Lifestyle

Mitä kaikkea vaatteesi sisältävät?Pääsiäislauantaina sain pienen sekoamiskohtauksen kangaskaupassa ja villiinnyin ostamaan yhtä jos toista kangasta. Nämä kesän värit saivat vain meikäläiselle innostuspuuskan ja mitä vaan vedin kangaslaareista myyjän avustuksella esille, niin aina tärppäsi. Minä halusin ostaa ne kaikki ihanat kankaat, jotta saisin kesän tänne edes ajatuksen voimalla. Ohuita, ihanasti laskeutuvia ja pehmoisia kankaita ja mielikuvia siitä, että mitä kaikkia niistä ompelisin.

En ollut koskaan pahemmin ajatellut, minkälaisia erilaisia kemikaaleja kankaat sisältävät, joten olin hieman yllättynyt siitä, että vaatteiden ja tekstiilien valmistamisessa käytetään yli 3500 erilaista ainetta. Kankaiden valmistuksessa käytetään väri-, valkaisu- ja viimeistelyaineita ja toki niitä pestään eri tuotantovaiheissa, mutta osa niistä silti jää tekstiileihin ja siirtyy vaatteiden kautta iholle. Formaldehydi, homeenestoaineet ja Kromi(VI )yhdisteet ovat tällä hetkellä piilotettua arkipäivää vaateteollisuudessa. Atsovärejä löytyy ennenkaikkea puuvillahuiveista, joita valmistetaan pienissä perheyrityksissä Kaukoidässä.


Pesetkö sinä kaikki uudet vaatteesi?

Muistan, että olin todella tarkka silloin kun tyttäret olivat pieniä, että kaikki uudet vaatteet pestiin, ennen päälle laittamista, mutta mihinkähän sekin on kiireessä unohtunut! Lisäksi aika moni vaate tuntuu pesun jälkeen muuttavan muotoaan ja ryhtiään, joten sekin harmittaa. Ikävintä on mustat farkut, sillä niiden soisi pysyvän mahdollisimman pitkään mustina, mutta niistä lähtee aivan mielettömästi väriä jo kuivana ollessaan, niin mitenhän paljon sitä sitten pesuveteen irtoaa? Nämä värit kun eivät ole mitään vaarattomia, vaan saattavat aiheuttaa allergiaoireita herkistyneille ja varsinkin atooppiselle iholle. Kyllä se oma hipiäkin välillä kutiaa ja oireiden syynä saattaa olla juuri nämä myrkyt, joita vaatteissaan kantaa. 

Tiedätkö sinä millainen luokitus on viimeksi hankkimallasi vaatteella?

 
GOTS sertifikaatin ja ÖKO-TEX  100 standardin mukaisessa tekstiilissä ei saa käyttää allergeenisia ja karsinogeenisia väriaineita, formalehydia tai raskasmetalleja ja tekstiili on käyttäjälleen allergiaystävällinen.
Lisää tärkeää tietoa ekologisesta tekstiilin valmistamisesta löytyy täältä.
 
Tämä viikko on allergiaviikko, joten nyt on hyvä syy alkaa näihin aisoihin kiinnittämään enemmän huomiota ja on  katsottava tarkemmin noita valmistusmaita sekä vaatekaupassa myös tuoksuteltava tekstiilejä, sillä voimakkaasti tuoksuvat tekstiilit on syytä jättää kaupan hyllylle. Toivottavasti näitä ekologisesti valmistettavia tekstiilejä alkaisi enemmän ilmaantua kauppoihin ja meillähän on oikeus kuluttajina alkaa niitä vaatimaan. 

Ensiksi aloitan kyllä siitä, että pesen nuo uudet kankaat, ennen kuin aloitan niitä leikkaamaan. 

14 Comments

 • Tuija

  Kaikki suoraan ihokosketukseen tulevat uudet vaatteet pesen ennen käyttöönottoa, vaikka koskaan ei mitään oireita ole tullutkaan. Ulkovaatteet menee yleensä suoraan käyttöön, mutta niiden pesua pyrin välttämään muutenkin, sillä ne jos jotkut kärsivät liiasta pesusta.

  Kaunista uutta viikkoa <3

 • Tuuli - Lumo Lifestyle

  Minähän olen noiden asioiden kanssa jatkuvasti tekemisissä töissä. REACH-asetuksen lista kielletyistä kemikaaleista kasvaa jatkuvasti. Osaksi se tarkoittaa, että esim. kankaiden värinkestot saattavat heikentyä, kun tiettyjä väriaineita on nyt kiellettyjen listalla.

  Osassa vaatteita saattaa olla outo haju, joka voi myös johtua niihin tarttuneesta ruoan tuoksusta. Monissa hikipajoissa kun työntekijät asuvat tehtaissa työpöytiensä alla ja currytkin keitellään suoraan työpöydän vieressä. Työntekijöiden asema onkin toinen ongelma kemikaalien lisäksi.

 • Mysterious M

  Sä olet reipas! Minä en enää ole ollut, mutta nyt mun pitää tsempata. Harmillista, kun moni vaatemateriaali muuttuu pesussa ja mallikin saattaa vääristyä! Lähinnä nuo nuorison pikavaateketjujen vaatteet, mutta kyllä se ihoärsytys on sellainen juttu, että mieluimmin sitä välttelee:)
  Mukavaa viikkoa! <3

 • Mysterious M

  Noin se viisasta onkin ja toki tietyt puuvillat, viskoosit ja pellavat on pakko pestä ennen kuin alkaa ompelemaan, koska ne kutistuu ikävästi. Pesuaineet ovat sitten toinen juttu, jotka todellakin aiheuttavat sitä ärsytystä. Olen luopunut jo vuosia sitten huuhteluaineista, koska ne ovat ihan turhia kemikaaleja, vaikka joskus niiden apua kaipailisinkin!

 • Mysterious M

  Niin, no sinä olet tässä asiassa asiantuntijana. Se on varmasti totta, että laatu saattaa muuten sitten värissä heikentyä, kun eivät ole niitä tujumpia aineita. Hankalaa tämä on. Joskus kyllä tekstiileissä on sellainen kemikaalin haju, mutta varmasti tuokin on totta, että mukaan tarttuu muitakin hajuja ja kaikki eivät ole niitä myrkkyjä:)

 • Mysterious M

  Minä en kyllä ihmeekseni ole ainakaan huomannut suurempia ihoärsytyksiä, tai tajunnut mistä johtuisi, kun on noita allergioita muutenkin.Mutta tyttäret joskus valittavat ja nyt osaan yhdistää sen siihen.

  Toivottavasti saan jotakin kivaa aikaiseksi, jota täällä sitten esitellä:)

 • Terhi/Puikolta pudonnut

  Sen jälkeen, kun tein työharjoittelut amiksessa kahdelle isolle keskustoissa viihtyville tavarataloille, niin kiinnittänyt huomiota siihen,että millasia vaatteita ostan. Aamusin olin aina ihan kädet ihottumilla, kun vaatteita purettiin paketeista ja laitettiin hyllyyn. Suurin osa vaatteista haisi jo valmiiks sellasilta,että en koskis pitkällä tikullakaan. Hämmensi ihan sikana,että kuinka ihmiset silti osti niitä(vaikka ne haisi ihan hirveille kemikaaleille) – lähinnä merkkien takia. Luokanvalvoja amiksessa jankkas aina noista Ökotexeistä ja oikeesti niillä on aika paljon väliä – nyt 10 vuotta myöhemmin, oon ihan samaa mieltä luokanvalvojan kanssa. Mielummin panostan laatuun ja ökotexiin kuin sihen,että iho on ihan ruvella. Oon niin herkkä,että mielummin mietin mitä ostan kuin kärsin 🙂
  Mutta joo, pesen kyllä kaikki ennen käyttöä sensitive pesuaineella – miehenkin vaatteet, kun se vasta herkkä onkin..

 • Mysterious M

  Kuulostaa kyllä aika hurjalta! Mutta eipä se mitään meinaa, kun merkkituote on tarjolla, vaikka kuinka haisisi! Kyllä se on järkevää tarkistaa mitä siellä merkissä lukee, vai lukeeko mitään, kuten nyt minulla:) Meillä on paljon oppimista ja myös niillä, jotka tavaraa tänne tuottaa.

 • Sari Pylsy

  Ihania värejä ja kankaita olet shoppaillut, tulee niin pikku systerin vaatekaappi noista mieleen. Joo vaatteita en ole pessyt, petivaatteet kyllä, pitäisköhän alkaa katsomaan tarkemmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *