Käsityöt

Keltainen neulemekko


Keltainen neulemekkoSyksy on minusta enemmän neulomisen aikaa, kun taas keväällä ja kesällä usein tartun mieluiten virkkuukoukkuun ja virkkaan pitsisiä juttuja, paitoja, toppeja ja muita. Syksyn neulomishetkeen kuuluu ulkoa sade, joka rummuttaa kattoa, kynttilä tai takkatuli sekä kuppi kahvia. Mieli vaeltaa ja on ilo seurata neulomisen edistystä ja purkaa samalla stressiä.

Kuinka valita oikea lanka? 


Usein langan materiaali on tärkeä lankaa valitessa ja minun pitää päästä niitä aina hiplailemaan, jotta tiedän millaisesta langasta on kyse. Karheat pistelevät ja kovat langat jäävät heti hyllyyn, vaikka niistä varmasti kestäviä sukkia neuloisikin. Langan pitää olla pehmeä ja sen ei saa kutittaa, joten käsikopelolla mennään usein lankahyllyjä tutkien. 


Lankoja löytyy monenlaisia ja hintaisia ja itse en halua maksaa langoista kohtuuttomia, joten usein nappaan langat juuri alelaarista. Niin kävi tämänkin vaaleankeltaisen kanssa. Jos langan hinta on 1 e/ kerä, ei sitä tarvitse jäädä miettimään. Usein tulee ostettua lankoja ja vasta sitten alan miettimään, mitä niistä tekisin.


Syksyn fiilikset ja värit mielessäni lähdin neulomaan keltaisesta Royal alpacasta neulemekkoa. Alpaca on  todella pehmeä ja lämmin lankana, melkeipä turhankin lämmin, jos neuloo liian tiivistä neulosta.  Kovin oli vaisu väri sitten kuitenkin tuo vaalea keltainen ja pohdin myös mielessäni langan riittävyyttä.  Mietin mallia ja miten sen toteuttaisin.


Lankamaailmassa pyöriessäni etsin oikeita värisävyjä tuomaan hiukan persoonallisuutta ja särmää tuon keltaisen rinnalle, mutta hankala oli löytää sopiva sävy, joka miellyttäisi. Oranssin sävyt ovat aina olleet mieleeni, joten päätin yhdistää  oranssin mohairlangan ja tehdä siitä muhkeat hihat, mutta myös sekoittamalla väriä itse keltaiseen. Muutaman kerran aloitettuani ja välillä melkein jo luovutettuani, sotkin langat sekaisin, jotta saisin luontevasti yhdistettyä värit toisiinsa.


 Neulemekon neuloin alhaalta ylös yhtenä kappaleena kainaloihin saakka ja sitten etu- ja takakappale erikseen. Hihat tein ensimmäistä kertaa olkapäältä alas ja sehän olikin mielenkiintoista ja istuvuuskin tuli juuri sopivaksi näin. Tämän mekon juju on juuri noissa palleroimaisissa hihoissa.


Onhan tämä aika räväkkä ja tytär tuumasi, että tulee mieleen barokkiaikakausi näistä hihoista. Hihat ovat minusta hauskat ja muutenhan tämä mekko olisi todella tylsä. Keltaista en ole aiemmin kovin suosinut, joten hiukan tässä tarvitsee varmaan opetella sitä käyttämään. Keltaista on  myös esiintynyt paljon syksyn muodissa. Lankamaailmassa näyttää olevan tuo mohairlanka Amor Gjestal alennuksessa ja sitä voi kurkata tästä (klik).


Ohje neulemekkoon


Lopussa vielä suurpiirteinen ohje S-kokoiseen neulemekkoon:

  • Aloita alpaca royal langalla luomalla  170 s 3,5 tai 4 pyöröpuikolle ja neulo suljettuna neuleena joustinneuletta 2 o 2 n kunnes joustinneuleen pituus on 6 cm. Jatka sileätä oikeaa neuletta, kunnes kappale on 64 cm pitkä ja lisää mohairsekoitelanka joukkoon. Jatka neulomista, kunnes kappaleen pituus on 71 cm ja tee kavennukset  kainaloaukkoa varten. 

  • Puolita kappale ja merkkaa puoliväli, mistä tiedät palata aina takaisin.  Kavenna 4 s ylivetokavennuksin ja jatka kunnes olet kappaleen puolessa välissä, merkkaamassasi kohdassa,  käänny takaisin ja tee nurjalla 4 ylivetokavennusta ja jatka nurjaa neuloen takaisin. Käänny, kun pääset kavennuksiin ja tee nyt 3 kavennusta ja jatka taas kerros loppuun ja kavenna nurjalla 3 s ja jatka näin vielä kaventaen kahdesti 1 s. Kun kavennukset on tehty jatka neuletta, kunnes kappaleen korkeus on 75 cm.

  •  Kavenna pääntietä varten keskimmäiset 10 s ja sitten ylivetokavennuksia aina kerroksen alussa, ensin toinen puoli 3 s, 2 s, 1 s ja neulo sileää neuletta vielä niin kauan, että kappaleen korkeus on 88 cm. Silmukoita pitäsi olla nyt 24, joten päättele ensin  8 s ylivetokavennuksin ja seuraavalla kerroksella seuraavat 8 ja lopuksi viimeiset 8. Tee toinen puoli peilikuvaksi. Neulo takakappale muutoin samoin, mutta neulo kappaleen korkeus 78 cm, ennen kuin aloitat pääntien kavennukset. Tarkista, että teet olkakavennukset samoissa kohden ja kappaleet ovat yhtä pitkiä.  Ompele olkasaumat.

  • Ota pyöröpuikoksi ohut kakkosen puikko ja poimi silmukoita kainalosta lähtien puikoille 112. Neulo kaksi kerrosta ja aloita pyöriön neulominen  keskimmäisillä 12 s. Laske silmukat siis olkasauman molemmilta puolilta 6 s ja käänny ja joka kerta neulo 1 s lisää, neulo krs loppuun ja neulo vielä yksi silmukka enemmän ja käänny jne. 

  •   Neulo näin lisäten koko ajan, lopussa voit myös lisätä 2 s ennen kuin käännyt. Kun olet päässyt lähelle kainaloaukkoa,  voit lähteä tekemään hihaa ympyränä. Neulo kunnes hiha on olkapäästä mitattuna 11 cm ja kainalosta mitattuna 2 cm ja vaihda joustinneuleeseen.  

  • Neulo joustinta 2 cm ja vaihda nelosen pyöröpuikkoon  ja neulo oikeaa 14 cm. Vaihda taas kakkosen pyöröpuikkoon ja neulo joustinta kaventaen tasaisesti ensimmäisen kerroksen aikana niin, että silmukoita on 78. 

  •  Neulo joustinta 4 cm. Vaihda taas isompi pyöröpuikko ja lisää kavennetut silmukat takaisin. Neulo 14 cm ja kavenna taas puikkoja vaihtaen ja neulo kuten aiemmin. Viimeiseksi neulo vain 7 cm sileää ja tee lopuksi hihansuuresori pienellä pyöröpuikolla ja kavenna silmukat 48 silmukaksi.  

  • Neulo resoria 5 cm ja päättele silmukat. Tee toinen hiha samoin. Lopuksi poimi vielä silmukat pääntieltä nelosen puikolla ja neulo resori,  4 cm, alpacalla.


Jo tulee ongelmia ja joku kohta arveluttaa, niin laita viestiä, niin autan mielelläni.

No Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *