Lifestyle

Miten nuori voi menestyä työhaastattelussa


Työpaikan saaminen voi olla kiven takana, silloin harvoin kun niitä mieluisia töitä on tarjolla. Onko mahdollista saada himoitsemaansa työpaikkaa, jos ei ole minkäänlaista kokemusta? Miten työhaastatteluun edes pääsee? 

Helposti ei työpaikka irtoa, ilman kokemusta, mutta jostakin on aloitettava.  Kun kyseessä on nuori henkilö, niin varmasti hyvät neuvot ovat tarpeen.

Työpaikan hakeminen voi tuntua niin jännittävältä ja pelottavalta kokemukselta, että nuori voi säikähtää ja jättää koko työn hakematta.  Hakijoitakin on varmasti niin monta, että onko itsellä edes mitään mahdollisuuksia?

Usein nuoret saavat ensimmäisen työpaikkansa suhteiden avulla. Jos ei ole tarvittavia suhteita, työpaikan saaminen, vaikka vain lyhyeksi kesäkuukaudeksi, voi jäädä unelmaksi.

Entä jos onnistuu hakemuksen täyttämisessä niin hyvin, että pääsee työhaastatteluun asti? On jo huippua päästä työhaastatteluun ja siitä vielä jatkoon, viimeisille metreille ja jäädä sitten kakkoseksi. Se kyllä kirpaisee, mutta silti on jaksettava innostua hakemaan uudestaan.

Miten nuori voi menestyä työhaastattelussa?


Kouluun olisi hyvä kehittää kurssi, vaikka opinto-ohjauksen tunneille, miten työnhakuun tulee valmistautua. Näitä taitoja kun harjoittelee,  kehittyy varmasti myös työnhakijana. Useammassa haastattelussa käyminen voi ottaa itsetunnon päälle, mutta luovuttaa ei kannata. Kaikista kokemuksista voi kuitenkin ottaa opikseen.

Koska koulut eivät ilmeisesti tarjoa opetusta työnhakuun, lankeaa tämä meidän vanhempien tehtäväksi. Keräsin muutamia vinkkejä työhaastattelussa menestymiseen.

Edellisenä iltana

 • Valmistaudu haastatteluun miettimällä, miksi haluaisit kyseisen työn ja miksi juuri sinä sopisit parhaiten tähän tehtävään.
 •  Mene nukkumaan ajoissa, jotta olet pirteä ja parhaimmillasi haastattelussa.
 •  Syö aamulla kevyt aamiainen, jos haastattelu on aamupäivästä. Liian tuhti ruoka voi väsyttää ja et varmasti halua pilata tärkeää hetkeä haukottelemalla.

Pukeutuminen

 • Työhaastatteluun kannattaa pukeutua siististi, riippuen tietysti siitä, millaista työpaikkaa hakee. Riittää, että vaatteet ovat puhtaat ja asianmukaiset. 
 • Siistit farkut ja t-paita ja lenkkarit käyvät varmasti useampaan haastatteluun, mutta toimistotyötä hakiessa pukeutuisin vielä himpun verran asiallisemmin.
 • Hiukset on hyvä kammata ja tytöillä meikki pitää maltillisena.

Ensivaikutelma

 • Muista, että ensivaikutelman voi tehdä vain kerran. 
 • Tervehdi jämäkällä kädenpuristuksella ja katso silmiin puhuessani.  
 • Ole kohtelias ja puhu ja vastaa haastattelijan kysymyksiin selkeästi. 
 • Jos sinulla on mahdollisuus kysyä työpaikasta kysymyksiä, niin mieti jo etukäteen, mitä haluaisit tietää.
 • Jännitys tekee tepposia ja silloin voi hädissään sanoa ääneen asioita, joita ei pitäisi, joten harkitse tarkkaan mitä sanot. Työpaikasta ovat muutkin kiinnostuneet, joten kannattaa olla maltillinen, ettei pilaa omia mahdollisuuksiaan.
 • ”En mä tiiä” tai ”en mä osaa” -voi olla viisasta jättää sanomatta. Kannattaa kertoa omat vahvuutensa ja heikkouksista jotakin, mutta painottaen vahvuuksia. Kaikkea ei voi osata, mutta ilmaise innokkuuttasi uuden oppimiseen, sen antaa yleensä hyvän vaikutelman.

Vaikka pääsisit ihan loppumetreille ja sinua ei silti valittaisi, niin älä masennu. Nimittäin haastattelussa kakkoseksi jääneenä, jäit mieleen ja uusia paikkojen vapautuessa, sinulle saatetaankin tarjota samanlaista työtä, kuin mitä hait. 

Kesätyöt alkavat olla tältä erää taputeltu, mutta mikäli haet töitä koulutyön lisäksi, toivon, että näistä olisi jotakin apua. Tsemppiä työnhakuun!

Millaisia neuvoja sinä antaisit nuorisolle työhaastatteluun?6 Comments

 • Outi Krimou/Outi's life

  Kannattaa aina mainita hyvät sosiaaliset taidot. Meillä työnhakua vielä vaikeuttaa nimi, joka ei ole suomalainen. Tytär haki töitä, niin hänelle sanottiin, että puhut yllättävän hyvin suomea. No varmasti joo, kun hän on suomalainen 🙁

 • Mia / Beauty Highlights

  Hyvä aihe postaukselle ja vinkitkin hyviä! Mä sanoisin kanssa, että hyviin yöuniin kannattaa panostaa ennen työhaastattelua, että on sitten skarppina. Ja jotain on hyvä selvittää yrityksestä etukäteen, jotta näkevät, että todella haluaisit juuri heille töihin 🙂 Omat vahvuudet kannattaa myös todellakin tuoda esille ja miettiä pari sellaista asiaa, minkä vuoksi koet erottuvasi muista hakijoista. Yliampuvaa ja liian räikeää meikkiä välttäisin myös, panostaisin ennemmin raikkaaseen ilmeeseen.

 • Mysterious M

  Tuo on totta, että vuorovaikutustaidot painottuvat työhaastattelussa ja minua aina säälittää ne nuoret, jotka vaikka ujoutensa tai jännityksen vuoksi eivät saa itseänsä ilmaistuksi. Työhaastattelussa voi myös menestyä osaamalla nämä kyseisten taitojen esille tuomisen, mutta työnteko ei sitten aina onnistukaan:)
  Tuo on kyllä typerää nykyaikana, että tartutaan heti nimeen jos se ei ole se supisuomalainen nimi.. Ei sen puoleen nuoremman tyttären ekaluokan ope luuli saavansa espanjalaisen tytön luokkaansa, kun oli tyttären nimen papereista lukenut:D

 • Mysterious M

  Juuri näin ja samalla linjalla ollaan. Yrityksestä kannattaa jotakin tietää, että osoittaa, että on oikeasti työstä kiinnostunut ja sellaisia asioita kannattaa etukäteen miettiä, mitä siinä työssä tarvitaan:)

 • Tiia K

  Olipahan loistopostaus ja näissä asioissa reipas asenne ja suora ryhti ja katse paljon ratkaisee. 🙂 Meidän nuoruudessa kesätöitä pystyi vaan valitsemaan, toista se on tämän päivän nuorilla.

  Ihanaa iltaa <3

 • Mysterious M

  Kiitos Tiia:) Kyllä se asenne ja innostus vaikuttaa varmasti:) Meillä pohjoisessa ei kyllä ollut silloin töitä minun nuoruudessa,joten kesätöihin piti Boråsiin asti lähteä! Kyllä se voi olla kiven alla nykyisin se kesätyön saaminen saati sitten kun on jo opiskellut ja etsii ammattia vastaavaa työtä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *