Käsityöt

Millainen on hyvä mökkivieras?

 
Kesälomalla suunnataan usein ystävien mökeille vieraaksi  ja silloin kun kutsu käy, on kiva viedä jotakin pientä mukavaa isäntäperheelle kiitokseksi kutsusta.
En voisi kuvitellakaan pölähtäväni paikalle kutsumattomana, vain kun satuin siellä päin liikkumaan. Minusta se on aika itsekästä ja ajattelematonta toisia kohtaan. Saattaahan jotkut heitellä kutsuja, että jos satutte meidän mökillä päin liikkumaan, niin tulkaahan käymään. 
 
Oikeasti tämä kyllä tarkoittaa sitä, ettei kutsua kannata ottaa tosissaan, jos ei varsinaisesti sovita ajankohtaa. Tämä taitaa vain olla sitä amerikkalaisten small talk jutustelua ja saattaa olla hämmentävää molemmille osapuolille, jos sinne mökille ilmestyy noin vain.
 
 
Kyläilemään mennessä on hyvä selvittää ruokapuolen jutut etukäteen, jotta voi viedä mennessään allergiaruuat ja mieluisat syömiset ja juomiset. Lisäksi voi ehdottaa vaikka jälkiruoan tuomista. Jos isäntäperhe sanoo, ettei mitään tarvitse tuoda, olen silti pyrkinyt viemään vaikka pullon kuohuvaa ja jotakin mökille sopivaa viemistä.
 
 
 

Tässä pari vinkkiä, joilla luulisi olevan jokaisella mökillä tarvetta. Pannunlappu ja tiskirätti virkattu jämälangoista, joten ekologisesti ajateltu, kuten mökkimiljööseen sopiikin. Ketjusilmukoita ja sitten vain kiinteitä silmukoita ja tiskirätissä voi vaihdella väriäkin. Puuvilla tai bambulanka toimivat loistavasti. Pannunlappu on tehty aikanaan neulomastani sohvatyynystä ja koska lankaa jäi juuri tähän, niin mikäs sen parempaa. Voit lukea postauksestani ideaa tyynyyn, joka myös voisi olla kiva yllätyslahja mökille.

 
Uskoisin, että mieluisia voisivat olla saunaan liittyvät tuotteet tai vaikka keittiön perustarvikkeet, jotka ovat tyylikkäitä tai muuten vain persoonallisia ja mahdollisesti myös mökin tyyliin sopivia. Kynttilät ja muut pienet somistettu ovat varmasti myös tervetulleita tuliaisia.
Kysele etukäteen mahdollisista vuodevaatteiden mukaan ottamisista, sillä mökkiolosuhteissa harvalla on pyykinpesuun mahdollisuutta. Isot pyyhkeet on myös syytä pakata saunomista ja uimista varten mukaan. Näin helpottuu myös elämä mökkiläisillä,  vieraiden lähtemisen jälkeen.
 
 
Mieti myös kuinka kauan on oikeasti viisasta vierailla mökillä, vaikka isäntäperhe kohteliaasti sanookin, ettei teillä ole kiirettä lähteä. Liian pitkä vierailu saattaa olla kaikille osapuolille uuvuttavaa.
 
Ole kohtelias ja osallistu mukaan saunan lämmittämiseen ja ruuan laittoon tai ehdota vaikka  tiskaamista. Kenestäkään ei ole kiva uurastaa yksin vieraiden istuskellessa rentoutuen ja nautiskellen, kun isäntäväki touhuaa  hiki hatussa. Kyllä he sitten sanovat, mikäli apua ei tarvita.
 
Isäntäväeltä ei myöskään ole soveliasta vaatia vierailta kohtuuttomia, kuten aikoinaan irvailtiin Kummeli- sketsiohjelmassa, jossa vieraat laittoivat jääkylmässä vedessä laiturin paikoilleen,  sen jälkeen tyhjensivät likakaivon ja käänsivät kasvimaan jne. Ja isäntä vain istuskeli hörppimässä kahvia. Tätä nyt tuskin oikeasti tapahtuu, mutta kyllähän tämä nauratti.
 
Vierailun loputtua on hyvä siivota jälkensä ja laittaa huone, jossa yövyit, siihen kuntoon, kun se saavuttaessa oli. Näin saattaa olla, että saatat saada seuraavallakin kerralla  kutsun mökille kyläilemään.
 
Meillä ei ole mökkiä, joten en tiedä miltä mökin omistajista tuntuu nämä vinkit, mutta kyllä meitä on aina kivasti mökeille kutsuttu, joten jotakin olemme osanneet oikein tehdä. 
 
Mitä mieltä sinä olet?

18 Comments

 • Tiia K

  Tää oli kiva ja kyllähän sitä moni vieras rupeaa kolmannen vuorokauden jälkeen haisemaan "itsekin". En tosin tykkää kauheasti pyöriä vieraiden nurkissa ja omaan makuun max kaksi yötä on sellainen passeli. Kaikkeen tulee mökillä vieraan osallistua ja myös ruokakustannuksiin. Meillä esim. juhannuksena oli niin mieluisat mökkivieraat, jotka toivat mansikkakun, raparperijääteetä, lihariisipiirakkaa ja tonnikalapastasalaattia mukanaan ja hieman juomia ja suklaata ja loput taas tarjosimme me, eli lihat, aamiaiset, iltapalat ja salaatit ym. Kyläily muuten on asia erikseen, mutta mökille ei mennä pelkkä kahvipaketti kainalossa. Oma mieluisin tuominen onkin, jotain ruokaa tai leivottua vierailta. 🙂

  Ihanaa päivää M <3

 • Sari Pylsy

  No sinähän olit kattavasti ja taidoin pukenut sanoiksi sen mikä omasta mielestänikin on hyvien tapojen mukaista vierailua mökillä tai vieraissa yleensäkin. Tosin en mä nyt sydäriä saa, vaikka joku joskus pyllähtääkin yllättäen, sit vaan sävelletään ja vierailijan oma vikahan tuo jos kaikkea ei löydy tai ole saatavilla. Mukavia mökkimatkoja teille 🙂

 • Terhi/Puikolta pudonnut

  Oon viime päivinä miettinyt vähän tätä vastaavaa, mutta sen osalta kuinka ihmiset tulee meille kylään ihan kotikotiin ja olettaa 5 ruokalajin menua -ilmoittamatta. Paljon kiinnosta ruveta värkkään ruokia kummin kaiman kissan ulkoiluttajalle, jos vaan tungetaan kylään ilmoittamatta. Meille toki saa tulla kylään, mutta mielellään sillai et me ollaan ite kutsuttu.. :/

  Aurinkoista loppuviikkoa! <3

 • Outi Krimou/Outi's life

  Kustannuksiin kuuluu ehdottomasti osallistua ja kaksi yötä toisen nurkissa on itselleni sellainen raja, mitä en ihan heti ylitä. Ruokaa ja leivonnaisia on aina kiva viedä ja saadakin tuomisiksi. Hyviä vinkkejä olet tänne koonnut!

 • Susu

  Kiva kirjoitus! Saarimökkeiljänä lisäisin, et aina tervetullut tuliainen on grillihiilet, sytykeruusut, tulitikut, kaffepaketti ja vessapaperi. Eli kaikkea kulutustavaraa, jota koko kesän joutuu veneellä roudaamaan mökille joka tapauksessa. Tiskirätti on kiva idea, mutta ainakin meillä on kaikkea muuta roinaa ihan riittävästi ennestään.

 • Mysterious M

  Näin minä ajattelinkin mökkiläisten tuumivan:) Ruoka on aina hyvä tuominen, mutta sen lisäksi toki voi kivasti piristää jollain pienellä tuomisella, isäntäperheen makua kunnioittaen. Mukavaa iltaa:)

 • Mysterious M

  Näihän se on, että olsi kohteliasta vähän tiedustella, sopiiko kyläily. Maaseudulla ennen käytiin paljon kyläilemässä ilmoittamatta, mutta nykyisin on hiukan tyyli muuttunut.
  Ihanaa viikkoa ja hei, se aurinkokin jo paistoi tänään!!:)

 • Mysterious M

  Kiitos:) Kyllä se ruoka on kohtuullisin ja järkevin vaihtoehto, mutta jos jotain etraa haluaa viedä, niin silloin kässäjutut voisi sopia:) Ehdottomasti vain kaksi yötä, jos matka ei ole kohtuuton! 😀

 • Mysterious M

  Kiitos Susu! Nuo mainitsemasi kulutustavarat oli myös hyviä vinkkejä, sillä näitä tarvitaan aina ja ei haittaa,vaikka niitä jäisi varastoon:) Varmasti siellä mökillä on aina liikaakin tavaraa ja pitää tuntea isännät hyvin, jotta tietää, mikä voisi olla se hyvä tuliainen:)

 • Aikku

  Hyvästi kirjoitit asiasta. Ja kyllä on hyvä huomioida mm. ruokatrvikkeet yms. ettei vain ole niiiin vieraana. Nuo diy-jutut sopivat periaatteessa mihin vain lahjaksi ja viemiseksi.

 • Marianna

  Kiva kirjoitus ja erittäin ajankohtainen 🙂
  Kulutustavarat ovat aina mieluinen lahja mökille ja onhan se kiva, jos vieras tuo vähän ruokaakin mukanaan, vaikka sitten vain kahvia ja näkkäriä, mutta edes jotakin.
  Yllätysvieraista mökillä en oikein pidä ja syy on juuri tuossa ruokavaraston pienuudessa ja pitkässä kauppamatkassa. Meille on joskus tupsahtanut vieraita sunnuntai-iltana ja sehän on se huonoin ajankohta, mutta vahingosta viisastuneena olen oppinut pitämään kahvileipää pakastimessa.

  Patalaput ilahduttaisivat minua valtavasti <3

 • Tuuli - Lumo Lifestyle

  Olen aina sopinut milloin tullaan ja kauanko ollaan. Ruokajututkin sovitaan etukäteen ja aina tuodaan vähän ylimääräistäkin. Käyttäydytään hyvin ja autetaan ruoanvalmistuksessa, pöydän siivoamisessa yms. Ei oikein muunlainen käytös tulisi mieleenkään.

 • Mysterious M

  Kiitos Marianna! Kiva kuulla, että osuin oikeaan ja juuri tuota ajattelin, että ei voi vain olettaa, että voi tulla milloin itselle sattuu. Sunnuntaina moni saattaa olla jo pois lähdössäkin mökeiltä, mutta näillehän ei voi mitään:) Mukava kuulla, että patalaput kelpaisivat:D

 • Mysterious M

  No näin on ja toivottavasti useammat sen ymmärtääkin:) Joskus on vaan hankalaa, kun isäntäperhe haluaa tehdä hommansa juuri omalla tavallaan ja eivät halua edes apua. Silloin olen sitten antanut olla ja yrittänyt auttaa jossain muussa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *