Käsityöt,  Neuleet

Neulemekko jämälangoista ohjeineen

Minulle tuli pyyntö tämän mekon ohjeista, joten ajattelin muistella menneitä ja raapustaa ohjeen ylös.
Kannattaa käyttää villalankajämiä, jossa on sama paksuus ja puikkosuositus, niin tulee tasaista jälkeä. Tämä lanka oli aika ohutta ja puikot olivat 3,5-4 käsialan mukaan. Kuinka paljon lankaa meni? No se on hieman hankalampi juttu, koska niitä keriä oli aika monta ja ne olivat erikokoisia. Mutta sehän tässä hauskaa onkin, että mikäli joku lanka loppuu kesken, sen tilalle voi aina ottaa uuden ja värillähän ei ole niin väliä. Arvioisin kuitenkin, että lankaa meni tämänkokoiseen mekkoon n. 700-1000g.

Tärkeintä on muistaa, että aloittaa oikealta puolelta aina uuden värin, jottei tule noita alakuvassa näkyviä turhia lankaraitoja esille kun vaihdetaan väriä. Alakuvassa mekon kuosi on siis nurjalta puolelta kuvattuna. Mallineule on ainaoikeaa.

Etukappale:
Aloita alahelmasta ja luo silmukoita sen verran kun haluat mekollesi leveyttä. Oma mekkoni on kokoa 34 ja leveyttä etupuolen kappaleella on 60 cm ja silmukoita 100. Kudo väreillä leikitellen suoraan lantiolle asti ja aloita slimmaus eli kavenna muutama silmukka lantion kaarta mukaellen ja lisää ne rintojen alapuolella takaisin. Omassa mekossani: kun pituus on 40 cm kavensin joka toinen kerros yht. 5 silmukkaa reunassa ja aloitin lisäykset yht. 4s joka toinen kerros, kun korkeus oli 55 cm. Kun korkeus on 66 cm aloitin hihan aukon kavennukset reunoissa, joka toinen kerros ensin 4,3,2,1 ja 1s. Suunnittele pääntien kohta ja päättele keskeltä 24s ja sitten molemmilta pääntien reunoilta 3 ja sitten 2s. Tässä vaiheessa teet ensin vaikka oikean puolen ja sitten vasemman. Kun mekon korkeus on 80 cm päättele olkasaumat, 7-8s.
Takakappale:
Tee samoin kuin etukappale.
Hihat:
Luo 60s ja kudo 7 cm ja aloita hihapyöriön kavennukset molemmissa reunoissa yhtäaikaa ensin 4,3,2,1,1 joka toinen kerros ja ala sitten kaventamaan 2s kerralla kunnes pyöriö on hiha-aukon kokoinen ja päättele loput 5s kerralla.
Yhdistä kappaleet, eli sivusaumat virkkaamalla tai ompelemalla ja kiinnitä hihat. Mikäli haluaa pääntiestä siistin, voi siihen  neuloa muutaman kerroksen tai virkata vaikka rapuvirkkauksella jännittävän pinnan.
Höyrytä saumoja ja mekkosi on valmis.

Täytyy kyllä tunnustaa, että koska mekko on tehty jo tovi sitten, saattaa silmukkamäärät hieman heittää, mutta koska teen neuleet usein omasta päästä, ei näitä tule muistiin merkittyä. Toivottavasti on apua ja ei kun neulomaan, sillä kohta villaneulemekkoja sun muita todella tarvitaan.

                                                  With love,
                                                        M

4 Comments

  • Anonyymi

    Hei, kiitos ohjeesta! Näyttää tosi hyvältä, juuri tällaista mallia olen etsinyt! En ole aiemmin neulonut mekkoa (tai juuri mitään sukkia vaikeampaa), joten kyselisin vähän vinkkejä. Teitkö kavennukset etu- ja takakappaleeseen siis aina kaventamalla kummastakin reunasta yhden silmukan kerrallaan (vai viisi?) joka toisen rivin alussa ja lopussa (ja tämän viisi kertaa)? Ja pääntien suunnittelua en osaisi ollenkaan – miten teit kuvassa olevan mekon kanssa? Ehkä luet tämän, vaikka postauksestasi on jo vuosi aikaa…

  • Mysterious M

    Hei! Ioisena otan aina viestiä vastaan ja yritän olla avuksi. Siis kavennuksia tehdään aina yksi silmukka kerrallaan molemmissa päissä ja kudot 4 krs väliin ja taas toiset kavennukset ja loppupeleissä olet kaventanut yhteensä 10 s. Sitten muutaman krs:n jälkeen teet lisäyksiä koska eteen tulee rintakehä. Pääntien saat kaventamalla ensin ne keskimmäiset silmukat yhtäaikaa vaikka sen 24 s ja sitten molemmista reunoista sen 2-3 s mitä tarvitsee. Kannattaa opetella katsomaan sitä, että symmetria toimii näissä kaula-aukoissa. Tässä on kyseessä ns. venekaula-aukko, joten kaula-aukko on loivasti kaarev., Toivottavasti tästä on apua. Kysy vaan, mikäli tulee ongelmia. Autan mieluusti. Näen vaikka kuinka vanhat postauksiin liittyvät kysymykset ihan siinä järjestyksessä kun päivittäin tulevat, joten rohkeasti kyselemään ja iloa neulomuksiin. Kyllä sinä onnistut:)

  • Anonyymi

    Hei, kiitos paljon vastauksesta. Tämä auttoikin asiaa, katsoin vielä muutamia linkkejä pääntien neulomisesta ja luulen ymmärtäneeni. Ei muuta kuin mekko kokeiluun,katsotaan miten käy 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *