Sisustaminen

Ruskean terassin öljyäminen mustaksi


Terassi on syytä huoltaa muutaman vuoden välein, mutta kuinka ollakaan, meiltä se on jäänyt useampana vuotena tekemättä. Minä olen jo pitkään haaveillut mustasta terassista, mutta mies ei siihen ollut oikein innostunut. Se ”terde” nyt sitten on vain ollut ja näyttänyt ränsistyneeltä ja niin pahuksen ruskealta. 

Olkoon, sillä olen miettinyt myös mahdollisen uuden terassin rakentamista mustasta komposiittilaudasta. Ne komposiittilaudat tosin ovat aika hintavia, joten tuo minun remppakaveri ja mahdollisen terassin rakentaja, ei ole siihenkään vielä vihreää valoa näyttänyt.

 Toisaalta on ollut hyvä, että noita ”huoltovapaita” vuosia on ollut tässä välissä, jotta vanha ruskea öljy on kulunut ja haalistunut hyvin pois. Meistä ei kumpikaan oikein uskonut mustan öljyn peittävän tuota terassin tumman ruskeaa pintaa. 

 Parisen vuotta sitten kyselin maalikaupoista, kuinka se onnistuisi ja aina  vastaus oli, että vanha pinta pitäisi olla todella pois kulunut, jotta musta öljy saadaan peittäväksi ja tuskin se sitä ruskeaa peittäisi.


 Onneksi on blogit. Selasin useampaakin eri blogia, mistä sain sitten toivonkipinän terden maalaamiseen, kun luin muidenkin onnistuneista värien vaihdoksista terassin suhteen. Kyse oli juuri ruskean vaihtamisesta hamaaseen tai mustaan. Maalikaupoilla ollaan varmaankin huomattu, että ihmisillä mieli muuttuu nopeassa tahdissa ja väri pitää saada helposti vaihdettua. Onhan terasseista tullut enemmän kuin olohuoneita kesäisin. Asiakkaita halutaan palvella ja tietysti myydä sellaisia tuotteita, jotka menee kaupaksi ja väri muuttuu halutuksi. Näinköhän olisi.

Minä lähdin öljyostoksille ja tarkoitus oli ostaa edelleenkin sitä ruskeaa väriä, mutta Bauhausissa minulle myyjä tarjosi mustaa, harmaata ja ruskeaa vaihtoehtoa. Voitte vain arvata, että tartuin tuohon mustaan ehdotukseen ja haastattelin myyjää siitä, kuinka ruskea häivytetään. Peittääkö, pysyykö, onnistuuko ja kestääkö?

Myyjä ilmoitti öljyn sisältävän enemmän pigmenttiä, joten se peittäisi kyllä ruskean ja olisi huoltovapaa jopa neljä vuotta. Jes. Tämä tieto takataskussa pirautin miehelleni, jotta musta terassi saataisiin, jos vain päästään yhteisymmärrykseen.

Päästiinhän me ja tyytyväisenä hurautin kotiin öljyt mukana, sen verran annoin periksi minäkin, että terassikalusteet olisivat edelleen ruskeita ja siihen tarvittava öljypurkki oli myös takakontissa. No, onneksi nekin ovat aikalailla tiensä päässä, jotta jos parin vuoden päästä voisi ajatella niiden uusimista, mutta nyt on oltava hiljaa.

Seuraavana päivänä huomasimme ruskean öljyn kummasti muuttuneen kirkkaaksi, ja  me vielä tarkistamatta avasimme sen. Ei siinä auttanut muu kuin hypätä kiireesti autoon ja hakea ruskeaa öljyä tilalle ja nyt meillä on sitten vajaa kolme litraa kirkasta öljyä, jolle ei nyt heti keksi käyttöä. Taisin käydä hiukan kierroksilla sen mustan öljyn suhteen, kun nappasin tohkeissani väärän purkin.


Aluksi terassi tietysti pestään hyvin painepesurilla ja mies käytti myös patiocleaneria, joka pesisi tehokkaammin sitä vanhaa öljyttyä pintaa. Sitten piti odottaa kuivumista pari tuntia. Sää onneksi suosi, vaikka yhdessä vaiheessa pelkäsin, että alkaisi satamaan oikein kunnolla, sillä mustat pilvet vyöryivät päälle vinhaa vauhtia, mutta ei sieltä vettä onneksi tullutkaan ja saimme tehdä hommia rauhassa. Tämä on aina se vitsaus, kun alkaa näitä ulkohommia tekemään ja aina saa olla pelko pepussa, että tuleekö vettä. 

Öljysin ensin nuo huonekalut kahteen otteeseen ja sitten siirryimme itse terden kimppuun. Kunnon sivellin pikkutarkkaan hommaan ja terassilasta sitten ronskempiin vetoihin ja öljy oli Tikkurilan Valtti Plus öljyä. Meidän terassi on kokonaisuudessaan ehkä 60 neliötä ja öljyäminen piti tehdä kahteen kertaan, joten ostin öljyä 9 l.


Tässä näkee jo ensimmäisen kerroksen jälkeen, kun puolet terassista on öljytty, että ihan hyvin peittää. Kuva on otettu ikkunan läpi.


Tässä on terassi maalattuna. Näin ihanan mustan siitä tuli ja ruskealle saimme sanoa nyt iloisesti heipat. Pintakaan ei tunnu yhtään sen kuumemmalta aurinkoisella säällä, kuin ruskeakaan. Se vähän mietitytti, sillä meidän terassi on todella kuumalla säällä jopa tukehduttavan kuuma. No niistä helteistä ei nyt tänä kesänä ole tarvinnut kärsiä.

Pientä siivoamista on vielä jäljellä ja laudat, jotka naapuri on virittänyt tuonne aidan alahelmaan on maalattava, samoin sokkeli, joka on saanut maalitahroja sekä ruskeasta, että nyt mustasta. 

Mies täytti kivialtaan laudoilla ja saimme senkin nyt siistimmäksi. Kivien puhtaana ja siistinä pitäminen oli riesa, joten jotakin muuta on keksittävä. Lisäksi tuo peilikin näyttää jääneen rikkouduttuaan tosi pieneksi, sitäkin on vielä mietittävä uudestaan. Somistaminen ja suunnittelu alkakoon. Mies alkaa kunnostamaan terassipöydälle pöytälevyä, joten katsotaan miten se saadaan tuunattua sopivaksi.

Millaisesta terassista sinä pidät? Mikä väri on sinusta paras terassin väriksi?

12 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *