Sisustaminen

Joulun sipulikukan istutus

Minusta joulunaikaan kuuluu ehdottomasti kukat ja mieluiten sellaiset, jotka eivät tuoksu kovasti. Hyasintti on kaunis, mutta niin voimakas tuoksultaan, että joudun siitä aina heti luopumaan, sillä henkeä ahdistaa ja päätä alkaa särkemään. Onneksi löytyy vaihtoehtoja ja yksi sellainen on Amaryllis, Hippeastrum.

Hankin sipulit naapurin puutarhalta ja sain hyvät ohjeet mukaani. Nämä amaryllikset olivat preparoituja, eli niitä ei tarvinnut pitää kellarissa pimeässä muutamia viikkoja, vaan ne olivat heti valmiina istutukseen. Ensiksi ne täytyy liottaa muutamia tunteja pystyasennossa haaleassa vedessä. Näin juuristo kyllästyy vedellä ja juurtuminen nopeutuu. Vain juuret ja enintään sipulin alaosa saa kastua, mutta kuinkas ollakaan, minullahan ne kelluivat vedessä miten sattui, oh no. Istutusmullaksi suositellaan kaktusmultaa ja ruukku saa olla melko ahdas, mutta tukeva, jotta kasvi kasvaessaan ei keikahda kumoon.

Ruukku täytetään mullalla niin, että sipulin hartiat ovat mullan pinnan alapuolella. Sipulista tulee jäädä näkyviin vähintään kolmasosa tai mielellään puolet. Multa tiivistetään sipulin ympärille tiukasti niin, ettei juuriston väliin jää ilmataskuja. Sipulin pitää pysyä ruukussa sipulista nostettaessa. No, en uskaltanut edes kokeilla moista. Multa kastellaan hyvin.

Kun amaryllis viedään valoisaan paikkaan normaaliin huoneenlämpöön, niin kasvu alkaa. Kun nuput ovat näkyvissä, multa kastellaan. Kukinta alkaa 6-8 viikon kuluttua istutuksesta lajikkeesta riippuen. seuraavien viikkojen aikana multa pidetään kevyen kosteana ja vältetään liiallista kastelua vähäisen valon aikaan, sillä se saattaa jarruttaa juurtumista.
No, nyt vain odotellaan, että tapahtuuko mitään.
Joko olette istuttaneet omat joulukukkaset, vai ostatteko suoraan kukkakaupasta?

                                           With love,
                                                  M

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *