Sisustaminen

Talven tulo puutarhaan ja terassille

Talven tulo puutarhaan ja terassille

Syksyn loppu jo häämöttää ja talvi tekee tuloaan. Ennen kuin talvi oikein saapuu, on hetki aikaa vielä somistella pihaa ja terassia joko  puutarhasta tai metsästä saaduin luonnon antimin. Meidän ulko-oven tienoota somistan vuodenajan mukaan ja usein siinä toistuu muutamat samat kuviot, pienin muutoksin. 

 Oven edestä on kulku myös varastoon ja terassin kautta pihalle, joten hirmuisesti ei jää tilaa asetella mitään suurempia tuon katoksen alle. Talvella lunta usein tupruttaa kiitollisen paljon myös oven edustalle, niin se myös asettaa omat rajoituksensa.

Kranssit

 

Kaunis puolukkakranssi olisi sopinut myös tuohon oven viereen, mutta tämän vein anopille tuliaiseksi eilen, kun menimme vieraisille ja viettämään pyhäinpäivää suvun kesken.

Kaunis, puolukoita sisältävä kranssi on kyllä linnuille suuri houkutin ja luulen, että valitettavan pian nämä puolukat ovat hävinneet parempiin suihin, mutta sille ei vain voi mitään. Vai, olisiko olemassa jokin lakka tai suihke, joka karkottaisi linnut näiden kimpusta? Muistelen vain, että jopa muoviset helmet karansseista katoavat lintujen toimesta, joten haasteellista on.

Mustikanvarpu on siitä kiitollinen kranssimateriaali, että se pysyy niin hyvänä pitkään. Tämän mustikanvarpukranssin tekijä on todellinen taitaja ja kranssit, joita häneltä olen ostanut, ovat kestäneet tuossa ovessa ja edustalla aina pitkälle kevääseen saakka.

 Nyt pyysin oikein isoa kranssia, sillä ulko-oven iso pyöreä ikkuna on mitoiltaan haasteellinen ja siihen halusin kranssin, joka on ikkunan kanssa melkein yhtä iso. Tuohon eivät kaikki kranssit käy, mutta tämä oli kooltaan täydellinen, vaikka mitat annoin summittaisena selityksenä. 

 Mustikanvarpukranssi on yksinkertaisen kaunis, eikä kaipaa minusta rusetteja tai krumeluureja ympärilleen, mutta kuukauden kuluttua se saa kyllä jouluvalot ylleen, hiukan enemmän tunnelmaa tuomaan.

Havupuu on aina vihreä

 

Sypressi on toinen, usein meidän ulko-oven eteen aseteltu talvinen somiste, sillä se kestää hyvin pitkälle kevääseen myöskin. Ei tarvitse pahemmin huolehtia ja pysyy vehreenä ja vihreänä, vaikka kuinka olisi kylmä talvi.  Jouluvalot asettelen siihen myös myöhemmin. Nyt mennään näillä tunnelmilla sitä talvea odottaessa. 

Etupihaa koristaa myös tuija, mutta nykyisin se on jo niin korkea, ettei siihen ilman nosturia saa millään laitetuksi jouluvaloja, vaikka niitä siihen kaipailenkin. Ruukussa on pihalta kerättyjä, vielä voimissaan olevia kasveja, ne kun nuupahtaa, talven ja lumen tullessa, niin ne on helppo sieltä noukkia pois. Kynttilät ja lyhdyt kaivelen vielä esille tähän edustalle, mutta eilen pihahommia tehdessämme, tuli kiire ja ne lyhdyt jäi laittamatta.


Terassin musta väri on hienosti pysynyt muuttumattomana ja kestänyt kesän sateet. Nyt mielenkiinnolla jään odottamaan, kuinka se kestää talvea. Toivon todella, että hyvin, sillä tämä oli mieheni ja minun välinen haaste ja kovin sain taivutella häntä hyväksymään mustan värin iänikuisen ruskean tilalle. Viime keväänä tämän terassin väri siis vaihtui ja siitä voit lukea postauksen täältä (klik).

Terassin sulkeminen talveksi

 

Eilen pakkasimme kaikki kipot ja kapot, (jotka olivat ennättäneet multineen jo jäätyä ja yksi ruukku hajosikin) sekä terassikalusteet talviteloille ja ”terde” on nyt virallisesti suljettu. Haikea mieli, autiolta näyttää, mutta tuleehan se uusi terassikausi reilun puolen vuoden päästä. Jouluvaloja vielä on tarkoitus virittää terassille, kunhan aika on sopiva.


Muutama vinkki terassin sulkemiseen talveksi:

  • Vaikka syksy tuntuisi vain jatkuvan ja ilmat pysyisivät suhteellisen lämpiminä, niin on viisasta valmistautua ajoissa talven tuloon ja terassin sulkemiseen sekä tavaroiden varastoon laittamiseen.
  • Tyhjennä kukkaruukut vanhoista kasveista ja mullasta, puhdista ruukut tulevaa kevättä silmällä pitäen. Jos säilytät keraamisia isoja ruukkuja ulkona, ne on syytä säilyttää ylösalaisin, jotta ne eivät jäätymisen vuoksi talvella rikkoutuisi.
  • Mikäli sinulla ei ole varastotilaa, mihin huonekalut voisi talveksi varastoida, niin aina voi käyttää vaikka pressuja ja kietoa niihin kalusteet suojaan.
  • Piristykseksi on kiva laittaa jotakin vihreää talvi-istutusta ja somistusta terassille tai oven eteen tunnelmaa antamaan.
  • Asettele kausivalot tunnelmaa luomaan terassille talveksi. Kausivalot kuulostaa paremmalta niille, jotka eivät jouluvalohössötystä kestä. Valot luovat tunnelmaa talven pimeään aikaan ja niitä voi huoletta käyttää vielä pitkälle talven taituttua, jos haluaa.
  • Puutarhaan puihin voi laitella myös pieniä kynttilälyhtyjä. Ne voi askarrella itse vaikka pilttipurkista ja ripustaa oksaan roikkumaan.

Miten sinä somistat ulkotiloja, puutarhaa tai terassia talvea varten?
Millaisia vinkkejä sinä vielä antaisit terassin sulkemiseen talveksi?

No Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *