Käsityöt

Mitä jos ompelisit iltalaukkusi itse?

 

 

Iltalaukkujen kirjo on aikamoinen ja hintahaitarikin laidasta laitaan. Juhliin ei voi ihan repun kanssa astella, joten kun äskettäin kirjoittelin korkokenkien merkityksestä juhlakenkinä, josta voi katsoa postausta täältä (klik ), niin nyt on sitten vuorossa iltalaukku.

Iltalaukuksi kelpaa hyvin kankainen laukku, sillä sen ei, kuten kenkien, tarvitse olla nahkaa. Usein iltalaukku on materiaaliltaan jotakin kiiltävää satiinia ja se on koristeltu kimaltelevin strassein tai helmin. Iltalaukku voi tietysti myös olla ihan mattapintainenkin, jos ei kiillosta välitä, mutta kun nyt kerran on juhlien aika, niin miksei räväyttäsi jollakin ihanalla glitteri- ja tai paljettilaukulla. 

Itse en kyllä muista, että olisin ihan ostamalla ostanut iltalaukkuja, vaan niitä on kertynyt vaatehuoneeseen yleensä jonkin kosmetiikkatuotteen hankkimisen yhteydessä. Muistelen, että Siljalla tapasi olla kosmetiikkapuolen myymälässä aina silloin tällöin jokin kampanja, että ostaessasi tämän tuotteen saa kaupanpäälle iltalaukun. No, onhan noita vissiin tullut sitten osteltua, kun useampikin löytyi. 

Materiaalit iltalaukkuun eivät maksa paljoa, vaikka haluaisikin ostaa jotain superkallista paljettikangasta, koska sitä kangasta menee niin vähän. Minä ostin paljettikangasta pienen palan tähän uuteen laukkuun ja hintaa tuli 3,80 e ja muut tarvikkeet löytyikin sitten kotoa. Miten se iltalaukku sitten valmistetaan?

Ohje iltalaukun tekoon

  • hanki noin 30 cm paljettikangasta tai muuta laukkuun sopivaa kangasta; glitterikangasta, vuorisatiinia, mitä mielesi halajaa ja se voi olla ohuttakin, koska laukkuun tulee vuori
  • leikkaa se haluamasi kokoiseksi, minun laukkuni on valmiina ja suljettuna 24×16 cm, joten lisää tähän tarvitsemasi saumanvarat ja leikkaa noin 50x 27 kokoinen pala
  • leikkaa lisäksi vanua samanlainen kappale
  •  pala tukevaa kangasta väliin; kangaskaupassa oli laukkuihin sopivaa omaa kangasta tarjolla, mutta minä leikkasin viime kesällä ompelemaani grillihuppukankaasta palan tähän tarkoitukseen ja säästin muutaman euron
  • vuorikangasta, tähän käy hyvin vaikka vuorisatiini tai jokin kiiltävä vuorimateriaali ( minulla oli pala huonekalukangasta jäljellä, joten leikkasin sitä laukkuun vuoreksi)
  • asettele kankaat kuvan osoittamalla tavalla: paljettikangas ja vuorikangas oikeat puolet vastakkain ja siihen päälle vanu ja tukikangas 
  • ompele kankaat yhteen ja jätä aukko kääntämistä varten
  • tikkaa kääntöaukko kiinni ja taittele kappale kolmeen osaan
  • tikkaa laukun sivusaumat päältä yhteen ja tikkaa myös muut reunat 
  • kinnitä iso neppari sulkijaksi ompelemalla

 

Tästä tuli minusta aika kiva ja eihän sen laukun tarvitse iso olla, niin ei se tarvitse edes kantohihnaa. Sellaisen voi tietysti tähän lisätä, jos haluaa. Tähän sopisi kullanvärinen kettinki, joita myyvät askartelukaupat.

 Itse ajattelin kannella tätä vain kädessä ja tänne mahtuu juuri se lompakko, pientä mallia, huulipuna ja puuteri sekä puhelin ja avaimet. Valmis ja eikun juhlimaan. Jokos teillä on pikkujouluja tiedossa?

Pieni vinkki vielä, että tästähän saisi aika kivan joululahjankin, jos joku olisi sellaista vailla.

No Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *