Sisustaminen

Jouluhaaste


Keyword Love-blogin Jonna toteutti kivan jouluhaasteen, jonka halusin itsekin tehdä, mutta vasta näin joulun jälkeen oli aikaa istahtaa tätä kirjoittamaan. Ideana on vastata 24 kysymykseen. Tässä se tulee:

Parasta joulussa?
Ihmiset ja yhdessäolo perheen kanssa, kauniit kimaltelevat koristeet sekä yksinkertaiset luontokoristeet, ruoka.

Joulumusiikkisi?
Rakastan imeliä, kyyneliä silmiin nostattavia vanhoja kappaleita, kuten White Christmas yms. Nat King Colen laulamina sekä Michael Bublen esittäminä. Tosin perhe jo inhoaa niitä, sillä kuuntelen niitä varmaan turhan usein ennen joulua.

Tykkäätkö katsella jouluelokuvia?
Kyllä tykkään ja onnellisia loppuja niissä. Joulut on kuvattu aina niin kauniiksi saduiksi elokuvissa, joten on mukavaa välillä unohtaa tämän hetken kurjuudet ja uppoutua elokuvien harhamaailmaan.
Holiday nyt tuli ensin mieleen.

Jouluherkkusi
Lapsena rakastin jouluruokaa, mutta valitettavasti se on hieman menettänyt makuaan nykyajan valtavassa tarjonnassa ja jouluruokaa pystyy syömään juuri sen pari kertaa ja sitten ei kiitos ja laatikot mm. lentävät roskiin. Minulla ei taida olla mitään erikoisherkkua, vaan kaikki käy, joita voin syödä.

Mitä ehdottomasti pitää olla jouluaterialla?
Kyllä se varmasti on joulukinkku ja sellainen kuivahko olisi minun mieleeni. Toiset eivät siitä pidä, joten vain silloin, kun anopin mielestä kinkku on mennyt pilalle, on minun suuri hetkeni.


Koska joulukoristeet pääsevät kotiasi koristamaan?
Kun lapset olivat pieniä, niin aloitimme koristelut isäinpäivän jälkeen. Nykyisin tuntuu, että en tahdo pysyä perässä ja koristeiden laittaminen viivästyy. Mutta turhan aikaisin laitettuna niihin kyllä kyllstyy nopeasti. Kyllä ne joulukuun alussa meillä alkaa ilmestyä, mutta kunnolla vasta viikko, pari ennen joulua. Kuusi koristellaan päivää ennen aattoa.

Joulu kotona vai jossain muualla?
Meillä joulua on vietetty joko meillä tai sitten anopin luona. Mikäli koko miehen puolen suku tulee, niin sitten meillä, koska tilaa on riittävästi. Kotona on kiva viettää joulua, koska saa tehdä siitä omanlaisen, mutta joskus on helpottavaa vain mennä valmiille.
Vietimme kerran joulua Thaimaassa ja ei se kyllä yhtään joululta tuntunut.

Itse tehdyt lahjat, kaupasta ostetut vai molemmat?
No, joka blogiani ovat seurannut,  tietää, että täällä tehdään kaikki mahdollinen itse.  Haluaisin ennättää tehdä itse lahjat, mutta kaikkeen ei pysty ja tietyt toiveet on parempi toteuttaa ostamalla. Sekä että siis.

Laitatko ulkovaloja pimeyttä valaisemaan?
Kyllä ehdottomasti, mutta etupihan tuija on kasvanut niin isoksi, ettei siihen enää laiteta mitään valoja. Yhdet valot kun asensin omenapuiden oksille, niin tajusin myöhemmin, että ne olivatkin patterivalot ja nehän loppuivat todella nopeasti. Pienen sypressin koristelen jouluvaloilla ulko-oven porraspieleen.Joulu oman perheen kanssa vaiko isommalla porukalla?
Yleensä meillä on tosiaan ollut tuo sukujoulu, 13 henkeä, mutta kohta on pakko pienentää kokoontumista, kun poikakaverit vaikka tulevat myös joulunviettoon mukaan. Mutta nyt mennään näin isommalla setillä.

Onko sinulla joku joululahjatoive?
Nyt oli kunnon nahkarukkaset karvavuorilla ja valitsin ne itse. Minulla on aina näpit jäässä ja niitä myös särkee helposti kylmän takia, joten tämä oli must-lahja ja järkevin oli ostaa ne itse, vaikka sitten sovittiin, että ne ovat mieheltäni. 

Kamalin saamasi lahja?
No niitäkin on saatu, mutta en onneksi muista mitä ja ei ole tullut kyllä ihan läheisiltä.

Kuvaile unelmiesi joulu?
Kyllä olisi ihanaa viettää joulu joskus lapissa, jossa riittäisi lunta. Se kun tuo sen joulufiiliksen.Vaikka olen itse pohjoisesta lähtöisin, niin ei meilläkään aina lunta jouluna ollut, mutta lumi jouluna kuuluu jotenkin pakettiin.
Voisin kuvitella, että silloin pystyisi ehkä ottamaan rennommin, jos vaikka kaikki ruoka ja muut olisi valmiina. Mutta en haluaisi mihinkään hotelliin, vaan johonkin tyylikkääseen mökkiin.Mikä on ärsyttävin joululaulu?
Sika.

Oletko jo tehnyt jouluvalmisteluja tälle joululle? Millaisia?
No tämä joulu nyt oli ja meni. Minä kyllä valmistelen joulua yleensä monella eri tapaa ja kalenterin teko blogissa oli kyllä aika iso rutistus. Tykkään tehdä DIY juttuja ja uudistaa koristeita kotona.

Paras joulujuoma?
En perusta glögistä, mutta juon sitä sen yhden mukin, koska muutkin juovat tervetulojuomana. Sitten kyllä mieluimmin siirryn punaviiniin.

Oikea kuusi, tekokuusi vai ei kuusta lainkaan?
Oikea kuusi tuo tuoksun ja fiiliksen, mitä tekokuusi ei saa aikaan, vaikka olisi kuinka pramea.
Tänä jouluna miehen selässä on pari tikkiä, joten minä ja vanhempi tytär käväistiin ostamassa kuusi ja kannettiin se kotiin. Hyvä tuli, vaikka kritiikkiä tuli tietysti mieheltä, kun ei itse päässyt osallistumaan kuusen hankintaan.  Käykö teillä joulupukki?
Ei enää, mutta aikanaan kävi sama pukki kymmenen vuotta ja me ei oikeasti olla koskaan nähty tätä pukkia ilman pukua. Aika jännää siis.
Nykyisin meillä on kympin lahjat, jonka jokainen ostaa, mikäli haluaa osallistua juttuun ja saa sitten myös ottaa yhden lahjan pussista. 

Paras joulumuistosi lapsuudesta?
Lapsena parasta oli usko tähän satuun. Piparituoksut ja kuusen koristaminen. Jännitys.

Laittaudutko aattona hienoksi vai hölläiletkö koko päivän yöpuvussa?
Aatto on suurin juhla ja juhlaa tulee kunnioittaa pukeutumalla siististi, näin kotona opetettiin. Itse olen jatkanut tätä perinnettä ja kyllä me parasta päälle laitamme, jotain jouluista ja tilanteeseen sopivaa. Ensin joulusaunaan ja sitten meikkaus ja pyhävaatteet ylle. Mies laittaa aina saman kravatin, jonka vanhempi tytär maalasi noin kahden vuoden iässä. Valkoiseen silkkikravaattiin vain siveltimellä eri silkkivärejä ja sitten merisuolaa päälle. Suolarae imee värin itseensä ja tekee kivat kuviot.


Peruna-, porkkana-,bataatti- vai lanttulaatikko?
No kaikki käy, tykkään noista kaikista.

Paras joulusuklaa?
Kyllä minä eniten tykkään Fazerin sinisestä, mutta muutkin menevät,  mikäli ei ole pähkinöitä.

Joulutortut vai piparit?
Pipareista tykkään silloin, kun ne ovat juuri tulleet uunista ja samoin taitaa olla torttujen laita. Ehkä tortut nykyisin voittavat tämän kisan kumpi parempi.


Kiva haaste, mutta joulusauna tuosta puuttui! Sellainen on ehdottomasti kuuluttava suomalaiseen jouluperinteeseen minusta. Mutta minä nyt olenkin himosaunoja. Aattona en kyllä pysty saunomaan niin hartaasti, koska kiirettä pitää, että kaikki on kunnossa, ennenkuin vieraat tulevat. Mutta kyllä minä siellä aina hetken viivähdän. 

Napatkaa haaste, jos mielitte. Mukavia joululoman hetkiä kaikille!

4 Comments

  • Tiia K

    Ihana M, näitä oli kiva lukea. Komppaan joulumusiikkimakuasi, vaikka Sika on ehdottomasti aika vitsikäs renkutus. Oikeastaan jostain syystä kyseiseen biisiin liittyy lapsuudenmuisto. Istun lapsuudenkodin keittiön ruokapöydässä, mummi häärii keittiössä ja radiosta soi ensi kerran Juicen Sika. Biisi oli niin omalaatuinen, mutta aina, kun sen kuulen tuo kotoisa arkimuisto tulee mieleen. Siksi se on kait sitten ihan yes.

    Kuiva kinkku on kauhistus, jos se jää kitalakeen pyörimään, mutta limainen kinkku on yhtä kauhistus eli jotain siltä väliltä.

    Kivaa tapaninpäivää M <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *