Lifestyle

Hygge

On se hauska, että tanskalaiset ovat keksineet oman sanan rauhoittumiselle viinilasin äärellä, takkatulen loimussa tai kynttilän valossa hyvän lukemisen  parissa, löhöilylle, rakkaan kainaloon käpertymiselle ja niin edelleen ja tuo sana on HYGGE. Meik Wiking on kööpenhaminalaisen Happines Research Instituten johtaja ja hän on tutkinut vuosikausia tanskalaista elämäntapaa. Ilmankos tanska mainitaan maailman onnellisimpana maana. Sitä en tosin tiennyt, mutta kun seuraa esimerkiksi ohjelmia tanskalaisista sisustuksista, missä rentous, vaaleus ja kaunis luonto luovat harmoonisia kokonaisuuksia koteihin, voi hyvin uskoa, että täällä asuu onnellisia ihmisiä ja he osaavat hyggeilemisen taidon. Koti on siis hyggen keskus.


Kirjassa avataan hyggeilyä ja annetaan ohjeita siitä, kuinka valitaan oikea valaistus, miten suunnitellaan kutsuja ja hygge-hätäpakkauskin luodaan ja apuja saa myös pukeutumiseen.

Tärkeimpiä sosiaalisia suhteita ovat ihmissuhteet, joissa koetaan asioita yhdessä ja jaetaan ajatuksia ja tunteita ja joissa molemmat osapuolet sekä antavat että saavat  tukea toisiltaan. Niissä on vahva hyggetekijä. Ehkä tanskalaiset ovat hieman samantyylisiä kuin suomalaiset, etteivät kovin helpolla päästä uusia ihmisiä ystäväpiiriinsä, mutta kun vihdoin päästävät, tietää, että se ystävyys voi hyvinkin kestää koko loppuelämän. No, toivon, että itse en kuulu tuohon joukkoon, joka ei ota vastaan helpolla uusia ihmisiä. Minusta on mielenkiintoista ja kiehtovaa tutustua uusiin ihmisiin ja olen aina innokas tekemään tuttavuutta. Toki olen varovainen aina alussa, mutta yleensä haluan uskoa ihmisistä hyvää ensin ja no, välillä se mielikuva saattaa kyllä romuttua ja yhteinen taival saattaa päättyä siihen.

Muistan erään äidin ihmetelleen sitä, että miksi lasten harrastuksissa vanhempien pitää viettää yhdessä aikaa ja yrittää tutustella ja saada toisista uusia ystäviä. Hänellä on jo ystävät ja hän ei uusia kaipaa. Tuli hölmö olo ja teki mieli sanoa, etten minä ainakaan ole tunkemassa ystäväksesi, vaikka lapsiamme kuljetimmekin vuorotellen harkkohin ja istuimme joskus esityksiä katsomassa vierekkäin. Niin ja lapset viettivät aikaa yhdessä ja yökyläilivät toisensa luona, muutenkin kuin vain harrastuksissa.

Hyggeä tavoitellessa tanskalaiset suosivat pienempiä piirejä ja sopivin määrä on kuulemma 3-4 henkeä eli kun porukka vähenee, niin pidot paranee taitaa siis sopia tähän.

Hyggeillä voi myös yksin ja itse yhdistän sen vaikka käsityön tekemiseen, jossa voi rauhassa mieli vaeltaa, kun puikot kilisee ja taustalla voi olla se takkatuli ja vieressä kuppi kahvia.
Tähän voi liittää myös tanskalaisen muodin, joka on minimalistisen toiminnallisuuden ihanteellinen yhdistelmä. Esimerkiksi voit tehdä käsin kutoen villatakin ja pukea sen kanssa mustat legginssit ja kietoa kaulaan vielä kaulahuivin, itsetehdyn ja olet niin hyggemuodissa mukana.


Hyggeilemiseen kuuluu vahvasti luonto ja luonnossa liikkuminen. Mökkeily ja kaikki sen ympärillä voi luoda hyggepitoisia hetkiä, vaikka kaikkialla ei aina hyggeä voi ollakaan. 
No, joko alat päästä jyvälle? Kannattaa lukea tämän Hygge Hyvän Elämän Kirja, jotta voit saada myös enemmän lisätietoa hyggeilystä ja saatat jopa löytää tien onnellisuuteen.

Kirja lehdistökappale

10 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.