Lifestyle

Kaffa Roasteryn kahvikoulussa

Minun on vaikea ymmärtää sitä, että kahvin keittäminen on nykyään taidetta ja hieman tiedettäkin ja siihen on kehitelty oikein kurssituksia. Täällä siis yksi oppilas, joka on ensimmäisen kerran saanut kahvia maistaakseen pullasutun muodossa. Siis vanhempani syöttivät minulle puolitoistavuotiaana maitokahviin liotettua pullaa ja lisämausteena oli paljon sokeria. Niin ja se kahvi oli keitetty pannulla ja näin meillä juotiin pannukahvia vielä paljon senkin jälkeen, kun suodatinkahvi ja kahvinkeitin valtasi alaa. Joten mielenkiinnolla ja ihmetellen ilmoittauduin mukaan Kaffa Roasteryn kahvikouluun.

Meitä oli nelkytplusbloggaajista muutama mukana ja aloitimme kiertelyn paahtimon tiloissa ja meille esiteltiin tietysti mylly/kone, joka paahtaa kahvipavut. Mieletön kahvintuoksu leijui yllä, vaikka kahvia ei nyt paahdettukaan meidän siellä ollessa. Meille kerrottiin hiukan kahvintuottajista ja raapaistiin hieman pintaa kahvinviljelyyn. Paras kahvi on monen tekijän summa.

Siellä niitä kahvipapuja oikeasti oli säkeissä odottamassa paahtamista ja jauhamista.

Saimme pientä välipalaa pureskeltavaksi ja hyvä niin, sillä kahvinjuonti tyhjään mahaan ei ole ihan viisasta ja se saattaa aiheuttaa vatsanväänteitä, ainakin minulle, vaikka kahvia mielelläni juonkin.

Sen jälkeen meille näytettiin  eri tapoja kahvin valmistamisesta. En ole tiennytkään, että kahvinkeitto on grammantarkkaa puuhaa. Sen toki tiedän, että kahvinkeitin pitää pitää puhtaana ja sitä vettä ei saa suoraan pesemättömästä kannusta vesisäiliöön kaadella. Puhtaus ja raikkaus veden suhteen ja oikeasti paahdettu tarkka määrä kahvipapuja jauhettuna vielä oikeaan kahvinsuodattimeen takaa hekumallisen kahvinautinnon.

Tämä sifoni eli lappometodi on näyttävä tapa valmistaa kahvia. Kuten näette tämä liekki ja kaikki muu härvelöinti siinä mukana ei taida olla järkevin tapa alkaa valmistaa aamukahvia baari-illan jälkeen tai muuten kiireessä. Tämä homma minun puolesta saa jäädä kahvihifistelijöille. Kahvista tuli kyllä hyvää.

Kahvilla leikittelyä eli jäähdyttämistä. Tässä pitää olla taidot hallussa, sillä muuten kuuma kahvi polttaa pahasti. Oikeaoppisesti jäähdytettynä ja oikeanlämpöisenä kahvi maistuu taivaalliselta.

Kun pääsimme siihen vaiheeseen koulutusta, että aloimme valmistaa kahvia Aeropressillä, pääsimme me  untuvikotkin hommiin ja kahvia työstämään.  17 grammaa kahvijauhetta, kuumaa vettä 250g ja tietty tekniikka tuossa tuubin asentamisessa. Varsinkin kun kahvin itse teki, niin se maistui tosi hyvältä. Niin ja tässä oli kellonajat todella tärkeät, uuttoaika  oli noin 1 min 20 sekuntia minkä aikana kahvi sekoitettiin ja sitten painettiin suodattimen läpi rauhallisesti  ja voimia piti käyttää. Hauskaa se oli, tunsi itsensä baristaksi, melkein.

Loppuun vielä kylmäkahvista, joka kaunistaa, tietenkin, mutta ei olekaan kitkerää vaan erittäin mielenkiintoisen makuista. Aluksi oletin lasissa olevan konjakkia, mutta se olikin paahtimon oma ja suomen ensimmäinen pullotettu kylmäuuttokahvi- Kaffa Roastery Cold Brew. Tämä on 14 tuntia kylmässä vedessä uutettu kahvi. Lopputulos on matalahappoinen ja luontaisen makea kahvi, jota voidaan käyttää sellaisenaan tai sekoittaa kahvijuomiin. Kylmäkahvia ei kannata nauttia koko pullollista, sillä se vastaa energiajuomaa ja voi olla, että tulee vähän sydämentykytystä ja unta ei saa, mikäli tämän nautiskelee tuosta noin vaan. Kahviin lisäsimme makusiirappia, maitoa, likööriä ja oikeastaan mukaan voi laittaa juuri sitä mitä itse haluaa ja tästä saa kivan kesäjuoman, kun sen nauttii jäiden kera.

Nukuttiko minua sitten tämän mielenkiintoisen ja kahvintäytteisen illan jälkeen? Olinhan nautiskellut erinäisiä kahvikulauksia ja yleensä jos juon kupin kolmen jälkeen iltapäivällä, on minun vaikea saada illalla unta. Neuvoksi sain syödä banaanin ja juoda vettä ja no, otin minä varalta Melarest tabletin, joka poistaa kofeiinia verestä ja nukuin suhteellisen hyvin.

Pursimiehenkadulla sijaitsevassa paahtimon tiloissa on kahvila, kahvimyymälä, koulutustilat ja showroom. Kannattaa pistäytyä sisällä, kun sielläpäin liikuskelee ja saa varmasti kattavaa tietoa kahvista.
Lämpimät kiitokseni, kun sain osallistua tähän kahvikoulutukseen. Uskon, että minun kahvinkeittoni ei enää olekaan niin automaattista ja suurpiirteistä tästä lähtien, kuin se on ollut. Melkein nolottaa.

                                 With love,
                                        M

8 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *