Käsityöt

Kannattaako ommella itse?

Joulukuun kolmas ja kalenteriluukku aukeaa asukuvaan ja pohdintaan, että kannattaako aina ommella itse?

Mielelläni ompelen juuri juhla-asuja itselleni ja tyttärille. Itsellä ei nyt niin usein noita juhlavia tilaisuuksia ole, mutta tyttärillä näyttää tasaiseen tahtiin niitä nyt olevan. Ompelen harrastajana, joten aina kaikki ei mene niin suit sait helpolla. Joku asu saattaa todella koetella hermoja, kun en saa sitä luontevasti ja helpolla onnistumaan. Mutta yleensä asut kyllä saan valmiiksi ja salonkikelpoiseksi.

Välillä sitä käy pohtimaan, että onko tässä järkeä, kun kankaiden hinnat ovat nykyisin aika kalliita ja täytyyhän siihen vielä ostella langat ja muut tykötarpeet. Usein asu saattaa olla kalliimpi itse tehtynä kuin ostettuna. Aikakin tietysti on tärkeää, joten ei sovi uuvuttaa itseään sellaisella, jonka saattaisi saadakin edullisemmin ja suoraan kaupasta.

Vanhempi tytär tarvitsi gaalailtaan  iltapuvun ja ohjeet olivat seuraavat; juhlava, musta, pitkä ja pitkät hihat.  Mietimme puvun ompelemista, mutta kun katselimme kankaiden hintoja ja mietimme mallia, niin tytär selaili samalla nettikauppojen tarjontaa. Lopulta hän löysi kauniin ja tyylikkään asun, jonka tilasi Nellystä  ja maksoi varmasti vähemmän, kuin mitä kangas olisi maksanut. Eikä sellaista ihanaa kangasta edes tullut vastaan, johon olisi sitten rahat kannattanut sijoittaa.

Onhan se vääriin, että kankaat ovat niin kalliita, että halvemmaksi tulee ostaa puku valmiina. Harmittaakin tavallaan, koska nautin asujen valmistamisesta, mutta ei ole järkevää maksaa yhden illan asusta kuitenkaan kohtuuttomia. Koska asua käytetään varmaan kerran tai  pari, niin asun kestämisestä käytössä ei tarvitse huolta kantaa.


Tytär ei halunnut hiuksia kiinni, vaikka se taisi olla myös ohjeistus, vaan jätti ne auki, kiharaksi. Nähtäväksi jää, saiko moitteita. 

Asu on minusta kaunis ja odotan kieli pitkällä, että saanko minä joskus gaalakutsua, jotta saisin vaikka lainata tätä asua. No, sekin taitaa jäädä nähtäväksi, mutta toivossa voi aina elää.

Oletko sinä, joka myös ompelet itse, törmännyt joskus samaan ongelmaan? 

No Comments

 • Kivipellon Saila

  Tuo samainen asia on tosi monta kertaa askarruttanut, mutta aika usein on oma ompelu tullut edullisemmaksi ja netinkin kautta saa kankaita tilattua aika edullisestikin vallankin jos jostain erityistä halua. Vertailla aina kannattaa kuitenkin.

 • Mysterious M

  Kiitos Outi kehuista:) Mutta nyt kyllä aliarvoit itseäsi, olet kuule ihan yhtä hyvä ompelemaan kuin minäkin:) Kankaiden hinta on minusta usein saattaa jarruttaa ompelemisen intoa ja pakko sitä on rahaakin ajatella, kun on kyse juhlista ja hetken käytöstä, valitettavasti.

 • Mysterious M

  No tulee tosiaan yleensä tiettyjen vaatteiden omepelussa edullisemmaksi ja esimerkikisi wanhain tansseihin tein toiselle tyttärelle ihan minibudjetin mekon ja toiselle tyttärelle sain myös suhteellisen edulisesti kankaat. Mutta aina ei näin ole ja jos sen mekon saa valmiina ja sopivana, niin kyllä se pitäsi olla ihan ok saada joskus ostaa valmiinakin, eikö 😀

 • Aikku

  Minä ompelen silloin tällöin ihan lastenvaatteita. Viimeksi tein pari pipoa, ja nyt on yksi tunika työn alla. Kankaasta saa viisivuotiaalle suht vielä edullisesti vaatteita, mutta huomasin tuossa, että lekkareihin menee jo aika paljon kangasta. Joten tulee esille tuo hinta, että ei enää olekaan edulliset itse tehtynä. Toki kankaasta jää sitten vaikka pienemmille jotain, jos ei muuta niin pipovärkkejä.

 • Mysterious M

  Kieltämättä joskus saa kangaspalasta vaikka mitä tehtyä ja juuri lapsille, kun ei paljoa kangasta tarvitse. Usein on tullut jämäpaloista tehtyä yhtä jos toista tytöille, mutta ei enää, kun ovat jo minua pitempiä:) Hintavat kankaat kyllä pistävät harkitsemaan ja meillä ei Helsingissä ole kovin noita kangaskauppoja, josta eurolla, parilla ostelisi hyviä kankaita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *