Käsityöt

Miten olisi punainen mekko?

Miten olisi punainen mekko?

 Miten olisi punainen mekko? Sehän oli selvä juttu ja sitä ei minulta tarvitse edes kysyä, vaikka tiedän monen punaista mekkoa jo ajatuksena sävähtävän. Ihana, rehevä ja lämmin punainen on tämän syksyn muotiväri. Minä, punaisen ystävänä, tartuin heti tähän ilouutiseen ja ryntäsin kankaita etsimään punaisen sävyssä.

Halusin mekon, joka olisi tarpeeksi rento, mutta samalla riittävän juhlava eli tilaisuuteen jos toiseen sopiva. Jos olet kahvilla ystävän kanssa ja saat kutsun illalliselle, vaikka jonkun charmantin miehen kutsumana, sillai äkkiseltään, niin tässä mekossa voit hyvin jatkaa iltaa, korkeintaan lisätä vain punaista huulille ja menoksi. Tai sitten jatkat iltaa yhdessä sen ystävän kanssa, jota ei sovi unohtaa sinne kahvilaan.

Halusin suunnitella ja ommella punaisen mekon, joka ei olisi liian tylsä ja liian yksinkertainen, joten ideoin hihoihin sellaiset nauhat, jotka olisivat jääneet hiukan roikkumaan löysästi solmittuna. Mutta se näytti ihan hölmöltä, koska kangas saattoi olla kuitenkin liian paksuhkoa sellaiseen. Se meni siis mönkään ja koska olin jo pilkkonut hihan kolmeneljäsosaa hihaksi, piti se jotenkin pelastaa.

 

Halusin mekon toimivan sekä kesällä että myös talvella, enkä halunnut täysipitkää hihaa, mutta liian lyhyeksi se ei myöskään saanut jäädä. Aikani ideoituani, tein nyt hyvinkin muodissa olevat espanjalaistyyppiset liehukkeet, hihojen jatkeeksi. Sehän toimi ja toi hiukan persoonallisuutta muuten suoraan ja yksinkertaiseen mekkoon. 

Mikä parasta, kangas on jersyetyylistä  ja aavistuksen joustavaa, samaa, mitä käytin kesähaalariin, josta postaus löytyy täältä (klik) ja tämä on siitä ihana, että tämä ei rypisty. Tein postauksen juuri tuosta rypistymisestä, miten esimerkiksi silkki toimii matkalla ja siitä voit lukea täältä (klik). Lisäksi tämä kangas ei purkaudu, joten ei tarvitse edes huolitella. Nopea myös ompelemisen suhteen.

Kaavat tein itse ja mitoissa käytin apuna vanhaa Gantin mekkoa, joka oli leveydeltään sopiva ja niin suora malliltaan, että istutetut hihat vain liitettiin mekkoon, ilman mitään rintalaskoksia tai kikkailuja. Mekossa ei ole myöskään vetoketjuja tai nappeja, sillä sen voi vain pujottaa pääntien kautta päälle.

Mitä tulee ottaa huomioon, mekkoa sunnitellessa ja ommellessa?

 
On ihmisiä, jotka eivät viihdy mekoissa tai pelkäävät pukeutua niihin. Listasin tähän hieman omakohtaisia kokemuksia ja vinkkejä, miten voisi ehkä innostua siitä mekon käyttämisestä. 
 

1.Suunnittelelmani juttu ei toimikaan, kaikki pilalla?

 

Ei siis kannata säikähtää, mikäli joku suunnittelemasi juttu ei onnistukaan täydellisesti, vaan ota se haasteena ja kehittele siitä uusi, vielä parempi muotoilu vaatteellesi. Harvoin se niin pilalle menee, ettei siitä mitään kunnollista vaatetta saa ja usein se saattaa jopa olla jopa parempi, kuin alkujaan suunniteltu.

 2. Huomioi oma pituutesi

 

Muista, että oma vartalosi kertoo, mikä sille parhaiten sopii. Pituudella on väliä, sillä itse 157 cm pitkänä tiedän, että jos helman pituus on alle polven, näytän vielä lyhyemmältä ja koomiselta, kuin olisin lainavaatteissa. Aina siis pitkä helma ei ole se paras ratkaisu ja ei se ole niin paha, jos ne polvetkin joskus näkyvät.

3. Runsas povi

 

Usein todella rintavalle ei liian tyköistuva mekko sovi, silloin kannattaa kokeilla hiukan empirelinjaista mallia, jolloin kokonaisuus ja vartalon muodot tulevat kauniisti esille ja rinnan kaari ei liikaa korostu  tai vaate kiristä ikävästi rinnan kohdalta, vaikka se muuten olisikin kooltaan sopiva. Kärsin itse tästä imetysaikana, vuosia sitten, joten tiedän mistä puhun.


4. Onko mekon kanssa pakko käyttää sukkahousuja?

Mekon kanssa ei ole pakko käyttää sukkahousuja, ainakaan kesällä, talvisin se on suositeltavaa. Ohuemmat sukkahousut juhlavamman mekon kanssa ja arkisemman mekon kanssa paksummat sukkahousut ja musta ovat aina varma valinta paksummissa versioissa.
 
 Nykyisin löytyy monenlaisia sukkahousuja, on muotoilevaa ja kohentavaa ja kiillolla ja ilman. Itse en kyllä pystynyt pitämään noita kohottavia ja makkaroita litistäviä sukkahousuja, sillä ne alkoivat oikeasti sattumaan mahan kohdalta. Käyttäkööt ken voi. 
 
Napakat legginsit ovat myös hyvä valinta, mutta vain arkikäytössä suosittelisin. Legginsien kanssa olo on tosi rento, joten niiden kanssa lähtisin kokeilemaan ensin sitä mekon käyttämistä.

 

5. Mekkoon pukeutuminen vaatii harjoittelua

 

Mekossa tulee myös tuntea itsensä rennoksi ja uskon, että harjoittelulla siihen fiilikseen pääsee. Jos mekossa on hiukan liikkumavaraa, se imartelee vartaloasi paremmin, kuin kireänä soiva ja liian pieneltä näyttävä tekele. Silloin on myös itsevarmempi olo, kun kaikki selkäpoimut sun muut vyötärörenkaat ja pikkareiden painaumat eivät selvästi erotu.

 Itse koen, että olen mekko päällä rennompi, kuin tiukasti nuolevissa farkuissa. Tämä on tietysti makuasia, sillä olen aina rakastanut mekkoja ja hameita ja kokenut ne luontevammaksi asuksi kuin toisille ovat omat luottofarkut. Mekko olisi minun asuni melkein joka päivä, mutta pahuksen säät tekevät mekkoon pukeutumisen usein turhan haastavaksi. 

Onko siellä mekkofaneja?

 

Kuvat otettiin Espanjan matkalla ja illan kuluessa saimme nähdä ensin sinisen hetken ja sitten vielä oranssisen hehkun, auringon laskiessa, pari viikkoa sitten, Torreviejassa. Tuolla olikin niin kiva mekoissa kuljeskella.

No Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *