Sisustaminen

Miten järjestää vaatehuone toimivaksi

Miten järjestää vaatehuone toimivaksi


Vuoden alussa on kiva tehdä lupauksia, piti ne tai ei. Dietti ja siihen vielä uusi liikuntaharrastus antaa varmasti potkua vuoden alkuun ja kivaa on samalla saada elämälleen uutta järjestystä. Itse en ole lupausten tekemiseen niin innostunut, mutta huomaan, että omalla kohdallani, vuoden alussa, teen hieman järjestelyjä, tarpeen mukaan.

 Vuoden alussa olen tehnyt  kierrättäen kalenterin, sitä voit katsoa täältä klik ja heti kohta ompelin myös järjestelijän tyttären laukkuun. Kierrätyspostaus löytyy täältä klik. Järjestämisvimma jatkui, joten loman lopuksi ahersin vielä vaatehuoneen kimpussa, päivittämällä sille uutta ilmettä, järjestelemällä ja pienillä muutoksilla toimivuutta.

Vaatehuoneesta olen muutaman jutun aikoinani tehnyt ja viimeisin, jonka tein, löytyy täältä klik , joten kyllä tämä Ikean Pax- järjestelmä on nykyisin ollut minulla kaaoksessa. Väsyneenä ja kiireessä olen vain tunkenut ompelemisen jälkeen kaavapaperia hyllyille ja kankaat pursuilevat tippumaisillaan alas. Vaatetankokin on niin täynnä, että kaikki vaatteet ovat rypyssä, kun sieltä jotakin yrittää päälleen löytää.

Aluksi koin vaatehuoneessa hyväksi isot pahvilaatikot kaiken sälän säilyttämiseen. Nykyisin olen epätoivoisesti yrittänyt löytää mahdollisuutta heittää niitä pois ja karsia samalla esimerkiksi turhista joulukoristeista ja kangassilpuista, joista ei kuitenkaan saa mitään ommeltua. Kenkiäkin on ilmestynyt hyllyille niin, etten saa niitä enää siellä kauniisti asettumaan, tosin osa on myös tyttöjen kenkiä.

 Käytän tätä vaatehuonetta myös perheen vuodevaatteiden, pyyhkeiden, liinavaatteiden sekä sesonkikoristeiden, sun muiden säilyttämiseen. Miehelle on pyhitetty katonrajassa olevat hyllyt ja niissä olevat laatikot ovat hänen juttunsa. Säilytykseen on löydettävä myös tilat askartelulle ja ompelulle sekä tietysti kangasvarastolle. Tämä on vaatehuone/ työhuone/ kaunistautumishuone, monta toimintoa siis, joten tämän on pakko olla toimiva ja haluan sen myös olevan rauhallinen ja tyylikäs. 

 Innosta puhkuen ajelin viimeisenä virallisena lomapäivänä Ikeaan ostoksille ja onnellisena pääsin kassalle vain ja ainoastaan ne tarvittavat, listalla olleet ostokset mukanani, vaatehuonetta varten. Ostin toisen vaatetangon, henkareita sekä yhden Lack hyllyn ja yhteensä pulitin niistä suunnilleen 30 euroa.

 Työmiehen sain nakitettua tähän hommaan maanittelemalla ja lupautumalla tekemään hänen herkkuruokaansa. Mies kun ei yhtä innolla suhtaudu näihin minun projekteihini, kuten minä,  mutta hyvillä perusteluilla saan hänet yleensä näitä kanssani puuhastelemaan.

Lauantaina aamupäivän ratoksi  mieheni ja minä irrotimme vaatehuoneen Pax-järjestelmän toiselta puolelta kaksi hyllyä, siirtäen toista niistä hieman alemmaksi sekä siirsimme myös yhden vetolaatikon alas. Näin saimme tilaa vaatetangolle ja siihen ripustettaville paidoille ja hameille. 

 Mies asensi vielä yhden hyllylevyn kengille. Meillähän on takan piipunhormi tässä kenkähyllyn edessä suoraan, joten niin hankala kun se hormi onkin, niin kyllä ne hyllyt ihan sinne sopii  ja kengät ovat siellä kätevästi otettavissa. 


Nyt täällä järjestelijä on hetken tyytyväinen ja yrittää pitää kaiken taas järjestyksessä. En ole mikään nipottaja, mutta kyllä sen huomaa, miten pienikin huone tuntuu isommalta, kun kaikilla tavaroilla on paikkansa. Jos tavaroita ja vaatteita sulloo liian paljon, liian ahtaaseen tilaan, tulee tunne, että ne vyöryvät kohta päälle, joten tässäkin on kohtuus paikallaan. 

 

Näin onnistut vaatehuoneen järjestyksessä pitämisessä

 

 • siivoa ensin kaikki vaatteet ja tavarat pois, jotta tila hahmottuu parhaiten
 • suunnittele pieniä muutoksia, jos tila ei toimi, muutama pienikin hylly tai ripustuskoukut tekevät ihmeitä säilytyksen onnistumiseen
 • suunnittelussa Ikean vaatehuoneen järjestelmistä on apua 
 • voit myös yhdistellä eri sarjojen säilytysjuttuja  ja tehdä omanlaisen vaatehuoneen, minulla on vain kokemusta Ikeasta, mutta muitakin edullisia järjestelmiä toki löytyy
 • saat tilaa, kun heität pois kierrätykseen tai lahjoitukseen vaatteet, joita et käytä enää tai ole käyttänyt vuoteen, kahteen
 • käy läpi myös muut säilytettävät tavarat ja mieti, millaista tunnearvoa ne herättävät ja onko järkeä kaikkea säästää
 • laita käden ulottuville ne tavarat, jotka ovat päivittäin käytössä ja taas ylähyllyille ne, joita käytät vain harvoin
 • käytä jokainen kolo hyväksesi ja laita vaatehuoneen säilytysjutuista vaikka kartta, jos se helpottaa muistia ja sitä, missä mikäkin tavara olikaan säilössä
 • tee suursiivous ainakin pari kertaa vuodessa, jotta kaaos ei pääse yllättämään
 
Olen iloinen, että tämä projekti tuli nyt tehytyä ja yritän nyt laittaa kaiken aina paikalleen, käytettyäni. Se olisi vielä voinut olla yksi kohta tuohon yllä olevaan listaan. Useinhan ne käytetyt vaatteet jäävät helposti hengailemaan tuolien päälle tai sinne suuntaan heitettynä vaikka tuohon tangon päälle. 
 
Nyt kun ajattelen tätä vaatehuoneen järjestelyä ja lopputulosta, niin oikeasti taisi innostus tulla siitä, että lomalla katsoin intohimoisesti sisustusohjelmia ja yhdestä varsinkin tuli suosikkini eli Unelmarempat, joka näkyy AVA:lla. Tämä tyyli ei  kylläkään ole täysin omaani, mutta innostus siihen, miten kauniita koteja pariskunta saa aikaiseksi, sai minussakin sisustajan heräämään. Tämän kun mies lukee, niin minulta taidetaan kieltää hetkeksi nämä sisustusohjelmien seuraamiset.

No Comments

 • Tiia K

  Oi kuinka kaunista ja pakko kysyä mikä vaatehuone. Omat vaatteet on useammassa paikassa, mutta meillä on miehellä kyllä vaatehuone, mutta sielläkin on omia vaatteita. Olisi kyllä ihanaa tuollainen yksi tila ja nyt kun meillä kaksi huonetta on tyhjänpanttina. Tosi ihanalta näyttää teillä. <3

  Mukavaa uuden viikon alkua <3

 • Mysterious M

  Joo, no minä, taisi se mieskin jotain tehdä :D, sisustin meidän yhdestä makkarista sellaisen. Huone oli ennen toimittanut työhuoneen/askarteluhuoneen virkaa koko perheelle. Nyt tytöt eivät enää olleet innoissaan askartelemassa ja läppärin kun pystyi ottamaan minne vaan, niin sain tämän ylipuhuttua. Miehen vaatteet on meidän makkarissa ja mulla täällä js jonkin verran tyttöjen juttuja.
  Liukuovet on todella toimivat, jos on tilaa niitä sit siirtää sivuun. Peilillä kun laittaa, niin saa myös hiukan tilantuntua lisää:)

 • Mysterious M

  Kiitti:) No sähän just löysit vastauksen, että teidän yhdestä huoneesta vaan sellainen sisustamaan:) Turhaa niitä turhan panttina on pitää ja sinne se bloggauspöytä kanssa ja ne kosmetiikat:)
  Kiitos, mukavaa viikkoa sinne myös! <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *