Ompeleminen

Olkaimettoman mekon ongelmat

Juhlia tulvillaan on toukokuu ja mekkoja tarvitaan yhteen jos toiseen juhlintaan. Onneksi on tullut harrastettua tuota ompelemista, joten näitä mekkoja on tullut hurautettua muutamia, joten mekon ompeleminen ei tunnu pelottavalta. Aina välillä kuitenkin törmää ongelmiin, jotka tulevat esille vasta sitten, kun mekko on tehty. 

Mittoihin tehty olkaimeton mekko ei pysy päällä tai ainakin tulee tunne, että se valuu ikävästi.

Saattaa olla, että mekko ei oikeasti valuisi vyötärölle, mutta tunne on ikävä. Olen myös todistanut eräällä baarin tanssilattialla, kuinka nainen hieman innoissaan tanssi ja ei huomannut, että olkaimeton mekko luiskahti vyötärölle. No, ei sekään vielä mitään, mutta hänellä ei ollut lainkaan rintaliivejä päällä. Kaverit onneksi ryntäsivät paikalle apujoukoiksi pukemaan tätä tanssijaa.

Tästä päästäänkin tärkeimpään, eli pue olkaimettoman mekon alle aina kunnon alusasu, oikean kokoiset olkaimettomat rintaliivit, jotka hieman jarruttavat mekon valumista, mikäli näin kävisi.
Itse ostin aikoinaan ensin korseletin ja vasta sen jälkeen aloitin hahmottelemaan hääpukua sen päälle. Ei muuten valunut, vaikkei täysin olkaimeton ollutkaan, joten uskon alusasun taikaan.

Wanhojen tansseja katsellessa parisen vuotta sitten harmittelin, kun niin moni tyttö kiskoi pukunsa miehustaa ylös aina vähän väliä ja siellä mukana oma tyttäreni. Silloin päätin, ettei enää koskaan liian ohuesta tai liukkaasta kankaasta kannata ommella olkaimetonta pukua. 

Kuinka mekon sitten saisi tuntumaan topakammalta ja ei tarvitsisi jännittää puvun valahtamista? 

Miehustan ja vuorin väliin kannattaa laittaa vanulevyä ja silitettävää kovikekangasta, jotta miehusta pysyy paikallaan. Kuvassa olevassa jämäkästä kankaasta ompelemassani mekossa olen käyttänyt samaa kangasta myös vuoriosaan ja laittanut väliin vanulevyä rintojen  kohdalle, joten toimii ja ei todella tarvitse pelätä vilauttelemista.

Puvun miehustaan tulee ikäviä laskoksia istuessa.


Hääpuvun sivusaumoihin laitoin aikoinaan valaanluut, jotta puku ei menisi istuessa kasaan ja ikäville poimuille. Toimi ihan hyvin, vaikka kieltämättä tämä yhdistelmä korseletin kanssa sai meikäläisen loppuillasta haaveilemaan korseletin polttamista, sillä tikkusuorana istumisessakin on rajansa.

Kuinka mekosta saa huolitellun näköisen?

Itse pyrin ompelemaan niin, ettei tarvitse tehdä päälletikkauksia kuin vain helmaan, jos ei halua käsin ommella. Lopputuloksesta tulee yllättävän paljon parempi, sillä tikit täytyy osata tehdä just eikä melkein ja yleensä juhlavampaan mekkoon ei tikit sovi.

Nyt vain nauttimaan mekoista, ommeltu tai ostettu, sillä nyt on juuri niiden aika.

16 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *