Lifestyle

SUBAKUUTTI KILPIRAUHASTULEHDUS PYSÄYTTI SYKSYN

Smoothie piristää päivää ja siitä saa aamulla ja miksei päivälläkin, potkua ja energiaa ja tietysti annoksen vitamiineja. Omaa itseään pitää hoitaa ja huolehtia, syödä hyvin ja ravintorikasta ruokaa, jotta pysyisi terveenä. Mutta aina se ei toimi, vaikka kuinka kikkailisi ruokavalion, liikkumisen ja levon kanssa. Joskus kroppa vain pettää ja itselläni kävi niin, kun Subakuutti kilpirauhastulehdus pysäytti syksyn.

Olin jo päättänyt, etten tästä sairaudesta tänne blogiini kirjoita, kuin vähän aiheeseen viitaten. Koska yritin epätoivoisesti löytää aiheesta sairastuttuani tietoa, mitään kummempaa löytämättä, niin päätin, että jaan kokemukseni, jos se jotakuta auttaisi.

MIKÄ ON SUBAKUUTTI KILPIRAUHASTULEHDUS

Kerroinkin syksyllä, kuin sairastelin yli kolme viikkoa kuumeessa ja syytä ei oikein sairauteeni tahtonut löytyä. Ääni oli hiukan painoksissa, vasempaan korvaan pisti todella ilkeästi, mutta ei siellä korvatulehdusta kuitenkaan ollut.

Lopulta tilanne meni niin pahaksi, että jouduin Malmille sairaalaan ja kahden vuorokauden jälkeen minulla todettiin Subakuutti kilpirauhastulehdus. Olin jo pelännyt leukemiaa, sillä kaikki mahdolliset testit oli otettu, joten olin tietysti helpottunut, kun kuulin tulokset.

Mutta mitä se subakuutti kilpirauhastulehdus tarkoittaa? Ammattinimikkeellä se on tyreoidiitti ja yllättävän vaikea diagnosoida, sillä minuakin lähdettiin hoitamaan periaatteella, että kokeillaan olisiko se tätä tautia. Eihän sitä edes koko kilpirauhasta mieti, sellainen pieni elin, 20 g painava rauhanen, sijaitsee kaulan alaosassa ja nyt siitä tuli sairauden myötä jättiläinen, ainakin minulle. Kuinka se saa minut tuntemaan oloni niin kurjaksi? Kuumetta, korvakipua ja olihan minulla hiukan ollut vasemmalla kyljellä nukkuessani aina tunne, kuin jotakin ylimääräistä olisi kaulassa ja nieleminen oli hankalaa.

Taudin alkuvaiheessa tämä subakuutti, eli äkillinen tulehdus, iskee juuri kuumeillen, korvakipuna, leukaperä saataa olla myös kipeänä, kilpirauhanen suurenee ja on kosketusarka. Kilpirauhasen liikatoimintaa saattaa esiintyä myös taudin alussa, sillä kilpirauhashormoonia erittyy vereen. Kilpirauhasarvoja kun testataaan, niin tuloksista tarkistetaan Lasko eli ”senkka” ja CRP, jotka tässä tulehduksessa suurenevat. Taudin syytä ei tiedetä, mutta usein viruksia arvellaan tulehduksen aiheuttajaksi. Taudin saamiseen ei vaikuta elintavat eikä sitä voi ehkäistä. Eikä se myöskään katso ikää, mutta tautia tavataan enemmän naisilla kuin miehillä.

KORTISONI LÄÄKITYS

Lääkkeeksi määrättiin seitsemän viikon kuuri kortisonia ja sehän tietysti säikäytti, sillä kuka nyt kortisonia vapaaehtoisesti haluaisi syödä. Koska olo helpottui kerta-annoksella ja kuume laski heti, en halunnut pohtia kortisonin haittoja, koska pakkohan ne lääkkeet on syödä, jos muu ei auta. Vaikka oireet häviävät pian, niin tulehdusta kortisoni ei vie pois tai vaikuta sairauden kulkuun. Mikäli oireet palaavat kuurin lopettamisen jälkeen, voi kuuria joutua jatkamaan 6-12 kuukauden ajan. Mikäli kuuri ei silloinkaan auta, kilpirauhanen voidaan joutua leikkaamaan.

Lääkitystä vähennettiin siis joka viikko ja aloitin sen 40 mg annoksella, joten ei se suuri ollut, mutta jopas se sai aikaan kaikenlaista. Nimittäin menetin ääneni melkein kokonaan ja enkä voinut siksi mennä töihin. Olin myös aika heikossa kunnossa, koska olin laihtunut 3,5 kg sairauden aikana, joten siinäkin oli tekemistä, että sain painon taas hallintaan, sillä ruoka ei vain tahtonut mennä alas ja mikään ei maistunut. Tytär sanoi, että sairaalassa ollessa, olin vaikuttanut heiveröiseltä mummolta, enkä sitä yhtään ihmettele. Sain rytmihäiriöitä kortisonista, joten siihen piti sitten hankkia betasalpaajaa, jotta rytmi tasaantui. Liityihän tähän myös unettomuus ja hikoilu, mutta se nyt kuuluu kortisonihoitoon.

Takapakkiakin tuli, koska oireita alkoi tulla takaisin, kun vähensin viimeisiä annoksia, joten jouduin palaamaan edelliselle tasolle, jotta kaikki taas normalisoitui. Ääni oli koko ajan käheänä ja sen kuulee noista youtube videoista ennen joulua, kun niitä tein. Ääni palautui vasta yhdeksän viikon kortisonikuurin lopetettuani. Jiihaa, olin parantunut.

Usein tulee itseään soimattua, kun sairastuu, että on elänyt epäterveellisesti ja ei ole levännyt riittävästi tai syönyt kunnolla. Aina kaikkeen ei voi vaikuttaa, mutta jos on hyvä yleiskunto ja oikea terveellinen suhtautuminen elämään, ravintoon ja liikkumiseen, niin sairaudestakin paranee nopeammin.

PIRTEÄ SMOOTHIE

Smoothien valmistaminen on helppoa, kun pilkkoo tarvittavat aineet valmiiksi jo etukäteen, niin niitä voi heitellä tehosekoittimeen sitä mukaa kun kone pyörii.

Aluksi hieman jäisiä marjoja, kotimaisia mansikoita, mustikoita ja vadelmia.

banaani pilkottuna

Bulgarian luomujogurttia 2dl

proteiinijauhetta, mansikka-maku 1dl

mehua tai maitoa 1dl

0,5 dl granolaa

2 rkl chian-siemeniä

hunajaa 1-2 tl

6 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *