Käsityöt,  Ompeleminen

Kuinka nahkatakin repeämä korjataan?


 Kuinka nahkatakin repeämä korjataan?

Tänään kalenterin toisesta luukusta löytyykin korjausvinkki. Kuinka nahkatakissa tai nahkavaatteessa olevan repeämän saa korjattua siististi? 

Nahkatakki tai nahkavaate yleensä on tyylikäs, muodikas, kestävä, lämmin ja tätä listaa voisi jatkaa vaikka kuinka. Usein nahkatakki kuitenkin saattaa mennä rikki, revetä rumasti ja silloin onkin neuvot tarpeen, kuinka nahkatakin saisi korjattua. 

Monet päätyvät viemään nahkatakin ompelijalle. Kaikki ompelijat eivät kuitenkaan tee nahkavaatekorjauksia, sillä se vaatii nahkan ompelulle sopivan koneen. 

Toki tavallisella koneellakin voi nahkaa ommella, kunhan syöttölevy syöttää nahkaa tasaisesti ja kone jaksaa vetää ja tikata. Apuna voi käyttää silkkipaperia tai leivinpaperia, jotta nahka luistaisi koneessa. Ompelukoneen voi myös säädättää nahkalle sopivaksi.

 Minulla on Pfaff-merkkinen kaksoissyöttökone, reilut 25 vuotta vanha masiina, joka toimii vielä ihan mukavasti,  kun sen toissa kesänä viimein sain huollatettua. Oma koneeni oli ostettaessa säädetty nahkanompeluun, sillä ompelin silloin jonkin verran nahkaa. Myöhemmin halusin normaalisäädökset koneeseeni ja nahkaa ei ole pahemmin tullut tehtailtua.

Nyt sain tyttären poikaystävän repeytyneen nahkatakin käsiini ja pohdiskelin, että miten tämän siististi korjaisi. En kuitenkaan ensimmäiseksi tarttunut koneeseen vaan kontaktiliimaan.

Taskunsuu joutuu koville, joten se on useimmiten se kohta, joka repeää. Tämä oli myös jäänyt johonkin kiinni, joten kolme eri kohtaa oli korjattava. 

Liiman lisäksi tarvitaan myös tukikangasta ja sen pitää olla napakkaa, mutta ei kovin paksua. Nahkakin käy, mutta minulla ei nyt ollut palastakaan, joten otin jälleen pallogrillihuppukangasta. Sitä on nyt kyllä käytetty vaikka mihin, joten se ylimääräinen pala on ollut todella tarpeellinen.

Nahkatakin repeämän korjaaminen

  • leikkaa sopiva pala tukikangasta nahkarepeämän alle
  • levitä molempiin liimattaviin kohtiin kontaktiliimaa ja anna kuivua, kunnes liima ei enää ole kosteaa
  • paina liimattavat kohdat tiukasti vastakkain, huomioi nahkaviillossa, että saat kohdat vastakkain, niin ettei jää rakoa
  • aseta tukikappale vuoren sisäpuolelle nahkarepeämää vasten  nurjalta puolelta tueksi liimaten
  • mikäli vuoret on tikattu kauttaaltaan kiinni, pura hiukan sivusaumaa, jotta saat tukikappaleen kohdalleen ja jälkeenpäin ompele sauma takaisin kiinni
  • muista käyttää liimaa vain vähän, jottei se pursua yli ja tahraa nahkaa muualta
  • anna riittävän pitkä kuivumisaika, minä annoin vuorokauden kuivua, mutta toki muutama tunti riittää
  • ompele taskujen tukitikkaus taskujen tikkien päälle ja vähän yli taskun, jotta repeämä on tuettu


Valmista on ja en laittaisi muutoin tikkejä, mutta jos on se vaara, että takki repeytyy jälleen, silloin se on järkevintä tehdä. Tämän takin taskuihin ei kannata kovin paljon tavaraa jatkossa tunkea, mutta aina sitä ei muista. Toivon, että tukitikkaus toimii tässä tapauksessa. 

No Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *