Käsityöt

PUNAINEN NEULE NEULOTTU

Mahtavat talvipäivät ja punainen neule sopivat hienosti yhteen. Nyt kun on jo reippaasti pakkastakin, niin mielelläni puen ylleni neuleen, joka on ohut, mutta riittävän lämmin. Kun on kyse merino lace-langasta, niin ainakin minä pysyin lämpimänä tämä neule ylläni.

LANGAN VALINTA NEULEESEEN

Punainen neule talvisiin päiviin tuli neulottua jo ennen joululomaa ja kuvattua Oodissa, mutta nyt sain vasta sen tänne blogiin esittelyyn. Neule on Schoppelwolle merino lace-lankaa ja mielettömän riittoisaa. Taisin innostua ja ostaa sitä hiukan liian monta kerää ja nyt sitä riittäisi varmasti vielä vaikka toiseenkin neulepaitaan. Sävy on pehmeän punainen ja ohut musta lanka kulkee kierrettynä tuossa langassa mukana. Tämä lanka ei kutita, joten lanka on miellyttävä neulottuna, myös kaulan herkkää ihoa vasten. Ohuilla neulepuikoilla neulottuna, neulos kuultaa vähän läpi, joten tarvitsee topin alle.

NEULEEN IDEOINTIA

Punainen neule sai alkunsa taas lankakaupassa, kun löysin herkullisen punaista ja ohutta merino lace-lankaa. Muistaakseni tämä lankaerä oli poistumassa mallistosta ja alennettuun hintaan tarjolla, joten se teki ostopäätöksen helpoksi.

Halusin tehdä neuleesta yksinkertaisen, mutta pienillä korostuksilla. Tykkäsin valkoisesta muhkeasta neuleesta, jonka tein syksyllä, joten ajattelin tehdä melkein samanlaisen neuleen. Korkea kaulus talvella tuo myös lämpöä, joten sen halusin neuleeseeni ehdottomasti tehdä. Neuloessa iski jälleen himo tehdä jotain erityistä hihoille, koska perushihat vaikuttivat neuleessa hiukan tylsiltä. Aluksi ajattelin tehdä isot hihat, joihin olisin laittanut vaikka neulerusetin, mutta neuloessa tuli taas uusi inspiraatio ja päädyinkin vain leventämään hihoja pikkuhiljaa ranteita kohti. Hihat on siis aloitettu olkapäiltä ja neulottu alaspäin kohti ranteita. Neuloin hihat noin 4 cm ylipitkiksi ja käänsin ylimääräisen pituuden nurjalle, jotta reuna ei kääntyisi.

PUNAINEN NEULE -OHJE

Tarvitset neuleeseen Merino lace lankaa, jossa puikoiksi suositeltiin vitosen puikkoja, mutta tein neuleen kolmosen puikoilla. Lankaa kului noin 4 kerää (50g=400m). Paita on S-koko.

Aloita etukappaleen neulominen luomalla 100 s ja neulomalla 2o, 2n resoria ja neulo tätä yhteensä 7 cm. Jatka neulomalla sileää, eli oikealla oikein ja nurjalla nurin kunnes kappale on 40 cm pitkä ja tee kainalokavennukset eli kavenna ylivetokavennuksin 3 s ja sitten 2×1 s molemmilla sivuilla.

Neulo vielä niin, että kappaleen pituus on 50 cm ja jaa sitten silmukat niin, että molemmille puolille jää 40 s ja kavenna ylivetokavennuksin keskimmäiset 10 s ja neulo toinen olkapää ensin. Kavenna pääntien reunassa ensin 3s ja sitten 3×1 ja kun kappaleen pituus on 57 cm, niin päättele kaikki olkapään 34 s kerralla. Tee toinen puoli samoin. Ompele olkasaumat.

Neulo takakappale samoin, mutta aloita pääntien kavennukset vasta, kun kappaleen korkeus on 53 cm. Poimi hihan silmukat hihanaukosta ja neulo näillä 60 silmukalla sileää oikeaa 24 cm, jonka jälkeen ala lisäämään silmukoita molemmissa reunoissa tasaisin, muutaman kerroksen välein, yhteensä 5 kertaa. Nyt silmukoita on 70 ja neulo viimeiset 8 cm sileää, ilman lisäyksiä.. Hihan pituus on 51 cm.

Ompele sivusaumat ja hihansaumat. Käännä hihan ylimääräinen pituus murjalle ja neulo se siihen piilopistoin. Poimi pääntieltä 76s ja neulo 2o, 2n, kunnes kauluksen pituus tuntuu sopivalta ja päättele silmukat kerralla.

2 Comments

  • Minna Vuo-Cho

    Tosi kivan näköinen neule. Minäkin taas innostuin aloittamaan joululomalla (15v tauon jälkeen) neulomista, mutta niin se taas näköjään stoppasi sukanvarren puoliväliin… no, tällä kertaa sentään eivät ranteet pakottaneet lopettamaan vaan kyseessä on ihan oma laiskuus, joten kaipa ne tuosta vielä jossain kohtaa valmistuvat. Poika ilmoitti aikarajaksi hiihtoloman, jolloin kuulemma tarvitsee uudet villasukat… voi tulla vähän kiire.

    • Minna

      Hei hieno juttu! Mulla on aina ollut noiden sukkien suhteen jotenkin antipatia, mutta kun tarpeeksi pitkän tauon olin pitänyt, niin kyllä se siitä lähti kulkemaan. Nykyisin kun kauniit ja koristeelliset villasukat ovat muodissa, niin se innostaa, mutta en ihan jaksa vain perussukkia neuloa:) On sulla kyllä vielä hetki aikaa tikuttaa, jos vasta hiihtolomalla pitää valmiina olla:) Ota se vaan rentoutumisena ja et huomaakaan, kun sukat on valmiina:D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *