Kosmetiikka

Onko luonnonkosmetiikka turvallista?


Jonkin sortin pähkinäpensaat ja leppä kaiketi kukkii nyt, sillä olen viikon verran kärsinyt allergisista oireista. Allergiapillerit käytössä ja olo hiukan tukkoinen ja väsynyt, kunnes tässä taas tottuu.
 Oi, kunpa voisi lähteä pahimmiksi viikoiksi tätä vaihetta pakoon.

Allergioista  kärsivän ihmisen on pakko olla tarkkana sekä sisäisesti nautittujen  ruoka-aineiden suhteen, puhumattakaan siitä, mitä iholleen laittaa. Mitä kaikkia kemikaaleja sitä käyttääkään päivän aikana, puhumattakaan menneistä vuosikymmenistä. Hui, ei uskalla edes ajatella. Hirvittää, että tietynlaisten kauneusihanteiden seuraamisesta, on tullutkin laiminlyötyä ihoaan, vaikka on kuvitellut tekevänsä kaikkea muuta.


Paljon puhutaan kosmetiikan käyttämisen negatiivisista seuraamuksista luonnolle ja totta se varmasti onkin.  Näin kosmetiikasta blogatessa on tullut itsekin todettua, että on paljon turhia tuotteita, joita ilmankin pärjää ja on vain osattava tehdä valintoja. Jokin aika sitten kirjoitettiin muovirakeista, joita löytyi esimerkiksi kuorintavoiteiden koostumuksista.  Kuinka rakeet joutuessaan vesistöön aiheuttavat yhtä jos toista ongelmaa. Tätä kosmetiikan käyttäjänä harvemmin on tullut ajateltua. 


Luonnonkosmetiikkaa hehkutetaan turvallisempana vaihtoehtona ja ihana se olisikin, jos voisi ajatella, kuten ruuan suhteen, että luomu- ja lähikosmetiikka kunniaan.  Luonnonkosmetiikassa ei ole mitään pahiksia ja iho paranee huomattavasti, heti luonnonkosmetiikkaan siirtyessä. Kaikille se käy ja suoraan puhtaasta luonnosta poimittu yrtti, on juuri se, mitä ihosi kaipaa ja tämä on ollut jo vuosisatoja sitten ihonhoidossa käytössä.

Entäpä jos käykin niin, että iho leimahtaa huikean punaiseksi heti luonnonkosmetiikkaa kokeiltaessa? Tai alkaa välittömästi kutittaa ja kihelmöidä. Kaikille se ei suinkaan ole ”parasta mahdollista” ja olen saanut hämmästyneitä ilmeitä ja kommentteja luonnonkosmetiikasta puolesta puhujien taholta, heittäessäni ilmaan ajatuksen mahdollisesta allergiasta.  Koskaan kukaan ei kuulemma ole saanut oireita näistä tuotteista, sanotaan useimmiten. 

Minä itse sekä muutama muu lähipiiristäni ovat saaneet oireita luonnonkosmetiikasta ja en ole ennättänyt montaakaan merkkiä kokeilemaan.  Muusta, synteettisesti valmistetusta kosmetiikasta saan hyvin harvoin oireita ja mikäli näin on käynyt, niin nämä ovat usein tiettyä ainesosaa (allerginen reaktio tulee syödessä) sisältäviä vartalotuotteita. Näin on, vaikka toivoisin voivani liittyä luonnonkosmetiikasta ja näiden tuotteiden puolesta puhujien hurmokseen. Mikä sen ihanampaa ajatella, että ne mahtavat yrtit suomen puhtaasta luonnosta poimittuna, tekevät ihostani kuulaan ja kauniin. Tytär sai tässä jokin aikaa sitten reaktion, joka taas vähän säikäytti. Kuten kuvassa näkyy, niin kasvoihin tuli aika raju punoitus ja kuumotus ja oli tuntunut kihelmöivältä. Tuote oli luonnonkosmetiikkaa. Annoin palautetta ja sain todella ystävällisen ja asiallisen vastauksen. Näin se vaan oli, että joku yrtti tai muu, ei vain sopinut hänelle, niin ja hän on perheessä ainoa, joka ei ole allerginen kuin vain mantelille. Viikon päästä iho vielä reagoi pakkasiin ja lehahti jälleen hetkeksi punaiseksi juuri noilta alueilta, kuten aikaisemminkin.

Varovaisuus siis on tarpeen. En väitä, etteikö myös synteettisesti valmistetusta kosmetiikasta voi saada oireita, mutta olen kuullut ihonhoidon asiantuntijoilta muutamia kertoja, että luonnonkosmetiikan kanssa kannattaa noudattaa äärimmäistä varovaisuutta ja allergisia reaktioita saattaa usein tulla. 
Itse käytän myös kosmetiikkaa, jossa jokin osa on luonnosta kerättyä ja siitä ei ole aiheutunut mitään ongelmaa.

Onko sinulla vastaavia kokemuksia? Oletko saanut kosmetiikasta koskaan allergisia oireita?  Oletko sekakäyttäjä vai luonnonkosmetiikan nimeen vannova? 

14 Comments

 • Tiia K

  On vastaavanlaisia kokemuksia ja on hyvä, että kirjoitit asiasta. Oma ihoni on todella herkkä ja olen saanut monesta luonnokosmetiikan ihovoiteesta kasvoille ihan paiseita. Noin muuten kroppaan voin laittaa luonnonkosmetiikkaa ja päänahkaan ja noilla alueilla iho rakastaa oikein luonnonkosmetiikkaa, mutta kasvot ei. Moniallergisena ja siitepölyallergisena, on vaan pakko varoa joitain tuotteita. Siksi on hyvä, että tästäkin puolesta puhutaan, kaikki vaan ei sovi kaikille. <3

 • Aikku

  On tullut oireita esim. kasvovedestä (luonnonkosmetiikkaa). Luin myös noista muovijutuista, että mitä kuorintavoiteeseen voidaankaan laittaa. No itse olen kokeillut luonnonkosmetiikkaa ja on monia tuotteita, joihin olen tykästynyt.

 • Marina /Dioriina

  Olen sekakäyttäjä jo ihan blogin puolestakin ja ainakin vielä olen ( lähden koputtamaan puuta ) säästynyt isommilta ärsytyksiltä. Yhtään en ihmettele, että luonnonkosmetiikallekkin voi olla allerginen. Onhan ihminen siitepölyllekkin ja sekin on luonnosta.

 • Outi Krimou/Outi's life

  On todellakin tullut oirdita sekä minulle, että tyttärelle. Pahin on kun tytär koitti kosteusvoidetta kasvoilledn ja silmät turposivat umpeet ja huulet paisuivat, onneksi meni vahvoilla lääkkeillä ohi. Itse saanut nokkosihottumaa ja turvitusta ihoon. Ei todellakaan ole aina sopivia kaikille. Hyvä, että kirjoitit tästä aiheesta ❤️

 • Jonna H.

  Mä olen sekakäyttäjä ja se sopii mulle hyvin. Muovirakeita vältän se on oikeastaan ainoa asia. Muutenhan meillä ei omisteta autoa ollenkaan, joten moneen muuhun suomalaiseen verrattuna elän siltä osin niin luontoa säästävää elämää, että ehkä tässä kosmetiikassa voi antaa vähän periksi. ^_^ Moniallergisten kannattaa mielestäni olla tarkkana luonnonkosmetiikan kanssa, itse en ole millekään allerginen ja en ole koskaan saanut mitään oireita kosmetiikasta ja varmasti toi allergittomuus noin muuten on osa syy.

 • Mysterious M

  No huh ja hyvä, sillä vähän pelkäsin, mitä tästä tuumataan:) Totta, että kroppa kestää enenmmän, sillä onhan iho paksumpi vartalolla:)
  Näin se vaan on, ettei voi sanoa, että vain synteettinen allergisoi, se voi olla päinvastoinkin!

 • Mysterious M

  Näitä varmasti löytyy monenlaisia tuotteita ja sellaisia, jotka on osaltaan luomua, mutta valmistettu labraolosuhteissa kestää ja tykkää minunkin ihoni. Nämä kun eivät kai ole kuitenkaan virallisesti luonnonkosmea. Kiva, jos on löytynyt hyviä ja käytettäviäkin tuotteita:)

 • Mysterious M

  Hui kun kuulostaa pahalta. En yhtään ihmettele, että näinkin voi käydä, sillä kaikki ei suinkaan ole niin puhdasta kuin luullaan tai annetaan ymmärtää. On vain hankala saada kiinni, että jos se onkin vain yksittäinen tuote, yrtti tms. että mikä se nyt sitten on, joka pistää oirehtimaan. Mutta kannattaa välttää mieluimmin kuin edes testata, kun noin pahat oireet saatte:(
  Vähän mietin, että uskallanko kirjoittaa, mutta hyvä kuulla, että ihmiset ymmärtää:)

 • Mysterious M

  Niin, olen lukenutkin sun juttuja juuri tästä, että sulle käy nämä kaikki ja et oireile, mikä on tietysti hyvä juttu. Nämä moninaiset allergiat ovat kyllä riesa, mutta minkäs teet!
  Joo, ei me suomalaiset kyllä eniten luontoa saastuteta, mutta pieniä tekoja voi kai tehdä sen eteen. Nämä kosmetiikan saastuttajat eivät ole varsinaisesti niitä pahimpia, mutta kyllähän näissäkin voisi huoleti vähentää tuotemäärää, jota päivittäin käyttää. (Mut on se hiukan hankalaa:D)

 • Varpuslintu

  Hyvä postaus! Itse olen jo aika nuoresta pitäen yrittänyt huolehtia, etten käytä allergisoivia tai muuten ihoa rasittavia kosmetiikkatuotteita – kiitos äitini, joka itse allergikkona ja atoopikkona on aina ollut tarkka ja opettanut sen sitten lapsilleenkin. Tosin nykyään kyllä käytän mm. mustaa ripsaria ja eyelineriäkin aina välillä, vaikka olen juuri sille tyypilliselle mustalle väriaineelle allerginen.

  Haluaisin päivittää nykyistä meikkiarsenaaliani vaihtamalla niitä tuotteita, joista saan tai arvelen saavani allergia/yliherkkyysoireita, joihinkin vähemmän ihoa kuormittaviin vaihtoehtoihin. Haluaisin kokeilla luonnonkosmetiikkaa, mutten viitsi maksaa hirveästi aineista, joille saatan niin ikään olla allerginen. Ojasta allikkoon.

  Ainakin Lushin valikoimassa, kun nettikaupassa näkee listan raaka-aineista, olen huomannut, että suurin osa tuotteista on hajustettu joillakin eteerisillä öljyillä – varma allergiakohtauksen riski. Pahimpia ovat tietysti ne tuotteet, joissa on appelsiiniöljyä. Näin sitrusallergikkona voisin vain kuvitella, miltä ihoni sen jälkeen näyttäisi. 😀

 • Mysterious M

  Kiitos ja olen iloinen, kun uskaltauduin aiheesta kirjoittamaan:) Nämä ovat kinkkisiä juttuja ja aina ei saa edes kiinni, mikä ainesosa sen allergian laukaisee. Tytär juuri eilen sai taas huikean punaisen ihon kokeilemalla herkälle ja atooppiselle iholle rauhoittavaa voidetta! Huoh! Tiedä tässä nyt mikä sen aiheutti!!!
  On hyvä seurata tosiaan tuota luonnonkosmea, jos siellä onkin juuri ne pähkinät, koivut, sitrukset ja muut, mille ihmiset yleensä allergisoituu, jottei vain pahenna omaa allergiaansa. Kannattaa varmaankin tehdä lista mille on allerginen ja pyytää sitten tuote sen listan kera, missä noita aineita ei olisi. Mutta usean myyjän tietotaito taitaa olla niin ja näin, joten itse pitää olla valppaana. Onnea metsästykseen:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *