Käsityöt

Jämälankahuiviin voi sekoitella monia eri värejä

Jämälangat on siitä kivoja, ettei tarvitse stressata, riittääkö lanka loppuun asti, varsinkin kun itse suunnittelee mallin. En tiedä voiko jämälangaksi sanoa lankakeriä, jotka ovat iskemättömiä, mutta itse ne aina sellaiseksi luokittelen, kun lankakeriä jää yli jostakin neulomuksesta. Yleensä niitä jää kerä tai kaksi ja juuri sen verran, ettei voi koko seuraavaa työtä niiden varaan laskea, mikäli ei tee vain lapasia tai sukkia.

Neulemekosta vuoden takaa oli jäänyt vajaa kaksi kerää keltaista, harmaata oli jäänyt myös kaksi kerää ja vähän päälle ja tästä langastahan tein vasta pipon  Vielä löytyi mustaa lankaa pari kerää ja nämä kaikki olivat alpaca lankaa. Hieman eri mausteilla, mutta suhteellisen samanlaisia lankoja. 


Halusin tehdä lämpimän huivin, joten tein huvini patenttineuleella, jota en ole aiemmin kokeillut. Malli on helppo, mutta yllätyin kuinka paljon lankaa se vei. Olisi pitänyt ehkä tehdä kapeampi versio, mutta tämä toimii myös hartiahuivinakin, joten olkoon leveä.

Väriskaalaa hiukan arkailin, että tuleeko karmea vaiko toimiva ja kyllä nämä sävyt hyvin toimii, kun harmaan kaveriksi käy melkein mikä vain. Tuo keltainenkin oli murrettu sävy, niin lopputulos oli kuitenkin harmoniassa. 

Huivista tuli tosi sitten todella lämmin, juuri tuon patenttineuleen takia, joten tämän kanssa kyllä tarkenee.  Mitä jos tästä tekisi joululahjan? Nyt kun aloittaa, ei tule kiire ja ennättää jouluksi. Vaikka patenttineule vie hiukan enemmän aikaa, ei sitä kannata säikähtää, sillä kun tajuaa idean, se alkaa sujua nopeammin.  

Mikäli teet huivia jämälangoista, niin valitse langoiksi aina sama vahvuus. Myös lankojen materiaali on järkevää olla samanlainen, ainakin suurinpiirtein. 

Värien suhteen kannattaa olla reipas ja rohkea ja kokeilla eri vaihtoehtoja. Joskus myös ne yllättävätkin yhdistelmät toimivat. Levittele langat eteesi ja vertaile niitä yhdessä ja erikseen. Huivia tehdessä kannattaa myös ottaa langat mukaan peilin eteen ja miettiä millainen väri sopii sinun hiuksiisi ja ihon väriin. 

Minulla ajatuksena oli, että tuo keltainen osio, olisi lähellä hiuksiani ja harmaa ja musta sitten roikkuu takana tai edessä. Tykkään kyllä sähäköistä väreistä, mutta en kuitenkaan tällä kertaa halunnut huvini suorastaa huutavan, että olen jämistä koottu. Ei sen lopputuloksen tarvitse aina olla räsymattotyyliä, vaikka jämälangoista neulookin. 

Toki jämälangat on järkevä käyttää uusiin neulomuksiin ja iloitella myös väreillä. Kirjoitin ohjetta talteen ja toivottavasti innostuit huivista.

Ohje neulehuiviin

 

Luo 84 s ja neulo 1n, 3 o ja 1 n, jatka koko kerros loppuun tällä tavalla. Neulo nurjalla nurjat nurin ja oikeat oikein. Neulo vielä samalla tavalla seuraava kierros oikealla ja nurjalla.
 
Neulo 1n ja *nosta oikea s puikolle,  neulo seuraava silmukka koukkaamalla neljä kerrosta alempaa olevasta oikeasta silmukasta, tehden siitä hieman löysemmän. Siirrä tämä löysä silmukka ja neulomaton silmukka vasemmalle puikolle ja neulo ne yhteen.  neulo 1 o ja koukkaa taas samasta silmukasta, mistä koukkasit edellisenkin silmukan ja neulo se ja seuraava oikea silmukka yhteen*. Tarkista, että löysät silmukat eivät ole kierteellä, vaan molemmat lähtevät koukatusta silmukasta kuin lehdet kauniisti molempiin suuntiin. Jatka neulomalla 1 n ja neulo * * koko kerros loppuun. Nurjalla neulot taas nurjat nurin ja oikeat oikein.
 
Jatka taas neulomista kuten alussa ja tee silmukan koukkaamiset samassa kohdassa kuin aiemmin. Jatka tällä tavalla kunnes huivisi on sopivan pituinen ja päättele silmukat kerralla. Kun haluat vaihtaa väriä ja lankaa tee se aina oikealla puolella huivin alussa, näin saat värin vaihtumaan pehmeämmin.
 
 

No Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *