Lifestyle

Omenasta herkkua

 Omenasta herkkua


Huikean lämmin kesä kypsytti omenat ennätysvauhtia ja niitä tuli todella paljon. Omenasta voi tehdä monenlaista herkkua ja nyt kun satokausi kukoistaa, ne kannattaa poimia talteen.

Itse en voi syödä tuoreita omenoita, mutta kun ne on keitetty tai paistettu, niin ne käy. Harmitti, kun omenat kypsyivät hiukan etuajassa ja kuivuus lisäsi varmasti sitä, että omenat alkoivat todella aikaisin pudota puusta. Monta ämpärillistä olen kantanut biojäteastiaan, mutta kyllä niitä siltikin riittää.

Syö tuoreena


Omenat ovat parhaita tietysti tuoreena ja niin minun teki mieleni maistaa omia luomuomenoita, että pari kertaa haukkasinkin yhtä omenaa, sillä olen kuullut, että juuri luomuomena kävisi myös allergisille. No ei käynyt. Palan tunne kurkussa alkoi melkein heti ja pakko oli ottaa allergialääke ja kokeilut jäivät siihen. Mutta hyvältä maistui oma kasvattamani omena.

Sanotaan, että omena päivässä pitää lääkärin loitolla. Ilmankos minä olenkin täällä kuumeillut kohta viikon ja lääkäriä kohta tarvitaan. Omenat tekevät hyvää, myös terveysmielessä, joten kyllä niitä kannattaa syödä.


Paista piirakkaa


Omenapiirakasta varmasti tykätään, joten minä paistelin pari omenapiirakkaa ja laitoin osan pakkaseen ja herkuttelin sitten syömällä piirakkaa vaniljakastikkeen kera. Oli muuten hyvää ja tässä pari reseptiä, joita olen kaivellut netistä ja saanut kavereilta:

Kaikkien kehumaan omenapiirakkaan löytyy resepti täältä.

 Nopea piirakka


2 munaa
1 dl sokeria
1 dl kermaa
1/2 dl margariini- tai voisulaa
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Päälle:

n. 4 dl omenalohkoja tai kuutioita
sokeria

Pinnalle:

Tomusokeria

Olen tehnyt tämän ympyrävuokaan, mutta nyt kun omenoita oli niin paljon, niin tein uunivuokaan tupla-annoksena. Sekoita munat ja sokeri keskenään. Lisää kerma ja rasvasula. Lisää vehnäjauho-leivinjauheseos ja sekoita vain sen verran, että aineet tasoittuvat. Levitä taikina voideltuun vuokaan ja ripottele omenalohkot päälle. Paista 200 asteessa alimmalla ritilätasolla noin 25-30 min.

Tee omenoista mehuaTytär innostui keittämään omenista mehua ja saikin siihen käytettyä kiitettävän monta omenaa. Tähän mehuun hän vain ripotteli hiukan sokeria, sillä ajatuksena oli tehdä terveysjuomaa. Omenat keitetään lohkoina pienessä vesimäärässä, niin kauan, että ne soseutuvat. Sose siivilöidään pari kertaa, jotta saadaan sopiva mehun koostumus.

Terveysjuomaan hän sekoitti puolet omenamehua ja puolet vettä, jossa on raastettua inkivääriä teelusikallinen ja teelusikka sitruunanmehua. 

Tee omenasta sosetta


Omenamehun sivutuotteena saimme tietysti talteen kunnon määrän omenasosetta, jota pistin pakkaseen ja aiomme käyttää smoothien ja puurojen seassa.

Omenamehua tytär on jo keitellyt parikin kertaa ja hyvä niin, sillä tähän käy hieman kolhiintuneetkin omenat, joten saadaan hyödynnettyä mahdollisimman paljon omenoita. Meillä ei ole mehulinkoa, joten joudumme käyttämään hiukan omia konsteja tässä mehun tekemisessä.

Kuivata omenoita


Omenoita voi myös kuivattaa, joten se minulla on vielä tekemättä, kunhan tässä hiukan kuntoudun, niin testailen vielä sitä. Vaikutti näppärältä hommalta, vain viipalointi ja pellille ja 50 asteeseen kuivumaan uuniin, joka jätetään raolleen. Kuivaneet omenviipaleet säilytetään paperipussissa tai lasipurkissa, jossa on tiivis kiinnitys.

Omenoita hyödynnetään myös kosmetiikassa


Ihan ensimmäiseksi en lähtisi oman puun omenoista tislaamaan itselleni seerumia, onneksi tähän löytyy ammattilaiset ja ihan kaikkea ei tarvitse tehdä itse. On hienoa, miten omenoita hyödynnetään myös kosmetiikkateollisuudessa. Mikäs sen mahtavampaa, sillä jos omenilla on vaikutusta terveyteen, niin miksi ei myös kauneuteen.

Acadèmie Serum Hydraderm on 24 tunnin kosteusseerumi kaikille ihotyypeille. Se on janoisen ihon ystävä ja nyt kesän jälkeen viimeistään on syytä aloittaa ihon kosteuttaminen, ennen kuin syksyn viimat alkavat. 

Seerumi sisältää aitoa omenavettä, joka toimii tehokkaasti kosteuttajana. Hyaluronihappo, aloe vera ja kasviproteiinit tekevät seerumista sopivan kaikenikäisille. 

Olen tätä seerumia vasta hetken käyttänyt ja pidän sen kevyestä geelimäisestä koostumuksesta ja tietysti sen raikkaasta tuoksusta. Myös tytär kokeili tätä tuotetta, sillä uskon sen auttavan rauhoittavasti, myös leuan alueelle ilmestyneisiin näppylöihin. Seerumi sopii siis äidille ja tyttärelle.
Rohdos-ala: hinta 69,94 e

 Tuote saatu blogitestiin

Omenoista on siis moneksi ja toimii niin sisäisesti kuin ulkoisesti. 
Miten sinä hyötykäytät omenia? Haluatko jakaa vinkkejä? 

No Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *