Käsityöt

Lumenvalkoinen turkki

Lumenvalkoinen turkki

Kymmennes joulukalenterin luukku avautuu lumenvalkoiseen turkkiin, jonka ompelemisesta  kerron muutaman vinkin.

Viime viikonloppuna tuli kevyt puuterinen lumipeite oksille ja maahan ja silloin oli toimittava heti ja pyydettävä mies kuvaamaan ompelemastani turkista asukuvat. Niin, vielä kun molemmat lumi ja turkki hohtavat valkeutta. Lumi sulikin melkein heti seuraavana päivänä. Turkkia en ole vielä päässyt käyttämään, joten se on valkoinen vielä.

Turkiksen ompeluun vinkkejä

 • Valkoisen tekoturkiksen leikkaaminen oli haasteellista, sillä joka paikassa pöllysi tuo valkoinen höytyvä. Tuntui, että meni ihan henkeen asti se pöly ja näin allergisena se taas ei ole kiva asia. Jos olet pölylle allerginen, kannattaa käyttää hengityssuojaa, joita saa kertakäyttöisenä, niin se auttaa hiukan tässä leikkausvaiheessa.
 •  Turkis kannnattaa leikkaamisen jälkeen heti ravistella ulkona, jotta pöly ei pääse leviämään. 
 • Imuroi myös heti pahimmat leikkauspölyt pois, niin ompeleminen on sen jälkeen helpompaa. 
 • Turkista ei tarvitse huolitella, sillä se ei lähde enää ravistelemisen jälkeen purkautumaan tai pölisemään niin kovasti, kuin leikkaamisen jälkeen. 
 • Suosi yksinkertaista mallia, kun mietit turkin tyyliä. Itse halusin ehdottomasti tämmöisen pitemmän mallin, sillä valkoinen turkis ja turkis yleensä leventää. Toisaalta muoti suosii nyt tämmöistä pallerotyyliä, näiden turkisten kanssa, mutta turkista ei kannata tehdä kuitenkaan liian tyköistuvaa. 
 • Suora linja ja aavistus helmaa kohti levenevä. Tässä turkissa on istutetut hihat, mutta suorat laatikkohihat käyvät ihan hyvin tähän tyyliin ja ovat helpommat toteuttaa. 
 • Takana niskassa keskellä vekit vastakkain, takaavat hartioiden liikkuvuuden. 
 • Turkin etukappaleet menevät reilusti päällekkäin kiinnityksessä, jolloin siluetti ei ole niin leveä.
 • Turkikseen löytyy tyylikkäitä klipsuja ja hakasia kiinnitykseen, mutta itse en löytänyt mieleisiä ja sellaisia, jotka pysyisivät hyvin kiinni, joten perus isot nepparit olivat hyvä ratkaisu.
 • Vuori leikataan ja sovitellaan paikoilleen ja itse ompelin koneella vain hihansuut vuoren sisältä kiinni ja etukappaleiden reunat tikaten sekä kaulus ja niska. Muut ompelin piilopistoin käsin, sillä en halunnut turhia tikkejä näkyville.

 Ostin turkkikankaan alkusyksystä, samalla kertaa, kun löysin kivan kirahviprinttikankaan syksytakkiin. Siitä voi lukea postauksen täältä ( klik). En ajatellut niinkään silloin tuon valkoisen turkiksen vuorta, meinasin ostaa sen myöhemmin ja suunnittelin kirahvitakin sisään beigeä toppakangasta. Mutta kun aikani sovittelin kirahvitakkia, niin päätin vaihtaa tyyliä ja keventää takin vuorta ja sommittelin sen sitten vanhoista silkkikangasjämistä tilkkutyylillä. Onnekseni toppakangas säästyi, joten laitoin sen tähän turkkiin. On muuten todella lämmin turkki tuon toppavuoren kanssa, vaikka ei olekaan aito turkis.


Kuinka lumenvalkoinen turkis pidetään puhtaana?

 
Tämä onkin se haasteellisin kohta, kuinka turkis pysyy näin upeana ja valkoisena. Turkista voi pestä 30 asteessa, mutta vaikka käsipesu onnistuisi, niin ei näitä turkkeja käsin saa väännettyä niin kuivaksi, joten lopputulos ei näytä hyvältä.
 
 •  Olen testannut tyttären turkkia, jonka ompelin vuosi sitten ja postaus siitä löytyy täältä (klik), pesujen suhteen ja kyllä sen koneessa voi pestä.
 •  Pesun jäkeen tarvitsee kyllä hieman harjausta/kampausta, jotta turkis nousee jälleen muhkeana esille. 
 • Tietysti voi käyttää pesulapalvelua, jos epäilyttää vedellä peseminen. 
 • Kannattaa suihkuttaa huonekalujen tekstiileille tarkoitettua lian ja kosteuden hylkivää spraytä, joita on kehuttu myös hyväksi vaaleiden toppatakkien hihansuita suojaamaan. 
 • Tummia laukkuja ei kannata kuljettaa olalla, jos ei ole täysin varma, että laukku ei päästä väriä. Minulle jäi kammo tuosta Esmera-laukusta, jonka silloin syksyllä Lidlin kampanjasta hankin. 
 • Valkoinen turkki ei  ole tarjoitettu ihan ”jokapaikantakiksi”, lähinnä toimii parempana takkina, ainakin minulla. 
 • Niin ja autoa tämä päällä ei kannata alkaa lumesta putsaamaan, se on varmin tapa saada turkki tai takki likaiseksi.

Jos sinulla on kertoa hyviä vinkkejä tuohon tekoturkiksen pesemiseen, niin laitathan vinkin tuohon komenttilaatikkoon, jotta saisimme lisää hyviä pesuohjeita.

No Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *