Lifestyle

Keväiset orvokit

 


Kevätkukkasten aika ja minä aloitan nyt. En jaksa enää odotella, että koska se säätila nyt suostuu olemaan armollinen näille istutuksille. Kohtahan tässä on kevät mennyt kun vielä jonkin aikaa odotellaan pakkasherran häipymistä. 

Kevät on ihana aika laitella kaikkea uutta pihalle ja innolla herkutella kaikilla ihanilla kukkasilla ja niiden upeilla väreillä, mutta meikäläinen innostuu hiukan lapsen lailla, että hetken jaksaa ja sitten jo unohtuu.

 Minä kyllä istutan ja kasvatan, mutta kun kesä kukoistaa ja kasvit kasvavat, niin niiden muu hoitaminen meinaa unohtua. Kuolleitten kukkien nyppiminen ja isompiin ruukkuihin siirtäminen, jos on tarvetta ja lopulta, noloa myöntää, myös se kastelu unohtuu. Ei olisi meikäläisestä tullut puutarhuria. Vaikka äitini viherpeukalona sai aina kukkaset kukoistamaan ja olisin hyvin oppia saanut, niin eivät ne silloin jaksaneet kiinnostaa. 

Mistähän se muuten johtuu, että joillakin se taito on vain hyppysissä ja mihin vaan he heittävät siemenen, niin jo alkaa kasvaa ja rehottaa? En usko, että sitä oppisi, se on pakko olla jotenkin sisäsyntyistä.

 

Millaisia kukkasia kannattaa hankkia, jos ei omaa viherpeukaloa?

 

Nyt on vielä niin kylmä, että ei tuolla pärjää monikaan kukka, sillä paleltumisen vaara on suuri. Ei näihin säihin ole luottamista. Muutamia helppohoitoisia kukkia kyllä löytyy ja ne kestävät kyllä vähän kylmääkin. 


Mikäli haluaa lähteä leikkimään kukkatarhaa, niin orvokit on hyvä valinta. Orvokkien kanssa onnistuu ja niitä minäkin osaan hoidella.  Kastelua tasaisesti ja kun kukat kuihtuvat, niin sitten nyppäsee kuolleen kukan pois vartta myöten. Sitä en muuten ollut tiennyt, että koko varsi pitää ottaa, olen nyppinyt vain kukan. Mutta näin ne  lupaavat kasvaa ja kukoistaa koko kesän. Otan haasteen vastaan ja  katsotaanpas sitten kesän lopulla, miten on käynyt.


Vielä en siis liikauttanut niitä mihinkään omasta purkistaan, vaan asetin ne porraspielessä olevaan ruukkuun, jos se suojaisi, jos vaikka vielä tulee lunta. Tosin orvokki taitaa olla sisukas sissi ja kestää hetkellistä lumisadettakin. Näyttää vielä aika köyhältä istutus, mutta tämä on vain väliaikaista, sillä en uskalla siihen vielä mitään muuta kaveriksi laittaa.

Ruukusta juuri äskettäin revin pois kanervat ja sypressin. Miten sen sypressin kanssa, kun se on ollut ruukussa koko talven, voiko sitä enää mihinkään istuttaa? On kuitenkin ihan vihreä vielä?

Hehkuvan pinkkiä Hortensiaa en voinut vastustaa ja ostin myös sisälle eteiseen sellaisen. Tämä on ranttu ja vaati tasaisen kosteuden. Pitää varmaankin ottaa jokailtainen kastelukierros sille, niinkuin iltarutiiniksi, jotta muistan sen kastelun. 

Miten muilla, joko on kevätkukkia kasvateltu? Laitatteko kevätkukkasia vielä ulos, muuta kuin orvokit ja kevään sipulikukat?

No Comments

  • Marianne Vartiainen

    Kauniin väriset orovkit. Itsekin eilen istutin ruukkuihin orvokit. Täällä meillä päin on vielä nurmikolla ja kukkapenkeissä aika paljon lunta. En vielä pääse laittamaan kesä kukkasipuleita, mutta kohta. Ihanaa viikonloppua!

  • Mysterious M

    No sitten vain pidellään peukkuja pystyssä, että kestävät:D On tämä aika mielenkiintoista säiden suhteen, kun ei voi mihinkään luottaa! Kyllä täälläkin noita lumikasoja on ja maa roudassa, joten odotellaan:)
    Ihanaa viikonloppua!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *