Käsityöt

Hempeä neuletoppi ohjeineen


Alkukesästä neuloin itselleni pitsisen neuleen, josta postaus löytyy täältä klik ja siitä jäi muutama lankakerä yli. Juokseva lanka, Lana Cotton ja langan miellyttävyys ihoa vasten innosti minut neulomaan tyttärelle topin. Jännityksellä neuloin, sillä en tiennyt riittääkö lanka, mutta riitti se onneksi. 

Toppi on vartalonmyötäinen ja näyttää todella pieneltä, mutta neulos joustaa kyllä. Langassa on 50% villaa ja 50% puuvillaa, joten suomen kesässä tätä toppia varmasti voi huoletta käyttää. Kesän lopussa tämä toppi sopii hyvin vaikka nahkarotsin kanssa käytettäväksi.

Tässä ohje toppiin:
Lana Cotton lankaa S kokoon 3 kerää
Resorin mitat, tasona mitattuna, venyttämättä: leveys 26 cm  ja takakappaleen sileän neuleen leveys 33 cm. 
Etukappale resori: 26 cm leveys ja sileä neule 40 cm leveys. Etukappaleen korkeus 48 cm +olkaimet ja takakappaleen korkeus 38 cm + olkaimet. Puikot numero 3.

Luo takakappaleeseen resoria varten 76 s ja neulo resoria 2 o, 2 n kunnes kappale on 14 cm korkea. Vaihda neulos sileään neuleeseen, oikealla oikein ja nurjalla nurin, kunnes kappaleen korkeus on 32 cm. 

Tee kainalokavennukset seuraavasti: kavenna molemmissa reunoissa kappaleen alussa ylivetokavennukset 3, 2, 1, 1, 1 ja jatka kappaletta vielä niin kauan, että korkeus on 37 cm. Päättele silmukat kerralla, mutta jätä päättelyssä hiukan joustonvaraa.

Etukappale: tee resori kuten takana, mutta lisää nyt viimeisellä kerroksella, ennen sileään neuleeseen siirtymistä, 14 s tasaisin välein. Silmukoita on nyt 90. 
Neulo sileää, kunnes tulet kainalokavennusten kohdalle, samaan kohtaan kuin takakappaleessa, tee samanlaiset kavennukset.

Kavennusten jälkeen jaa silmukat kahteen osaan ja laita merkki keskelle. Neulo merkkiin saakka oikealla puolella ja käänny takaisin kaventaen ylivetokavennuksella 1 s. Tee jatkossa näin sekä keskellä, että kainaloiden puolella, kaventaen joka toinen krs aina 1 s, jotta saat kolmionmalliset laput rintojen päälle. Jotta saat lapuista istuvat oman vartalosi mukaan, kannattaa lappua sovitella neulomisen edistyessä. Päättele kun silmukoita on jäljellä 3. tee toinen puoli peilikuvaksi.

Kun kappaleet ovat valmiit, ompele sivusaumat yhteen. Itse ompelin ompelukoneella käyttäen pienintä siksakkia, joka vähän joustaa, näin sain siistin sauman. 

Virkkaa virkkuukoukulla kiinteillä silmukoilla  takakappaleen suora yläosa, kainaloaukot ja etupuolen kolmiot.
Tee näin vielä toisen kerran. 
Viimeisellä eli kolmannella krs:lla virkkaa takaa kulmista ketjusilmukkarivi olkaimeksi etukappaleen kolmion korkeimpaan kohtaan kiinnittäen ja tee siihen ketjuun vielä kaksi kiinteäsilmukka krs:ta. Mittaa sopiva pituus olkaimelle. 
Kun olet tehnyt viimeisen krs:n olkaimen valmiiksi, jatka sitten etukappaleen puolta virkaten toisen olkaimen kohdalle asti ja virkkaa taas ketjusilmukkarivi ja  kiinnitä nyt ketjusilmukkarivi takana olevaan kulmaan. 
Kolmas krs olkainta virkatessa päättyy taakse, joten virkkaat sitten kainaloaukon kautta takaisin eteen ja päättelet langan.
Halusin välttää saumoja olkainten kiinnityksessä, joten siksi tämä kuvio. Voit toki virkata olkaimet myös haluamallasi tavalla. Silitä, höyrytä tai pese toppi, jotta saat siitä sileän ja tasaisen.

4 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *