Käsityöt

Syksyn ruska -neulemekko ohjeineen

Sain yhteistyön merkeissä Oulunkylän lankamaailmalta mahdollisuuden testata Hjertegarn Wool Silk lankaa, joka on 75% orgaanista lampaanvillaa ja 25% silkkiä.  Kun näin ihastuttavat lankojen sävyt, niin veri veti jotenkin kummasti näitä ruskan sävyjä kohti. Oli alkusyksyä ja ruska ei ihan vielä loistanut, mutta jo kyllä kolkutteli ovella. Minä kun olen omilta väreiltäni juuri tätä syksyä, niin ihmekös tuo oli, joten 2 kerää kutakin sävyä mukaan ja neulomaan. Mielessä siinti ajatus neulemekosta, yksinkertaisella mallilla, mutta jotakin piperrystä siinä voisi olla. 

Minä kun olen aina nysväämässä jotakin, niin edellinen piti saattaa päätökseen, ennenkuin sallin itseni aloittaa tämän neuleen tekemisen. Olin onnistuneesti  tehnyt yhden neuleen ylhäältä alaspäin, joten rohkeasti päätin toteuttaa tämänkin neuleen samalla idealla. Aikaa tässä nyt on mennyt, mutta oikeasti neulemekko on sen verran lämmin, ettei tätä ihan alkusyksyllä olisi voinutkaan pitää.

 Villa ja silkki ovat yhdessä takuuvarmoja lämmittäjiä, neuleen pesu auttoi lankaa hieman pehmenemään ja neuloksesta tuli tasaisempi. Laitoin pesupussiin kaksi neulemekkoa ja sydän syrjällä seurasin konepesua. Koneeni oli niin nirso, ettei se saanut lingottua pussia kunnolla, joten minun piti ottaa toinen mekko pois ja sittenkin kone valitteli epätasapainosta. Lopulta linkosin vanhan mekkoni ilman pussia, mutta uutta en uskaltanut. Kokemuksia kun on niin moneen neuleen pilaamisesta ja juuri tällä pesupuolella. Kyllä tämä mekko aavistuksen kutistui ja hieman ryppyjä on näköjään on vielä tuosta pesusta, mutta ne oikenee käytössä.

Jos innostuit suunnittelemastani neuleesta, niin tässä olisi ohje siihen. Vinkki: kun sovitat mekkoa neuloessasi, niin voit pujottaa toisen pyöröpuikon silmukoille, jotta saat mekon yllesi ja sinun ei tarvitse pelätä silmukoiden tippuvan. Siskolta saatu vinkki, joten kiitti sisko!
 
Koko on S.
Puikot: nelosen pyöröpuikot ja sukkapuikot, langan menekki noin 300g.
 
Aloita pääntieltä neulomaan alaspäin suljettuna neuleena. Luo 94 s ja neulo pyöröpuikoilla joustinneuletta  2o, 2n  12 krs:n ajan niin, että aloituskohta jää niskaan. Kiinnitä tähän merkki tai merkkilanka, hakaneula yms. Tee viimeisellä kerroksella 14 silmukan lisäystä, nyt silmukoita on  yhteensä 108.
Jotta neule istuisi paremmin, tee takana seuraavasti. Neulo 10 s o käänny ja neulo  22 s n, käänny ja neulo  34 s o ja käänny ja neulo 46 s n ja käänny ja neulo oikein merkkiin saakka.
Lettikuvio: Lähde liikkeelle takamerkkilangasta neulo 2 n, 8 o, 2 n, 8 o, 2n, *lk, aseta merkki kahden silmukan väliin ja jatka 4 o, lk, aseta merkki kahden silmukan väliin, 4 o, lk, merkki kahden silmukan väliin, 4 o, lk, merkki *, neulo 2 n, 8 o, 2 n, 8 o, 2 n, 8 o, 2 n, 8 o, 2 n, toista* ja neulo 2 n, 8 o, 2 n, 8 o, 2 n.
 
Merkit neuleessa helpottavat seuraamaan lisäyksiä, joita teet hihoja varten. Käy katsomassa  tämä selventävä video Drops designilta, jotta ymmärrät, kuinka hihan silmukat lisätään ylhäältä alas neulottuun neulemekkoon.
 
Seuraavalla kerroksella neulo nurjat nurin ja neuleen edessä ja takana olevat 8 oikeaa silmukkaa leteiksi. Nosta siis 4 s lettipuikolle työn eteen ja neulo puikolta seuraavat neljä s ja neulo sitten lettipuikon silmukat. Kun tulet merkkien kohdalle ja edellisellä kierroksella olevan lk:n kohdalle, tee kuten videolla neuvottiin ja neulo s kiertäen, jotta ei tulisi reikiä, neulo 4 s ja tee kiertäen lk silmukaksi ja neulo seuraavat 4 s letiksi, 2 s eteen lettipuikolle, 2 s neulotaan ja sitten neulotaan lettipuikon silmukat, lk kiertäen, 4 o, lk kiertäen ja jatka kierros loppuun. Langankierroksia tulee siis joka toisella kerroksella ja ne neulotaan silmukoiksi sitten seuraavalla kerroksella. jatka neulomista näin ja tee lettejä aina 10 krs:n välein. Hihassa levensin lettejä aina kerta kerralla lisäten aina lettiin 2 s ja lopulta viimeisessä letissä oli yhteensä 10 s, joista letti muodostui. Voit toki tehdä letit myös saman levyisenä koko matkan.
 

Tee raglan lisäyksiä 30 krt hihojen molemmin puolin ja neulo kainalo, kuten videolla neuvotaan. Itse laitoin kainaloaukkoon 10 lisäsilmukkaa. Kun lettineulos loppuu, vaihda lanka ( kaula-aukosta edestä mitattuna 24 cm) ja jatka suoraan sileää neuletta tummalla värillä  30 cm, vaihda punaiseen sävyyn ja neulo 24 cm tai haluamasi pituuteen. Helmaan neulotaan vielä 6 cm resori 2 o, 2 n joustinneuleella. Päättele silmukat.

Hihoihin kannattaa ottaa sukkapuikot, mikäli ei omista sopivan pituisia pyöröpuikkoja. Silmukoita on hihassa 80 ja aloita kaventaminen vasta, kun vaihdat langanväriä eli kanalosta noin 3 cm. Tee hihan alapuolella ylivetokavennuksia 6 krs:n välein, kunnes silmukoita on 60, jatka näillä suoraan, kunnes tulee aika tehdä resori. Tee se samoin kuin helmassa.
Päättele langat, pese neulemekko pesupussissa 30 asteessa villa-silkki pesuaineella ja kuivata tasokuivatuksella esim. pyyhkeen päällä. 
 

20 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *