Uncategorized

Neulo lapaset, jottei sormet palele

Kun hattu ja tuubi on jo tehty, on syytä myös tehdä tumput eli lapaset. Tähän käytin jämälankoja Debbie Blissin Rialto DK ja Palomaa. Aloita neulominen nelosen sukkapuikoilla luoden ruskealla langalla 40 s. Minulla on pienet kädet, joten lapasetkaan eivät ole kovin suuret. Laita luodessa lisää silmukoita, mikäli ympärysmitta tuntuu liian pieneltä. M koossa laittaisin 12 silmukkaa puikolle ja L koossa 14 jne. Neulo ympyränä kerros oikein, sitten nurin, oikein jne. kunnes reunaosa on sopivan pituinen. Itselläni se oli 5 cm, sillä lanka loppui siihen. Vaihda lanka punaiseen, mutta jatka silti samoilla puikoilla ja neulo oikein siihen saakka, kunnes tulet peukalon  kohdalle. Minun mallissa 10 cm lapasen alusta. Neulo eri värillä kahdeksan silmukkaa ja solmi lanka löysästi lenkille odottamaan. M koossa kymmenen jne. Muista, että myös punainen lanka jää hieman löysälle, jottei se myöhemmin kiristä. Neulo lapanen sopivan pituiseksi, kavennukset alkavat, kun nimetön peittyy. Itse haluan pitkät lapaset pitkien kynsien vuoksi. Aloita kaventaminen seuraavasti. Tee puikon alussa kavennus neuloen kaksi silmukkaa takakautta yhteen, tai ota 1 s neulomatta, neulo 1s ja vedä neulomaton s neulotun yli. Jos puikolla on kymmenen s neulo kavennuksen jälkeen 3 s ja tee kavennus jne. kerros loppuun.  Neulo 3 krs oikein . Neulo taas kavennuksia samassa kohdassa kaventaen ylivetokavennuksia, mutta neulo kavennusten väliin aina vain 2 s oikein. Sitten neulo 2 krs oikein ja tee kavennuskerros kuten edellä samoissa kohdissa, mutta tee vain 1 s o väliin. Neulo 1 krs oikein. Seuraavalla kerroksella neulo aina kaksi s yhteen jne kunnes lopulta silmukoita on vain kaksi aina puikolla ja vedä lanka kaikkien silmukoiden läpi ja päättele.

Peukalo: Irrota sininen lanka ja poimi silmukoita ensin kahdelle puikolle ja sitten myös puikkojen välistä pari silmää ja jaa ne tasaisesti kolmelle puikolle. Neulo oikein kunnes peukalo peittyy ja tee samanlainen kavennus kuin edellä. Minulla oli 7 s puikolla, joten väliin tuli aluksi vain kaksi s ja yhden kavensin muuten pois, jotta sain parillisen luvun. Lopuksi päättele langat ja voit ommella kuvassa näkyvän langan kevyesti peukalon juureen kiinni, jottei se häiritse lapasta käteen laitettaessa. Tee toinen peukalo ja muista tehdä peukalo peilikuvana.

Tässä helppo ohje sellaiselle, joka ei ole vähään aikaan uskaltautunut neulomaan. Kokeile, yllätyt miten helppoa se on. Kuvista voit tarkistaa, että näyttääkö samalta. Ottaisin mielelläni vastaan palautetta siitä, onko neuvot riittäviä? Onko toiveita neuleohjeista ja helpoista malleista?

                                                      With love,
                                                    M

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *