6Bonsaipuun-kasvatus
Lifestyle

Bonsaipuun hoitaminen ja leikkaaminen

Olen aina ihastellut bonsaipuita ja niiden kauniita graafisia linjoja ja tietynlaista veistoksellisuutta. Tyylikkäitä ja sopivat minusta sisustuksellisesti hienosti myös skandinaaviseen ja minimalistiseen kotiin.

Koen bonsaipuut hiukan haasteellisina kasvattaa ja hoitaa, sillä ne vaativat rauhallisuutta ja kärsivällisyyttä kasvattajaltaan. No, meikäläinen ei kyllä ihan ole se kärsivällisin tyyppi ja harmikseni myönnän, että meillä on ollut useampia bonsaipuita ja aika lyhyen elämän ovat saaneet meillä viettää.


Mikä on bonsaipuu?

 
 • Bonsai eli ruukkupuu on mikä tahansa kasvi, jota hoidetaan ruukussa rajoittaen. 
 • Bonsaipuuksi sopii taimistolta ostetut lehtipuut, koristepensaat ja havut.
 • Yleisin bonsaipuu on varjoviikuna.
 
 

Tutkin näiden bonsaipuiksi sopivien kasvien listaa ja päädyin itse myös varjoviikunaan, sillä se kestää muotoilua ja juurten leikkaamista ja ei ole ehkä niin herkkä, kuin nämä aikaisemmat bonsaipuut, joita meillä on ollut. Yhden varjoviikunan ostinkin puolitoistavuotta sitten ja sille kävi, kuten edeltäjilleen. Jonkin aikaa kasvi työntää uutta lehteä ja sitten alkoi pudottaa lopulta  kaikki lehtensä.

Nyt hankin ensinnäkin isomman kokoisen bonsain, sillä ajattelin, että ne minikokoiset on nyt niin nähty ja ei ne toimi meillä. Seuraavaksi houkuttelin mieheni bonsaita hoitamaan. Miehellä löytyy kärsivällisyyttä ja hieman innostustakin tähän hommaan. Kauniin ja tyylikkään vanerirasiankin  on tädiltään joskus saanut, juuri bonsaipuiden hoitamista varten. Siitä löytyy leikkaukseen sakset, pinsettimet ja kaiken maailman hipsuttelusiveltimet. Tämä harrastus on vain viriteltävä henkiin uudestaan, kun on kerta varusteetkin valmiina. 

 Varjoviikuna on meillä asustellut nyt parisen kuukautta ja heti se alkoi puskea tuollasita isohkoa vartta ja huikean isoja lehtiä. Kasvia on kasteltu kerran viikko ja annettu kuivahtaa välillä. 

Bonsaipuun leikkaaminen  

 • valitse julkisivu kasville ja ala muotoilla sitä maltillisesti
 • terävät sakset käyvät hyvin, mutta aasialaiset sakset ja bonsaisakset ovat tietysti hifistelijän valinta
 • puun tulisi näyttää tasapainoiselta, kun sitä katselee joka puolelta 
 • oksien tulisi lähteä rungosta, joka toinen eri suuntaan
 • bonsain rungosta kasvavaa versokasvua pitää typistää ja poistaa rehevöittävät lehdet
 • myös juuria pitää typistää, jotta ruukku ei täyty täysin

Bonsain kasteleminen

 • ruukun voi kastella upottamalla, mutta tämä meidän veijari on jo niin iso, että ei se toimi, joten kastellaan kunnolla kerran viikossa
 • lepokaudella kastelua pitää vähentää
 • lannoitteena voi käyttää kasviravinnetta

Kiva oli huomata, että uusia vihreitä alkuja on tullut, vaikka kyllä niitä lehtiäkin on lähtenyt. Aurinko porottaa juuri tuolta vasemmalta, joten siksi se varmasti kasvatti pitkää oksaa sinne suuntaan. Nyt odotamme maltilla, mitä tapahtuu ja saammeko sen pysymään kuosissa ja kauniina. Puuta on sidottu oksien kohdalta ja ohjattu kasvua näin. Jos tämä bonsai oikein innostuu kasvamaan, niin sitten pitää varmasti tehdä sama juttu uusille oksille.

Onko bonsain hoito sinulle tuttua?

16 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *