Sisustaminen

DIY: Mikrosementti lattiaan


No niin, täällä on aherrettu, kontillaan ja varpaillaan. Särkylääkettä nautiskeltu ja hiottu ja lakattu ja vaikka mitä. Minä nimittäin otin lomalleni kivan ”pikku” projektin ja tein sen, mitä olen tässä varmaan vuoden himoinnut, nimittäin betonilattian meidän yläkerran vessaan.

 Mikrosementti on ohutta betonilaastia, joka levitetään lattiaan, hiotaan ja lakataan, joten se kestää myös vettä. Mutta kylläpä se kuulostaakin helpolta. Huh heijaa, ei se ihan helppoa ollut tämmöiselle, joka ei ole tuon laastin kanssa ollut pahemmin ollut tekemisessä.

Otin aluksi jo viime keväänä selkoa kuinka mikrosementtiä voisi laittaa muovimaton päälle ja kestääkö se ja pitääkö irrottaa matto lattiasta ensin. Jos sellaiseen olisi pitänyt ryhtyä, niin silloin olisi pitänyt tehdä uusiksi vedeneristys ja homma olisi tullut kalliiksi ja hankalaksi, joten ajattelin, että jos näin käy, remppaa ei tule. Mutta sitten sain tietoa, että mikäli matto on todella kiinni tiukasti paikallaan, jotta sementti ei sitten repeä, kun aikaa kuluu, niin silloin sen voisi toteuttaakin. 

Kyselin monista eri paikoista ja luuhasin yhdessä jos toisessa blogissa kysymyksieni kanssa ja halusin varmistaa sen, ettei suuri työni menisi pieleen ja vielä joutuisi tekemään sitten isomman remontin sitä korjatessa. 

Viime kesän lopulla sain sitten lopulta myös mieheni, ikuisen skeptikon ja järjen äänen uskomaan, että voisin sen toteuttaa. Mutta tilaamani väriä tuossa mikrosementissä ei kuulunut, koska se tuli Espanjasta ja lomani loppui ja ajattelin vielä miettiä tätä tovi.


Nyt sitten vihdoin sain haluamani sementin ja silmät pyöreinä yritin tavata erittäin suurpiirteisiä ohjeita. Mitat olivat sinnepäin ja purkkeja ja purnukoita oli mukana pakkauksessa montaa eri sorttia ja mikä meni minkäkin kanssa ja mihin pantiin vettä ja kuvatkin olivat epäselvät. 

Googletin ja löysin mikrosementin (espanjalaisen merkin, näitä löytyy useita erilaisia sementtikoostumuksia) tekemisestä videon ja englanniksi ohjeistuksen. Mutta eihän siinä desimittoja ollut, joten löysin onneksi mikrosementistä tietävän asiantuntijan, Sami Tikan, joka antoi minulle selkeät ohjeet ja laittoi vielä sähköpostiini tarkat mitat ja homma lähti etenemään.

Aluksi  maton pinta hiottiin, laitettiin pohjustaja, joka kovettaa pohjan. Seuraavana päivänä mies sekoitti laastia ja minä tein pohjustusta karkeasta betonista. Ei ollut helppoa, kun se riivatun matto tekee 10 cm nousun seinälle, joten sinne se laastikin piti vetää.

 Vessanpönttöä ei tietysti haluttu irrottaa, joten se piti kiertää ja myös lattiakaivo, joka on pesukonetta varten. Pohjustusta tehtiin kaksi eri kerrosta ja toiseen sitten jo lisättiin väriä purkista. Tässä jokaisessa välissä hiottiin ja imuroitiin pölyt pois ja vähintään kuuden tunnin kuivaamisen aika piti lattialle antaa. 

Ensimmäinen kerros oli hankala tasoittaa, kun se ennätti kuivua liikaa, joten lastalla se ei enää onnistunut, jos jotain nyppyä tai harjanteita löytyi, vaan kaikki piti hioa hiekkapaperilla. Toisilla kerroksilla kuuntelin vain itseäni, enkä ulkopuolisia neuvoja ja homma hoitui paremmin.

Kolmantena aamuna kärsin päänsärystä ja en päässyt sängystä kuin puolenpäivän aikaan, joten esitin remppamiehen roolini täydellisesti, vaikka pisaraakaan en nautiskellut. Mies nauroi,  että luuli remppamiehen pitävän tänään rokulipäivän.

Kun mikrosemettiä laitetaan, niin se oli todella ohuehkoa ja se kannattaa levittää nopeaan. Tähän minulla sen vessanpöntön kiemuroiden takia meni turhan paljon aikaa ja mikrosementti kuivahti liiaksi ja oli lopussa hankala levittää. Mutta sain kuin sainkin sen levitettyä tasaisesti. 

Kun mikrosementtiä oli laitettu kahteen kerrokseen ja välissä hiottu, oli viimeisinä päivinä lakkauksien vuoro. Sivelin ja hioin lattiaa sentti sentiltä ja halusin sen tuntuvan käden alla ihanan sileältä, mutta seinän kuvioissa se ei minua niin haitannut. 

Ennen lakkausta piti laittaa pohjustaja sulkuaineeksi ja sitten oli viimeisten vaiheiden vuoro, eli lakkaus. Lakkaan sekoitettiin kovettajaa 40% ja sitten vain pikku telalla konttasin jälleen vessan joka nurkan ja seinännostot.

Pinnasta tuli hyvä, elävä ja sellainen industrial look, jota tapailinkin. Ei turhan sliipattu, mutta sileä jalan alla. Huohahdin, sillä homma oli suoritettu loppuun  onnellisesti.


Mutta seinät, jotka olivat valkoiset ja kulahtaneet tarvitsivat ehdottomasti maalia ja vielä piti käväistä maalikaupassa. Valitsin harmaan sisustusmaalin, Harmonyn sekä sen päälle Tikkurilan Taika Hopea Helmiäsilasyyrin. Vessassa kun näkyy nuo putkivedot ja tyyli on nyt betonilattian ansiosta rouhea, niin halusin jotain vastakkainasettelua ja kimallusta edes vähän.

 Niinpä maalasin seinät kahteen kertaan harmaalla maalilla ja lopulta sivelin kolmelle seinälle siveltimellä kuvioiden tuon hopeahohdon. Se antaa mukavasti valon leikkiä pinnallaan, saaden sen näyttämään erilaiselta eri valossa. 

Naisten vessassa tuo kimallus oli tärkeä juttu ja betonipintaankin olisi voinut laittaa jotain glitteriä massan sekoittamisen vaiheessa, mutta siihen en vielä uskaltautunut.


Vessa ei ole vielä valmis, sillä hankinnassa on uusi peilikaappi, kunhan selvitellään nuo sähköhommat siihen ja listoja ehkä tulee, mutta tässä pientä esimakua puuhastelustani. Myöhemmin tulee parempia kuvia koko vessasta ja myös vessasta ennen kuvat. Ai niin, kävin ”luppoaikana” Ikeasta hakemassa tämmöisen lipaston, joka sopi tuohon koneen viereen. Kivat mitat tällä meidän vessalla, nimittäin 108 cm:n  kolo, johon kone ja lipasto mahtuvat. Ei tahtonut tarpeeksi korkeaa ja kapoista lipastoa löytyä ja hintakin vaikutti asiaan. 

Mies löysi tämän netistä selattuaan sitä tovin ja ryntäsin sen heti noutamaan. Olemme ostaneet Ikeasta todella paljon kalusteita vuosien varrella ja suurimpaan osaan olemme olleet tosi tyytyväisiä, mutta nyt kävi hassusti, kun kahden laatikon etulevy oli pullistunut tehdyn ruuvireiän takia. 

Ei muuta, kun eilen nappasin laatikot kainaloon ja ajelin Ikeaan vaihtamaan osat. Homma hoitui todella hienosti ja avuliaasti myyjä auttoi minulle tarvittavat osat. Hyvä Ikea, sillä sattuuhan sitä.

Tuohon pesukoneen ja lipaston päälle sopisi minusta yhtenäinen taso ja siihen yritän nyt ylipuhua miestäni innostumaan. Voi olla, ettei heti tule, mutta menee se nyt tietysti näinkin. Katsellaan. 


Olihan savotta, mutta lopputulokseen olen todella tyytyväinen, mitä nyt vähän peukalo on turvoksissa kaiken sen hionnan ja lastan kanssa heilumisen ansiosta. Mutta ylpeänä voin sanoa, että minä ite tein.


Mitenkäs teillä muilla on tämä pääsiäisen aika sujunut?

                                                                 
                                                                       

29 Comments

 • Mysterious M

  No niin olen, pitää nyt oikeen hehkuttaa, kun välissä meinasi usko loppua! Mutta pinnasta tuli ihan magee!
  Köllöttely on minullakin nyt ainaski huomenna tiedossa. Tänään riehuin kyllä omenapuun kimpussa ja annoin palaa. Tuleekohan siihen enää omppuja!?:) Auts!:D

 • Tiia K

  Jestas! Minusta ei olisi ikinä moiseen, olet kyllä aika epeli, mutta kait nainen pystyy kaikkeen jos oikein tahtoo. <3

  Hmmm.. pari kertaa sushia, pizzaa, hodareita, siitä on pääsiäisruuat tehty. Ystävän luona kyläilyä, ystävän kanssa sushittelua, ystävän kanssa lenkkeilyä ja suursiivousta ja perheen kanssa oloa, ihan normi pääsiäinen eli ei kummempia rituaaleja. 😉

 • Marianna

  Mahtava suoritus – saat olla ylpeä!
  Todella kivalta näyttää ja tunne siitä, että olet sen itse tehnyt on taatusti hieno! Minulla ei kyllä kärsivällisyys riittäisi, eli jonkinlainen "kohtaus" olisi iskenyt jo alkumetreillä (ohjetta tutkiessa).

 • Mysterious M

  Kiitos:) Kyllä nuo työvaiheet meinasi saada kylmän hien otsalle, mutta mies avitti noissa lukemissa ja mitoissa, kun mulla oli 10 neliölle se sementti ja vessa on vain 5 neliötä.
  Tämä on kyllä ihan ihana materiaali ja tykkään silkinsiloisasta pinnasta. Mutta aikaa se vaatii ja sille on sitä annettava, jotta se onnistuu. Mua kyllä houkuttaisi tuo miehen vessan lattian tekeminen ja nyt kun tiedän miten se tehdään, niin saattaisi mennä viikonlopussa. Lakkaukset eivät sitten ota niin paljoa aikaa, mutta vessa ei meillä ollut käytössä ennenkuin oli täysin valmis ja maalattu ja kaikki. Eli viikko kokonaisuudessaan.

 • Mysterious M

  Juu, kyllä pensseli pysyi kädessä ja lasta, mutta nyt peukalo on hieman aristava, liiallisen hinkkaamisen takia:) Tästä onkin syytä laittaa käyttökokemuksia, varsinkin kun on muovimaton päälle laitettu!

 • Elina

  Upean näköistä jälkeä! Minkä verran lattiat tuli maksamaan itse tehtynä ja teitö myös seinät mikrosementillä? Nyt urakan jälkeen, suositteletko itse laittamista vai kannattaisiko ottaa ammattilainen? Ja miten sementti on toiminut käytössä? 🙂

 • Mysterious M

  Kiitos Elina:) Mikrosementti möi 10 neliön paketin, johon kaikki purkit ja purnukat kuuluivat ja sen paketin hinta oli 435 e. Tällä määrällä mikrosementtiä saimme kaksi vessaa tehtyä. Kesällä uurastimme myös miehen vessa, josta tulee postausta myöhemmin. Seinät voi tehdä myös tuolla, mutta meillä kun ei ole tarvetta vedeneristykseen vessan seinissä, niin laitoin vain maalit.
  Kyllä siinä kivasti säästää kun itse tekee:) Mutta on se aika kova homma ja pitää olla tarkkana joka vaiheessa. Mutta, jos minäkin pystyin niin mikä ettei! Kesällä tehdystä vessan lattiasta tuli kyllä vielä parempi, joten harjoittelu tekee mestarin ja kaikki niksit oppii tekemällä.
  Suosittelen kyllä mikrosementtiä, jos haluaa päästä halvemmalla tai on kyllästynyt laattoihin ja aikaakaan ei tässä mene niin paljoa kuin jos tekisi laatoituksen. Lisäksi minä tykkään tuon lattian tunnusta, on lämmin ja sileä varpaille:) Muovimaton päällä on ainakin hyvin vielä toiminut ja laitoin kesällä vielä yhden lakkakerroksen, kun sitä jäi. Ihan varmuuden vuoksi:)

 • Anonyymi

  Terve.

  Miten on mikrosementti kestänyt muovimaton päällä? Meillä on päädytty käyttämään tuota mikrosementtiä ja se tulisi myös meillä asentaa maton päälle. Olivatko kaikki lattian tasoitekerrokset mikrosementtiä vai käytittekö muita tasoitteita lattiaa pohjustaessa?

 • Mysterious M

  Hei vaan! Kiitos, hyvin on molemmissa vessoissa toiminut ja kohta tuon isomman vessan tekemisesta on vuosi kulunut!Teimme kesällä myös miehen vessan lattian ja siinä oli myös muovimatto.
  Mikrosementistä sen verran, että aluksi käytetään aina karkeampaa massaa, eli Crueso muistaakseni nimeltään oli se, jota laitetaan kaksi kerrosta ja väliin tulee hionta ja vasta sitten se itse mikrosemetti. Hyvin ohut liejumainen levitettäessä, mutta nopeasti kuivahtaa. Tämän koostumuksen sitten oppii tekemään oikeaksi, kun on vähän harjoitellut. Videoista selviää myös se, millaisen näköistä massa on. Kannattaa ostaa sellainen kokonaispaketti, jossa tulee tarvittavat aineet, ettei homma mene pilalle:)Tsemppiä ja tekemisen iloa, jos tämän tekemiseen päädytte. Naapuri teki myös ja laittoi vielä saunan kaakeleiden päälle ja hyvä tuli. Mutta heillä oli ammattimies tekemässä!
  Niin ja tarkistakaa, että alle jäävä matto on tiukasti kiinni ja ei ole pehmeä koostumukseltaan, sillä mikrosementti antaa kuulemma hieman periksi ja se saattaa murtua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *