Käsityöt

VANHASTA UUTTA JA MUODIKASTA


Yksi tärkeä asia, johon yritän kiinnittää huomiota on kierrättäminen ja vanhasta uutta ja muodikasta -periaatteella toteuttaminen. On jotenkin mahtavaa huomata, että vaikka tässä iässä on moniin rutiineihin tottunut ja niitä edelleen saattaa tajuamattaan noudattaa, niin on asioita, joita on ajan myötä myös oppinut. Niin ja alkanut ajatella asiaa vähän toiselta kantilta.

ILOA KIERRÄTTÄMISEEN

Kierrättäminen on myös trendikästä ja jokainen voi sitä harrastaa ja toteuttaa omien voimien ja mahdollisuuksien mukaan. Liiallinen syyllistäminen ja ahdistamalla kampanjoiminen ei tuota sitä hedelmää, mitä toivotaan. Yksi ihminen ei paljoa saa tehdyksi, mutta me kaikki yhdessä, niin siinä on jo hyvä alku. Iloa kierrättämiseen saa juuri siitä, että tekee sen hyvän asian, vaikka se olisikin vain pieni juttu, mutta kierrätystä kuitenkin.

Olen yrittänyt kääntää katseen kotiin päin ja tarkistella asioita siltä kannalta, että mitä minulla jo on ja mitä kipeästi tarvitsen, ennen kuin ryntään ostoksille. Omista varastoista saa varmasti jonkinlaista materiaalia, josta voi ideoida uutta ja näin hyödyntää vanhaa uudeksi.

IHAN KAIKKEA EI TARVITSE TOTEUTTAA KIERRÄTTÄMISESSÄKÄÄN

Kengät, ne ovat sellaiset, että niiden pitää olla tosi hyvät ja toimivat. Nyt täällä juuri poden kantapään vaskiitti- tulehdusta ja yritän saada sen taltutetuksi, ettei mene liian pahaksi. Kantapää siis tulehtuu, kun se rasittuu liiaksi jalan virheasennon takia. Usein syynä ovat vääränlaiset kengät ja minun kenkäni ovat tainneet olla liian matalat. Korkoa kun suositellaan olevan kengässä noin neljä senttiä. Korkokenkäkuuri on nyt ainoa, jolla se rauhoittuu. Eli kengät ovat se, josta en voi tinkiä, vaan niiden on oltava minulle juuri sopivat ja uudet hankin silloin, kun niille on tarvetta. Kaikkeen en siis sovella kierrättämisen ja tuunaamisen periaatteita, todellakaan.

Yleensä sorrun ostelemaan kankaita ja lankoja, mutta hyötykäytän myös paljon jo kotosalla olemassa olevista materiaaleista kaikkea askarteluihin ja käsitöihin. Ihana tunne tulee siitä, kun roska muutuu kivaksi käyttöjutuksi tai vain koristeeksi. En siis missään nimessä pääse pistesijoille näissä kierrättämisjutuissa, mutta koen, että olen hyvään suuntaan kulkemassa.

MIEHEN PAIDASSA MUODIKKAANA

Muutaman vuoden ajan olen konmarittanut mieheni paitoja ja ideoinut ja ommellut niistä kaikenlaisia paitoja, toppeja ja mekkoja tyttärilleni ja itselleni, kuten tämä valkoinen paita, johon löytyy myös ohjeistus. Mies on iloisena niitä minulle antanut muutettaviksi, sillä usein juuri kaulukset miehen paidoissa ensin kulahtaa ja ei niitä sitten enää voi varsinkaan töissä pitää. Materiaalia on siis ollut käytössä, harmin paikka vain, että suurin osa on ollut niin sinivoittoisia, mutta mies tykkää sinisistä paidoista, joten niillä mennään.

Paita, josta aikoo itselleen tuunaamalla uuden paidan tai asun kehitellä, kannattaa olla reilun kokoinen, jotta siinä riittää liikkumavaraa, muutosten jälkeenkin. Mies on meillä XL- kokoa ja minä saan hyvin niistä paidoista itselle sopivan asun, vaikka leikkelisinkin siitä reippaasti osia pois. Usein kuitenkin päädyin vain muokkaamaan yläosaa ja tässä raidallisessa paidassa onkin juuri sellainen helppo versio toteuttaa vaikkapa ensikertalaisen. Vanhasta uutta ja muodikasta ja ilmaiseksi.

Tyttärille onkin tullut kehiteltyä kaikenlaisia mahdollisia paitoja tai toppeja, kuten tämä kuvassa oleva toppi, jonka tekemisessä muuten kannattaa huomioida, ettei kuminauhaa kannata kiristää liian kireälle, jotta se ei nouse ikävästi ylös, aina kun kädet nousevat. Postauksesta löytyy myös ohjeistusta topin tekemiseen.

Tässä mekko miehen paidasta , taitaakin olla viimeisin tekemäni tuunaus ja siihen tarvittiinkin jo kaksi paitaa. Miehen paitoja kiittelen juurikin niiden materiaalin vuoksi. Ne eivät mene ryppyisiksi tai nuhraannu niin helposti, joten materiaali on todella parempaa, kuin monessa naisten paidoissa.

Jos ihmettelet, että miksi jaan näitä täällä uudestaan, niin tämähän on myös kierrätystä eli vinkkien ja ohjeiden kierrättämistä. Ajattelin myös, että koska ollaan nyt helmikuu taputeltu ja kevät koittaa, on aika alkaa konmarittamaan omaa huushollia ja käyttää hyödyksi jo olemassa olevaa materiaalia. Toivon, että näistä olisi ideoina iloa ja hyötyä. Jospa ne innostaisivat ompelemaan vanhasta uutta ja muodikasta, sillä nämä mallit ovat myös ajattomia.

Millainen kierrättäjä sinä olet?

6 Comments

 • Maarit / Sopusointuja_lifestyle

  Olet taituroinut taas kivat asut! Miesten paidoissa on tosiaan lähes poikkeuksetta erinomainen kangas eikä niitä oikein raaskisi laittaa poiskaan. Olen itse lyhentänyt joskus hihoja ja tehnyt over-size – paidan itselleni. Sinulla taitaa olla koko ajan jokin projekti meneillään ☺️

  • Minna

   No kiitos:) Nämä on parin vuoden takaisia, kun tämä oli vähän sellainen kierrätyspostaus, koska aina ei tarvitse tehdä uutta:) Miesten paidat ovat todella toimivia, vaikka mihin:)

 • 1nallepuh

  No sulla noita ideoita ja innostusta riittää. Ihanan energinen olet. Itse olen surkea kierrättäjä ja tuunaaminenkin on vähän niin ja näin. Mutta näistä sun jutuista saa puhtia ja inspiraatiota, niin ehkä saan vauhtia aloittaa itsekin. Ihanaa kohta alkavaa viikonloppua⚘

 • Outi

  Pari vaatemuutosta olen tehnyt, mutta yleensä teen vaatteistakin jotain ihan muuta. Vanhasta uudeksi voisi olla minun kierrätys teemani ?
  Ihanaa loppuviikkoa sinulle Minna ❤️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *