Lifestyle

Pensasaita vaiko rytökasa?

Ihana keväthän on nyt sitten tullut, vaikka se tuntuu kyllä nyt hieman viileämmältä kuin viime viikonloppuna, jolloin innostuin noita pajunkissoja keräämään ja kuvaamaan. Tuuli käy kylmempänä, mutta kevät se keikkuen tulevi, joten ihan normaaliahan tämä on. Vielä lunta ja sittenhän on kaikki mallillaan, juuri kun ajattelit aloittaa keväiset nurmikon rapsuttelut.
Viime viikolla, yhtenä iltana, kun kävelin töistä kotiin, oli minua vastassa taloyhtiön naapurit ja eräs rastalettinen ja pipopäinen nuorimies. Siinä samassa muistinkin, että voihan jee, olin unohtanut infota miehelleni, että taloyhtiö on pyytänyt puutarha-alan asiantuntijan neuvomaan pensasaidan leikkaamisessa. Minähän jo vuosi sitten elin toivossa, että ne heitettäisiin mäkeen ja uusia pensaita otettaisiin tilalle, mutta sehän kaatui parin naapurin vastustukseen.
Heivasin siis käsiveskan ovesta sisään ja heitin ulkoiluvaatteet päälle ja huikkasin miehelleni, että mukaan vaan, nyt saadaan opetusta pensaiden hoidosta.

Meistä ei kumpikaan ole mikään hortonomi tai puutarhan hoitamisesta innostunut, vaikka me kyllä pitäisimme kauniista puutarhasta ja pihasta. Mies ei innostunut, varmaan oli joku lätkämatsi alkamassa ja minä sitten juoksin paikalle, juuri kun naapurit seisoivat meidän pihan kohdalla puiston puolella ja kuulin kuinka tämä Nuuskamuikkunen täräytti, että: ”Tässä on juuri hyvä esimerkki ränsistyneestä ja hoitamattomasta pensasnaidasta.” ”Kiitosta vaan.” Tuumasin naapureiden hymähdellessä ja mies naurahti, kun tajusi, että se oli meidän aita. Tottahan hän puhui. Minä olen kuulkaas sitä Norjan mitä-lie-heisi-suli-vei angervoa kyllä katkonut välillä apinanraivolla, mutta kun se pahus kasvaa kahdessa viikossa takaisin sellaista puolentoista metrin vauhtia. No Muikkunen sitten selitti mistä sitä pitää leikata ja sellainen rytökasa se meidän pensasvekkuli on, ettei siihen puutarhaleikkuri tepsi, vaan pitää ottaa saha, liekö moottorisaha, koska varret, ovat kuin puun varret paksuja.

Lopuksi sai vielä esittää kysymyksiä jostakin puutarhaan liittyvästä ja minä esittelin omenapuuni ja sain jopa kehuja, että ne näyttää ihan hyvin leikatuilta ja sain myös vinkkejä niiden leikkaamiseen tulevaisuudessa, sillä taitaa omppupuissa nyt olla liian monta latvaa. Kyllä minulle sitten annettiin positiivista palautetta pihanpuoleisesta pensanaidasta, sillä siihenhän minä olen raivoni aina pistänyt ja jättänyt puistonpuolen koskematta.
Miehen kanssa nyt ehkä sitten tämän viikonlopun aikana sahataan ja revitään turhat oksat pois ja yritetään saada aidasta sellainen, ettei naapurien tarvitse hävetä. Miesparka kylläkin köhii tuolla nyt hieman puolikuntoisena, että saas nähdä päästäänkö kunnolla puutarhurihommiin tänä viikonloppuna vai ei. En laittanut nyt kuvia rytökasasta, sillä vuosi sitten tein postauksen aiheesta ja sitä voi katsoa täältä.
Jokos teillä on omppupuut, pensaat ja aidat leikattu?

                                                           With love,
                                                        M

19 Comments

 • Niina

  Meiltä löytyy loistavasti kuvaukseen sopiva rytökasa, lajikkeena orapihlaja, ei sillä ollaan yhtä mieltä miehen kanssa siinä että se sopii meidän näkösuojaksi oikein hyvin. Kaksi vuotta sitten tehtiin kyllä runsasta leikkausta ja melkein kirvelee käsivarsissa vieläkin, en ehkä itse valitsisi aidaksi, mutta siinäpä se on meitä piilotellut jo kohta yhdeksän vuotta joten menköön jatkossakin.

 • Marianne Vartiainen

  Ihana pajukissa kuva. Itse keräsin aamulenkillä pienen määrän pajukissanoksia. Laitan niitä kukka-asetelmiin koristeeksi. Minulta löytyy etupihalta norjanangervo, mitä ei ole leikattu moneen vuoteen. Siltä se näyttää. Itse meinaan sen lähipäivänä siistiä. Ihanaa viikonloppua. 🙂

 • Mysterious M

  No meillä mies oli sen verran kipeä, että ensi viikonloppuna sitten savotta tehdään. Ei kai tuo rytökasa minnekään karkaa, vai karkaisko?
  Täällä oli tänään niin kylmä, mutta aurinkoinen sää! Hrr! Mukavaa lauantai-iltaa:)

 • Mysterious M

  Niin, näkösuoja meilläkin oli se ongelma. Olisi heti pitänyt leikkaa pensasta, mutta mies halusi, että se kasvaa ja antaa näkösuojaa! No nyt kyllä on näkösuojaa yllinkyllin:) Orapihlaja taitaa olla aika piikikäs vai kuinka?

 • Mysterious M

  No minä sain nyt ihan kuule opetusta, katotaan miten käy:) Oksan vierestä pitää leikata, lähinnä sen alta, kun se haarottuu. Mutta kyllä meillä on sellanen pehkokohta tuolla nurkassa, että luule , että leikataan muualtakin kun vain oksienhaaroista:D Mies olikin niin kipeä, ettei me päästy vielä riehumaan, mut ensi viikonloppuna kai sitten:) Täytyy snoa, että vaikka miten leikkelee tuota pensasta, niin ei siitä kaunista saa.

 • Niina

  On todella piikikäs juu, piikit on isot. Tässä on vielä edelliset asukkaat tehnyt sen pensaan leikkauksen todellisen uroteon, koko pensas on vedetty poikki noin puolen metrin korkeudelta, eli sen alalpuolella on vain valtavat varret ja kaikki tuuheus sen yläpuolella vasta, mutta koitetaan pikkuhiljaa korjata asiaa.

 • Mysterious M

  Hei Marianne ja lämpimästi tervetuloa blogini jäseneksi. Pajunkissat ovat niin suloisia, mutta viikko sitten kerätyt oksat tiputtivat kuorensa ja olivat niin surkeina, että heitin ne pihalle porraspieleen. Kaipa ne tykkää olla ulkona enemmän.
  Mukava kuulla, että muidenkin pensaat ovat jääneet leikkaamatta, muidenkin kuin meidän:) Tämä vihermies sanoikin, että nyt pitää leikata ja sitten juhannukselta voi taas alkaa karsimaan oksia, joten aika työläs pensas näin ei-niin-innokkaan puutarhurin mielestä. Mutta ristini aion nyt kantaa:) Mukavaa viikonlopun jatkoa:)

 • Mysterious M

  Joskus se vaan olis hyvä vetää pensasaita ihan maan tasalle ja aloittaa uudelleen, mutta pitäs kai laittaa jokin väliaikais-näköeste kun odottaa sen pensaan kasvua:)Ei ole helppoa tämä puutarhurin elämä:D

 • Mysterious M

  Se on vähän kuin hyvä avioliitto,kaiken se kestää kaiken se kärsii. Voinen lisätä ja ei kuole vaikka mikä olis. Okei, onhan nuo alarungon osat ilman lehtiä olleet, mutta syynä ei ole ollut minun leikkausmokani, vaan se ,että korkeutta on kohta varmaan 4 metriä, joten ei se aurinko pääse sinne alas asti. Jospa se meidänkin angervo asettuisi ihan siedettäväksi:)
  Mukavaa viikonloppua!

 • Villa Kardemumma

  Voi teitä Etelän asukit, kun pääsette jo pihahommiin! Olen kade! Oulussa on vielä kunnon kinokset ja lunta, jäätä ja vinkuvaa viimaa. Pihatöitä voi vasta hissukseen suunnitella. Siksipä ostinkin viime viikonloppuna oliivipuun ja hulluilta päiviltä on tarkoitus kotiuttaa sitruspuu. Tulkoon Välimeri kotimme sisätiloihin;) ihana blogi sinulla!

 • Mysterious M

  Hei vaan Villa Kardemumma! Juttuhan on niin, että olen itse kotoisin sieltä Oulun läheltä, joten tasan tiedän, että kevään tulo pohojosessa kestää. Monet kevätjuhlat koulussa vietettiin niin, että lumikinoksia oli siellä täällä:) Nyt nautin suunnattomasti tästä lyhyestä talvesta:D
  Oliviipuusta olen minäkin haaveillut, mutta uskaltaisko, kun olen kuuluisa tästä ei-niin-hyvästä-puutarhurin-urastani:D Nautiskele sinä Välimeren huumasta! Kyllä se aurinko lämmittää ja vielä kevään kunnolla tuo pohojoseen! Kiva kun piipahdit blogissani, tule toistekin:)

 • Marita L

  Meillä tarttis leikata mökillä tuo kuusiaita…olikos se niin että marras-maaliskuun välissä se pitäisi hoitaa…vielä ehtii, mutta kiirettä pitää! Ihanat kuvat noista pajunkissoista! <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *