Käsityöt

Kesäkassi virkaten

Kesä. Mikä ihana tekosyy virkata kesäkassi itselle. Sitä voi käyttää rannalla, tai pieniä ostoksia tehdessä. Siihen voi pakata myös hieman enemmän kuin käsilaukkuun, jos siitä tekee reilun kokoisen. Tämä, jos mikä, on kiva kesäkäsityö sinne mökkilaiturin nokalle tai terassille, aurinkoa samalla ottaessa.

Olin silmäillyt kauppojen tarjontaa näiden kesäkassien suhteen ja koska punoskassit tuntuivat keikkuvan jokaisen olalla, pitihän minunkin sellainen saada. Minä en mieleistäni kuitenkaan löytänyt sopivaan hintaan, joten päätin etsiä materiaalit siihen ja virkata sellaisen itse. En halunnut ostaa kalliita lankoja, sillä silloin sen hinta olisi tullut jo liian tyyriiksi ja en ollut varma toimiiko se itse virkattuna lainkaan. Pelkäsin myös lankojen venyvän käytössä ja sateessa, joten tätä piti hieman miettiä, miten sen toteuttaisi.

Lankakaupoista en kovin saanut apua,  mikä minua ihmetytti. Jos sinulla ei ole sitä ja tiedät mistä sitä voisi saada, eikö olisi reilua ehdottaa toista liikettä ja ohjata asiakas sinne. Seuraavalla kerralla tuo liike voisi tehdä saman palveluksen sinulle myös. 

Meinasin jo unohtaa koko idean, mutta sitten päädyinkin askartelukauppaan ja sieltä se narulanka löytyi, jota myös sormet kestävät virkata.


Ohje laukun virkkaamista varten:

Tarvitset kaksi kerää juuttinarulankaa, mitä voi ostaa esimerkiksi Sinooperistä tai muista vastaavista askartelukaupoista. Kassin voi tehdä kokonaan tästä narusta, jolloin siihen saa hieman enemmän napakkuutta  ja kassi on ryhdikkäämpi tyhjänä. Itse sekoittelin jämälankoja (sama langan vahvuus) mukaan raidoiksi, jotta sain vähän kaipaamaani väriä mukaan. En halunnut kassille hintaa liikaa ja paksummat puuvillalangat olivat sen verran arvokkaita, että jätin ne suosiolla hankkimatta ja pengoin omia varastojani. 

Virkkaaminen aloitetaan pohjasta ja virkkaa ensin ketjusilmukoita sen verran, kuin haluat kassin pohjan olevan leveä. Itse sovittelin omiin laukkujeni pohjiin, jotta koko olisi käytössä mieluinen. Virkkaa sitten kiinteitä silmukoita edestakaisin niin kauan, että pohja on riittävän pitkä. Aloita sitten pohjan kiertäminen kassiksi. Hyvän ohjeen napakkaan reunan virkkaamiseen löydät täältä.
Vaihda väriä halutessasi tai jatka samalla loppuun asti. Kuljetin muuten tuota juuttinarua korallin värisessä raidassa mukana silmukoiden sisällä, jotta kassiin sai enemmän napakkuutta.


 Kun olet tehnyt kassista sopivan kokoisen päättele naru ja aloita olkahihnojen virkkaaminen. Tähän tarvitset pätkät vahvempaa juuttinarua, jotka virkataan hihnan sisään. Nappikaupasta löytyy sopivia lenksuja tai ketjuja hihnojen kiinnittämiseen. Kannattaa etsiä ja katsella sillä silmällä myös kotinurkissa pyöriviä vyönsolkia tai vastaavia, jotta saat kassiisi persoonalliseen ilmeen ja kivan kierrätyksen vanhoille jutuille. Pienillä yksityiskohdilla on merkitystä. 

Virkkasin vielä pätkät korallia lankaa noihin hihnoihin, koska juuttinaru on aika kovaa ja voin kuvitella miten ilkeästi se hankaisi paljasta olkapäätä. 

Pohjalle löytyi kova pahvi, joka kestää jonkin verran painoa ja saa kassiin vähän ryhtiä. Liian painavia kantamuksia tämä kassi ei varmaankaan kestä, mutta eiköhän tällä reissussa rannalla pärjää pyyhkeen ja aurinkorasvan ja juomapullon kuljettamisessa.

Millaiset rantakassit/kesäkassit sinua kiehtovat? 

16 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *