Käsityöt

Kesänloppu-neule jämälangoista ohjeella


Kesä lähenee loppuaan ja silloin voi alkaa jo pukeutua lämpöisempään neuleeseen. Minä keräsin omat jämälangat ja yhdistelin viime kevään Oulunkylän Lankamaailman bloggaajailtana saamani muutamat lankakerät yhteen ja neuloin neuleen, josta tuli ihanan pehmoinen ja kevyt. Mukana on puuvillaa pari kerää, Cotton linen lankaa kerä, Superba cotton strech lankaa kerä ja taisi olla kerä maitolankaakin. 

 


Neuloin neuleen raidat eri laaduista rohkeasti yhdistelemällä. Tärkeintä oli, että lanka on samaa vahvuutta ja puikkona minulla oli kolmosen pyöröpuikot. Värisävyjä yhdistelin niin, että ne menisivät hentoina raitoina ja niiden ei ole tarkoitus kovasti erottua, paitsi tuo ihanan pehmoinen  maitolanka. Neuletta tehdessäni halusin tehdä sivuille jonkin jipon, jottei tästä tulisi vain tylsä suora neule. Löysin googlettamalla ohjeen siihen miten kuusikulmio tehdään ja yhdistelin niistä sitten sivuraidat ja piristyksenä yksi kuusikulmioista on ruskea.

 

Ohje neuleeseen:
Neule on kokoa S, mitat valmiina pit. 65 cm, lev. 50 cm, hiha pit. 48 cm.

Takakappale:
Raidat järjestyksessä alhaalta ylöspäin Superba cotton, puuvilla, Superba cotton, maitolanka,Superba cotton,puuvilla, Cotton Linen.
Luo haluamallasi langalla 100 s ja neulo 2 cm sileää neuletta ja sitten yksi krs oikealla nurin ja jatka sitten sileää neuletta vaihdellen eri lankoja ja yhdellä langalla aina 28 krs. Kun kpl on 51 cm korkea tee kaula-aukon kavennukset . Päätä keskimmäiset 22 s ja neulo ensin toinen olkapää kaventaen kaula-aukon reunassa vielä joka toisella krs 3×1, 2×2  ja vielä 1s ja neulo kunnes kappaleen pituus on 65 cm ja päättele olkasauma kerralla. Tee toinen puoli samoin. 

Etukappale:
Neulo samoin kuin takana, mutta tee hieman isompi kaula-aukko ja aloita kavennukset jo kun kpl on 49cm korkea.

Hiha: Luo 60 s ja neulo 1o 1n joustinneuletta 2 cm ja aloita sitten sileä neule. Neulo sileää neuletta 20 cm ja lisää sitten 1s molemmissa reunoissa 5 kertaa aina joka neljäs krs. Kun hihan pituus on 48 cm päättele silmukat kerralla. Tee toinen hiha samoin.

Kuusikulmio neulotaan sukkapuikoilla ja se aloitetaan kuusikulmion keskeltä. Täältä löytyi tuo ohje,  joten  toimi ohjeen mukaan. Tee näitä kuusikulmioita yhteensä kymmenen. 
Lisäksi neulo vielä 16 pikkukolmiota, jotta saat kuusikulmiot nätisti istutettua sivuihin. Luo 12 s ja neulo ensimmäinen krs oikein ja nurjalla nurin. Sen jälkeen kavenna aina oikealla puolella alussa yhteenvetokavennus ja kerroksen lopussa kaksi oikein yhteen. Nurjalla neulotaan nurin ja tee näin kaventaen niin  kauan, että silmukat loppuvat ja kolmio on valmis. 

Kiinnitä pikkukolmiot symmetrisesti kuusikulmioiden väleihin, jotta kuusikulmioista ja kolmioista muodostuu suora kaistale, (ks ensimmäinen kuva) Kiinnitä kaistale niin, että kuusikulmion kulma asettuu kainaloon ja tekee hihasta istuvamman. Ompele kaistale sitten molemmilta puolilta kiinni etu-ja takakappaleisiin. Tee sama myös toiselle sivulle. Ompele olkasaumat ja hihansaumat.
Poimi kaula-aukosta silmukat ja neulo 1o 1n joustinneuletta 3cm, päättele.
Käännä helma oikealta nurjan kerroksen kohdalta nurjalle ja ompele reuna kiinni. 
Kappaleiden kiinnittämisessä voi toki käyttää myös virkkausta, jota itse suosin.
Suosittelen käsipesua, koska tässä on monenlaisia lankoja ja pesuohjelmat saattavat vaihdella. 

Kannattaa siis kerätä ne jämälangat ja tehdä itselle neule, jossa jokainen lanka pääsee oikeuksiinsa ja mikä parasta, langat eivät pyöri enää nurkissa ja nyt voi sitten keskittyä suunnittelemaan syksyn neuleita.

18 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *