Käsityöt

Millainen on hyvä ranta-asu?


Millainen on hyvä ranta-asu?


Ranta-asu rantalomalla, on tietysti aina tärkeällä sijalla bikinien ja uimapuvun ohella. Mutta millainen ranta-asu on käytännöllinen kuumuudessa ja varsinkin tuulisessa ilmassa? Minä suunnittelin yhden ranta-asun itselleni tätä matkaa ajatellen.

Tucepissa tuulet puhaltaa välillä vaarallisenkin voimakkaina, mutta emme anna sen häiritä lomanviettoa. Tuuli nimeltään Bora, ilmestyy voimallisesti puhaltaen vuorten takaa ja yleensä tuo tuuli tulee syksyllä, mutta nyt se on oikullisesti riehumassa jo nyt. On tässä ollut hameenhelmoja ja hattuja pidellessä, jottei ihan rietasteluksi olisi mennyt.

Ikävintä on ollut se, että tuulet ovat saaneet aikaiseksi usempiakin metsäpaloja, sillä pienikin varomaton tulenkäyttö, esimerkiksi grillatessa tai tupakantumpin heittäminen maahan huolimattomasti, voi aiheuttaa korvaamatonta tuhoa, tuon tuulen edesauttaessa tulipalon leivämistä rutikuivassa luonnossa.

 Tucepissa oli ollut kaksi viikkoa sitten metsäpalo ja eilen retkellä Krkan kansallispuistoon,  näimme kaksikin tulipaloa. Toinen oli Splitin lähellä, pienessä kylässä, talojen keskellä ja toinen vuorilla metsäpalona. Nopeasti se lähti leviämään tuon tuulen mukana kaiken tämän kuivuuden keskellä. Tämmöisen metsäpalon sammuttaminen saattaa näissä olosuhteissa viedä viisikin päivää, kuten Tucepissa oli käynyt. Kurjalta näyttää kaikki nuo palaneet, mustaksi hiiltyneet puunrungot. En usko, että tämä olisi tietämättömien turistien syytä, sillä vähemmän heitä tuolla vuorilla nyt on.  

Bora puhaltaa, mutta täällä on kuitenkin lämmin, joten eipähän ole turhan tukahduttavaa. Rannalle mentäessä tai altaalle, tulee miettineeksi sitä omaa vartaloa ja kuinka sitä uima-asussa kehtaa keikistellä.  Nuorena sitä ei pahemmin tullut ajateltua, mutta nyt haluan heittää ylleni jonkin huivin tai kaftaanin, jotta voin liikkua rannalle ja altaalle vapaammin, kainostelematta.

Materiaalin valinta on tärkein


Pitsi on muodikas aina ja olen löytänyt esimerkiksi Pinterestistä kivoa ranta-asuja juuri tuosta materiaalista. Halusin tälläkin kerralla ommella sellaisen asun itse  ja suurin syy tähän on materiaalin tuntu, jotta se on miellyttävä ja viilentävä päällä. Pitsi kun saattaa olla todella hiostavan kuuma, mikäli siinä on paljon tekokuitua. 

Löysin ennen matkaa, viskoosia ja puuvillaa sisältävän pitsikaistaleen ja ihastuin siihen. Kannattaakin kangaskaupoilla pitää kangasta hetki vaikka käsivarrella, jotta huomaa, alkaako kangas ihoa vasten hiostamaan. Tämä tuntui pehmoiselta ja sopivalta materiaalilta vilpoisaan rantavaatteeseen, joten sitten vain suunnittelemaan helppo malli ja varsinkin käytännöllisyys piti pitää mielessä.


Ohje ranta-asuun


Leikkasin mekosta suoran kappaleen, aavistuksen kainaloiden kohdalta kaartaen ulospäin, jotta saan hihanaukot kauniisti asettumaan. Suorat sivusaumat, eikä tätä tarvinnut edes huolitella, parin sentin käännös tikaten hihanaukon käänteisiin ja samoin pääntielle. Mekko on helppo pukea päälle ja se laskeutuu nätisti. Helman leikkelin pitsikuvioiden mukaan, jotta sain siihen hiukan persoonallisuutta. Mekko kannattaa tehdä noin 10 cm leveämmäksi kuin oma lantio, tai no, se kohta, mikä kullakin on vartalossa se paksuin kohta. Liian leveää tästä mekosta ei kannata tehdä, sillä silloin idea kärsii ja mekosta tulee liian kaapumainen.

Täällä kuumuudessa mekkoa on tullut ulkoilutettua useampaankin kertaan ja hyvältä se on tuntunut myös päällä, sopivan pehmeältä myös hieman auringon polttamia kohtiakin ajatellen. Tosin minä nyt en niin ole tuota aurinkoa saanut liikaa, sillä olen rasvannut itseäni niin hyvillä kertoimilla. Varmaan jo vähän liikaakin!

Aurinko porottaa jälleen kirkkaalta taivaalta. Taidan heittää pitsimekon bikinien päälle ja hilpaista altaalle. Tucepin tuulet ei onneksi tämän mekon helmoja saa liian paljastavasti nouseman, mikäli kipitän tämä ylläni allasbaarin juomista noutamaan. 
Jospa tällekin hipiälle nyt hiukan sitä aurinkoa saisi tarttumaan.

Käytätkö sinä ranta-asua uimapuvun tai bikinien päällä?

10 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *