Sisustaminen

Lipaston muutos nukkekodiksi

Sain jokin aika sitten kivan projektin, kun minut pyydettiin kunnostamaan lipastosta nukkekoti. En ihmettele, että tuo rumilus olisi muuten saanut lähtöpassit, mutta tästä kuoriutui oikea kaunotar ja työtehtäväkin sillä muuttui varmasti kivemmaksi, kuin ennen.

Lipaston muutos


Pinta hiotaan ensin ja sen jälkeen se maalataan tartuntapintamaalilla. En halunnut tuon maalaamisen kanssa kikkailla turhaan, vaan halusin jättää siihen vanhahtavan, hieman lommoisen pinnan. Tartuntapintamaali oli helpotus ja joudutti työtä. Päälle maalasin kaksi kerrosta vaalean harmahtavaa maalia, vaikka se kuivuttuaan kyllä muistuttaa enenmmän valkoista. 

Vetonupeiksi valitsin kauniit koristeelliset nupit, jotka sopivat hyvin sunnittelemaani  nukkekotiin, jossa ei  glitteriä ja kimallusta puuttuisi. Tarkoitus oli käyttää mahdollisimman paljon kierrätysmateriaalia ja vain minimaalisesti ostaa. Työhuoneelta sainkin kivasti materiaalia ja vain jotakin pientä jouduin hankkimaan. Voisin sanoa, että nukkekoti on 97 % kierrätysmateriaaleista tehty.

Kannattaa kysellä rakennuskaupoista näytepaloja ja yli jääneitä tapetinpalasia tämmöiseen työhön. Muutamia juttuja minulle annettiin mielellään, kun kerroin, mihin niitä tarvitsen. Lapset hellyyttävät aina ja hyvään tarkoitukseen kun tulee, niin onhan se parempi kuin roskiin heittää. 

Kun nukkekodilla leikkiminen alkaa, kaapin ovet aukeavat ja kun leikki loppuu, ovet suljetaan. Yläkerran aukkoon olen ompelemassa vielä verhot, jotka myös suljetaan lekin lopuksi. Tai tämä on ajatus, eri asia miten lapset sen toteuttavat.

Kylpyhuone


Huonejako valikoitui siten, että yksi hyllylevy otettiin kokonaan pois, sillä lipastossa oli kolme kerrosta. Tähän sain apua eräältä työmieheltä, joka pajallaan ystävällisesti leikkasi hyllylevyä niin, että sain sen oikeaan kohtaan asennettua. Isot peilit liimasin seiniin, löytötavaraa nekin. Tuovat kivasti avaruutta ja kodikkuutta ja valoa.

Kylpyhuoneeseen liimasin erikeeperillä laattoja ja mosaiikkia sikin sokin ja hieman mietin kuvioita, mutta loppupeleissä siihen ei kovin ollut varaa, sillä laattapaloja oli vain tietty määrä ja en halunnut sekoittaa ihan kaikkia sävyjä sekaisin. Pitihän tyyli säilyttää.

Idon vessanpöntön olin saanut eräästä blogitapahtumasta, joten tännehän se sopi mainiosti. Peltipurkki muuntautui maalilla kylpyammeeksi ja hanan tein helmistä ja rautalangasta vääntäen. Samalla tavalla tein myös hanan pesualtaaseen ja maalattu kukkaruukku toimii altaana. Altaan vierellä on parista puupalasta tehty taso, jonka peitin peilimosaiikkipaloilla.

Helmistä askartelin myös valaisimen kattoon ja muuta glitterihömppää tuonne peilin eteen. Pitäähän nyt kimallusta herrasväen kodissa olla. Nuket löysin Etolasta ja ainoat, jotka tähän tyyliin sopivat. Perhe oli suhteellisen edullinen, vain 20 e.


Keittiö 


Keittiön kaapistot tein puupalikoista ja oli siellä joku eksynyt leikkijunavaunukin, joka päätyi tiskialtaaksi. Jäätelötikut ovat mainio idea huonekalujen rakentamiseen. Jos ei halua syödä jäätelöitä tuollaista määrää, mitä tikkuja tarvitaan, niin näitä voi ostaa myös ison kasan askartelukaupasta.

MakuuhuoneMakuuhuone oli niin korkea, joten päädyin rakentamaan parven muutamasta kapeasta laudasta ja sain näin toiselle lapselle tilan nukkumiseen. Rappuset olivat myös noista palikoista, kuten myös sänky, jonka päälle kieputin vanua ja liimasin kuumaliimalla kankaan pingottaen kiinni ja sängynpäädyn tietysti koristelin kimaltein.

Tilaan sopi hyvin keinu, sillä mikäs sen kivempaa kuin keinuminen. Peili avartaa tätäkin huonetta mukavasti ja sen eteen oli helppo suunnitella rouvalle kampauspöytä kosmetiikkalaatikosta glitterihelmin koristeltuna.

Olohuone


Takka on kiva erikoisuus nukkekodissa, joten puupalan päälle vain mosaiikkia ja tulitikuista takkapuut. Takan eteen löysin sopivasti varastoistani tekoturkista, josta leikkasin taljan takan eteen.

Sohvan tein samalla tavalla kuin sängyn ja nämä kaikki huonekalut kannattaa muuten liimata kiinni lattiaan, sillä muuten ne muuttavat jatkuvasti paikkaa, lasten leikkiessä ja ehkä eivät kuitenkaan kestä kovinkaan kauaa. 


TerassiAlkuperäinen levynpala, joka jäi jäljelle, innosti minut tekemään vielä terassin katolle, eli lipaston päälle. Tänne tein kylpytynnyrin, jäätelötikuista ja sellofaanista taiteilin veden. Kasvimaakin tuli tehtyä massasta, joka on kuin takinaa ja sitä voisi vaikka syödä, mutta kun se kuivaa, sen voi maalata ja tottahan kasvimaalle piti tehdä myös satoa.


Käytin itse inspiraation lähteenä pinterestiä, josta sai hyviä ideoita ja toteuttamisohjeita. En ottanut tästä paineita vaan nautin tätä tehdessäni. Liian suureellista ei kannata lähteä tekemään, mutta kaikkea kivaa saa aikaiseksi juuri kokeilemalla ja käyttämällä eri sivustoja apuna tässä suunnittelussa. 

Juuri nuo jäätelötikut avasivat minulle mahdollisuuden tehdä myös vauvan kehdon, jonka kanssa meinasi tulla ongelma. Kaikkea puusälää tuli kyllä hyötykäytettyä ja paljon voi tänne vielä tehdäkin, mutta liian täyteen nukkekotia ei kannata sisustaa, jotta lapsella on tilaa leikkiä. 

Kattoon ostin ja asensin kahdet eri ledvalot pattereilla. Näillä saa kivasti valaistua muuten pimeähköä kaappia sisältä.

Jos kotonasi tai jollakin tuttavalla on ylimääräinen lipasto tai kaappi joutilaana, niin tässä olisi varmasti iloinen jouluyllätys lapsellesi, jos tekisit nukkekodin siitä. 

Liian pienelle lapselle tämä ei ole turvallinen kaikkien mahdollisten pienten osien takia, mutta 5-vuotias varmasti jo ymmärtää, miten tällä leikitään.
Jälleen kerran olen iloinen tästä kierrätysprojektista.

No Comments

 • Sari Pylsy

  Heissan, kiva idea tehdä nukkekoti kaappiin. Hyvin moderni sisutus tässä kodissasi, siis tätä aikaa :). Mulla on kaveri Eija (FiiaMaalla). Hänellä on varmasti menossa jo 12 koti ja rakentaa kaikkea upeeta ihan kaikesta, käy kurkkaa jos huvittaa. Mukavaa viikonloppua sinulle <3.

 • Mysterious M

  Kiitos:) Joo, kyllä tuo sisustaminen pitää lapsillekin olla tämän päivän henkeen:) Ne ovat kyllä aika kriittisiä joskus, mutta saa nähdä kelpaako!
  Pitää käydä katsomassa noita koteja. Minulla tämä homma oli tässä, en varmaankaan ala näitä tehtailemaan enää jatkossa, luulen:)

 • Tiia K

  Pyörryn, niin hieno ja olen aina unelmoinut, että alan sisustamaan nukkekotia. Millä ajalla olet tämän vääntänyt oikein? Tuu Porvooseen, täällä Riimikko myy mitä ihaninta nukkekotitavaraa, ruokia ja kaikkea, pikkaraisia cocispulloja. Hih naurattaa tuo vessanpönttö, sen tarinan tiedän paremmin kuin hyvin. <3

  Ihanaa viikkistä M <3

 • Mysterious M

  Kiitokset Tiia kehuista:) Tätä on väännetty pikkuhiljaa jo keväästä saakka:) Mutta tuo Porvoon nukkekotikauppa on ollut mielessä, mutta kun ei saisi maksaa mitään ja kierrättämällä on silloin pakko tehdä! Toisaalta hyvä niin, mutta onhan se työlästä, mutta kivaa, jos ei ole pakko olla heti valmiina:)
  Joo, vessanpytty on tosiaan oma stoorinsa, heh! Mutta katsos, kun tuli käyttöön!:D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *