Sisustaminen

Takka ja takkapuut

Naapuri oli näppäränä huomannut ilmoituksen Stockmannin Hulluilla Päivillä koivuklapeista ja tilannut niitä kuorman. Meillä on ollut tuon naapurin kanssa tapana tilata puut yhteisesti, koska meillä on samanlaiset takat ja jakaa ne sitten keskenään. Contura takoille kelpaa vain koivuhalko, joten mitä tahansa tällä takalla ei valitettavasti voi polttaa.  Minulta oli tuo Hullareiden ilmoitus mennyt ohi ja en edes tiennyt, että ne halkojakin toimittaa. Pihalle siis tuli kuorma ja siitä sitten hilasimme niitä varastoon ja osa jäi pihalla ja muutamia tuotiin sisälle. 

Tätä takkaa ei poltella kuin viikonloppuisin ja jos on kovin leutoa, ei ole järkeä sitä edes sytyttää, sillä vaikka se ei ole varaavana meillä, niin kyllä siitä lämpöä hohkaa pitemmän aikaa ja tulee jo liian kuuma sitten yläkerrassa. Tämän vuoksi ei noita puita mahdottomasti kulu ja ei niitä tarvitse niin paljoa sitten hankkiakaan. Meille kyllä vähän irvailtiin, kun olimme takkaa hankkimassa, että missäs te ne puut aiotte varastoida, mutta hyvin on tuo pieni ulkovarasto tähän asti riittänyt. 

Kesän lopussa ennätin Anttilan poistomyynnin silloisille loppumetreille, tai onhan noita vieläkin telkassa mainosteltu ja nappasin itselleni muutamalla eurolla isohkon lankakorin. Näin heti mielessäni sille paikan takan edessä ja ideoin sitä takkapuille. En nyt tiedä onko tämä kuinka toimiva kori käytössä, koska kaikki roskat puista menevät läpi lattialle, mutta aiemmin säilytimme puita tuossa lasilevyn päällä, joten ei tämä varmaan sen enempää sotke. 

Puut ovat kyllä kaunis sisustuselementti ja aikoinaan haaveilin seinään tehtyä koloa, jossa isompaa erää puita voisi säilyttää. Eräs takkamyyjä siinä kuunteli ajatuksiani ja heitti ilmoille totuuden, mitä ei usein tule miettineeksi. Puiden mukana tulee paljon sellaisia pikkuisia eläviä, mitä ei osaa ajatellakaan ja siitä ne alkavat kivasti liikkua ympäri kotia. Yäk! Ei sittenkään. Meillä puut ovat tuossa takana olevassa arkussa yleensä kuivahtamassa ja en ole kyllä yhtään ötökkää vielä siellä nähnyt. Onneksi on huono näkö.


Yhdessä vaiheessa puhuttiin siitä, kuinka paljon takan polttaminen saastuttaa ja samahan on myös puilla lämmitettävissä saunoissa. Heiteltiin ilmaan ajatuksia siitä, että pitäisikö takan lämmittämiselle olla rajoituksia. No, meillä tämä takka ei ole niin usein päällä, että tokko se meitä  nyt edes koskisi.
Ihana, kun tuli hieman kylmempi ja lunta, jotta se takan voi sytyttää.

Mitenkäs siellä? Lämpiääkö teillä usein takka?

12 Comments

 • Marita - Villejä Lupiineja

  Meillä takka lämpenee pelleteillä ja tällä viikolla vanhaan pönttöuuniin asetettiin myös pellettipoltin. Saastuttaa kuulema vähemmän. Takan saa myös muutettua helposti puun polttoon sopivaksi ja välillä poltammekin puita, varsinkin kovemmilla pakkasilla. Nyt meillä on kolme tulipesää millä lämmittää, kun keittiön vanhassa puuhellassakin puita poltellaan. Tuo pellettion muuten mukavaa säilytellä…menee pieneen tilaan ja ei tule ötököitä! Meille tulee syksyisin niitä hämyreitä ja inhoan niitä.

  Kuvasi ovat niin kauniin rauhalliset!
  Mukavaa torstaita!

 • Mysterious M

  Kiitos Marita:) Tuollainen pelletti on varmasti kätevä ja tosiaan ei taida viedä paljoakaan tilaa. Meillä naapuri oli kokeillut brikettien polttamista, kun koivuhalot olivat loppuneet ja se oli kuulemma onnistunut hyvin.
  Ötökät on kyllä rasittavia, jos niitä alkaa sisälle mönkimään, mutten ole onneksi yhtään löytänyt. Ne on varmasti jossain piilossa lymyilemässä:)
  Mukavaa torstaita sulle myös, vaikkapa sen takkatulen äärellä.

 • Mysterious M

  Voi kiitos Tsinnia:) Tämä oli kyllä hyvä valinta aikoinaan, sillä ei painanut paljoa ja ei ole turhan massiivinen. Ei tarvinnut siis huolehtia alapohjan tukemisista sun muista. Tykkään noista lasiluukuista ja siitä, että se pyörii. Usein sitä ei nyt kuitenkaan tule liikutettua, mutta on mahdollisuus kuitenkin. Näitä saa siis varaavana tai ilman.
  No teillä menee sitten varmasti puita enenmmän kun meillä, jos kolme kertaa viikossa lämmitätte:) Mutta jos se on lämmitysmuotona, niin varmasti edullisempi muihin verrattuna:)

 • Anne

  Lämmitetään…talosta löytyy kolme takkaa…tai salissa avotakka, kuopuksen huoneessa pönttöuuni ja keittiössä puuhella. Saunakin lämpiää puilla. Puutöitä riittää ja höttisiä ei pelätä. Mikään ei voita elävää tulta, sen tuoksua ja lämpöä. Roskaahan se, mutta sitten lakastaan ☺️ Ihana tuo teidän takka !

 • Mysterious M

  Kiitos Anne:) Takka on meille tärkeä!
  Mutta teillähän vasta löytyy, meinaan puita pilkottavaksi:) Osuvasti todettu, mikään ei voita elävää tulta ja varsinkin saunan lämmityksestä lähtevää tuoksua kaipaan:)

 • Mysterious M

  Kiitos Outi:) Takkakori on kyllä aika kevyt/keveä, mutta tällä hekellä vaikuttaisi siltä, että toimisikin hommassaan, mutta katellaan:)
  Mukavaa alkavaa viikonloppua! Toivottavasti olet jo kunnossa:)

 • Terhi/Puikolta pudonnut

  Ihana takka! <3 Just tollasen olisin meijän rivariinkin ottanut! <3

  Tällä hetkellä meillä ei oo rivarissa takkaa, mutta kaikilla naapureilla luonnollisesti on. Meijän huoneiston ensimmäinen omistaja ei tänne takkaa halunnut, enkä oo saanut aikaseks enää tänne takkaa hommata. Tilattiin viime viikolla uuteen kotiin varaava takka Tulikiveltä ja sillä on tarkoitus lämmittää/ pienentää suorasähköllä lämpiävän talon sähkölaskua. Talossa on myös puukiuas ja sitäkin ollaan ajateltu käyttää lämmittämiseen, toki meille tulee myös sähkökiuaskin 🙂

 • Mysterious M

  Kiitos Terhi:) Kyllä se on aina hankalampaa sitä takkaa jälkikäteen tilata, mutta jos teillä oli takkavaraus, niin sitten se ei ole niin suuri juttu. Meillä aikanaan saatiin kunnolla "keskustella" yhden naapurin kanssa, että saadaanko sitä takkaa laitattaa vaiko ei. Meillä on paritaloja tässä muutama vierkkäin ja yhdessä olivat älynneet rakennusvaiheessa sen laittaa. me ei silloin moista ajateltu ja kyllä niiden lupien kanssa vähän piti odotella, ennenkuin se takka vihdoin oli asennettu. Eikä ole tarvinnut katua:)
  Teillä on varmasti ihana, sitten kun voi poltella sekä takkaa, että laittaa oikea tuli saunan pesään! Tunnelmoiden:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *