Käsityöt

Virkkaa juhannussukat jämälangoista


Juhannuksen aika, keskikesän aika ja tietysti kylmää viimaa, sadetta ja hyvä ettei jopa lunta tiedossa, kuinkas muuten. Tai saattaahan se lämmetäkin, pakkohan se on niin ajatella. Voi kaikkia mökkiläisiä, miten harmillista, kun säät ovat miten ovat.

 Mutta me suomalaiset olemme sisukasta kansaa, emme lannistu tai kangistu kylmästä ja märästä säästä, vaan vietämme sen juhannuksen, vaikka henki menisi, mökkeillen. Ei siinä saa antaa masennuksen iskeä, sillä tärkeintä on kuitenkin se kesä ja kyllä se aurinko saattaa vähän paistaakin.

Jotta ei täysin paleltuisi, niin kannattaa pakata ne villasukat mukaan sinne mökille ja jos ei ole villasukkia, niin nehän voi vaikka pitemmällä automatkalla tehdä. Minä virkkasin jämälankojen pätkistä itselleni villasukat nilkkamallia, joten käyvät hyvin lenkkareihin tai muuten töppösiksi, mutta nuorempi tytär jo varaili niitä itselleen. Taitaa olla sitten parasta virkata myös toiset sukat.

Olen käyttänyt lähinnä merinovillalankajämiä ja taisi joku pätkä olla silkkisekoitustakin, sekä alku pörröistä Merillaa. Pääasia, että ovat samaa langan vahvuutta ja näin saa myös niitä ylimääräisiä lankakeriä vähemmäksi.

Virkaten sukkien valmistaminen olikin hauskaa ja erilaista. Virkkaaminen on helpompaa monelle, jos ei ole aikoihin puikkoihin tarttunut ja neulonut.

Ohje sukkiin: Sukat virkataan varpaista ylöspäin kiinteillä silmukoilla ja tällä tavalla saa varmasti istuvat ja napakat tossumaiset sukat.

Virkkaa ensin 6 s ketjusilmukoita ja käänny takaisin ja virkkaa rivi loppuun kiinteillä silmukoilla. Päädyssä virkkaa viimeiseen silmukkaan kaksi kertaa ja lähde sitten virkkaamaan ketjusilmukkarivin alapuolelta aloituslankaa kohti. Lisää päässä taas kaksi silmukkaa ja lähde kiertämään näin soikion muotoista kappaletta ympäri, lisäten aina kaksi molemmissa päädyissä.
Virkkaus alkaa kääntyä kupiksi, josta muodostuu sukan kärki. Jatka samalla tavalla ja testaa sitä varpaisiin, jotta tiedät paljonko kannattaa lisätä.

 Kun silmukkamäärä vaikuttaa sopivalta ja varpaat ovat melkein piilossa, voit alkaa virkkaamaan rivejä näillä silmukoilla, kunnes olet virkannut kantapään kohdalle saakka. Minun 36-37 koon sukka on ympärysmitaltaan 22 cm ja kun pituutta on kärjestä 18 cm, alat virkata vartta, sillä kantapää tehdään lopuksi. 

Virkkaa  puoliväliin riviä ja tee sitten ketjusilmukoita 15 cm. Testaa pituutta sovittamalla sukkaa jalkaan niin, että ketjusilmukkarivi tulee kohtaan, jossa neuloen aloittaisit kantapään tekemisen. Kun mitta on sopiva, kiinnitä silmukkajono toiselle puolelle sukkaa samaan kohtaan ja ala kiertää tätä ympyrää. Kantapää jää tässä vaiheessa aukoksi.

Kavenna joka rivillä, ketjusilmukkajonon alussa ja lopussa, hypäten yhden silmukan yli, jotta saat kavennettua vartta. Tee tätä sovittaen välillä, kunnes pituus on riittävä. Tee rapuvirkkaus reunaan eli lähde virkkaamaan kiinteitä silmukoita taaksepäin reunaa pitkin. Päättele.


Kantapää virkataan sitten kuroen aukkoa kiinni, joten lähde samasta kohdasta virkkaamaan ympyrää, kun aloitit ketjusilmukkajonon. Tee kavennukset samassa kohdissa joka rivillä. Kun kantapää näyttää riittävän pieneltä aukolta ja haluat sulkea sen, tee pari riviä kavennuksia joka neljännen ja sitten kolmannen ja lopuksi kahden silmukan jälkeen yhden silmukan yli hyppäämällä, kunnes saat kantapään suljettua siististi. Omassa sukassani pituus kantapään keskustasta sukan varteen on 7 cm. Nyt sukka on valmis, kunhan ensin päättelet langan. Virkkaa toinen sukka.

Käytä raidoituksessa mielikuvitusta ja kun teet räsymattosukat, ei haittaa, jos joku väri loppuisi kesken tai sävyt eivät kohtaa toisessa sukassa samalla tavalla. Ne ovat siten vain persoonallisemmat. Näistä tulisi myös kiva tuliainen mökkiläisille, jos menet vieraaksi.

Oikein ihanaa juhannusta ja turvallista juhannusmatkaa mökeille ja myös kaupunkiin jääville!
Missä sinä muuten aiot viettää juhannusta?

12 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *