Lifestyle

ILLALLISEN VALMISTAMISESSA VEITSELLÄ ON VÄLIÄ

Yhteistyössä Mastermark Brands Oy & Victorinox

Viikonloppuna ja varsinkin lauantaina, haluan tarjota perheelle hiukan parempaa ruokaa ja istua rauhassa pöytään sitä nauttimaan. Tiedän, että raaka-aineilla on väliä ruuan valmistamisessa, joten lihan pitää olla kunnollista.

SWISS MODERN SANTOKU-VEITSI

Olen ymmärtänyt myös, että illallisen valmistamisessa veitsellä on väliä, vai onko? Kyllähän niillä kokeilla on aina omat veitset käytössä ja visusti ne niistä pitää huolen. Sen verran tämä kiinnosti, joten sain testiin Victorinoxin Santoku-veitsen, jossa on 17 cm pitkä ovaalihiottu terä. Tähän japanilaistyyliseen Swiss Modern Santoku-veitseen, ei tartu ruoka leikatessa. Santoku on yleisveitsi, joten sillä on kätevää leikata lihaa, kovia juureksia ja hedelmiä. Kahva on jalopähkinäpuuta ja jokaisen veitsen kahva on erilainen, puun kuvionnin suhteen.

Rakastan hyvin valmistettua, maukasta ruokaa, mutta en vain ole itse mikään kokkien kokki. Välillä kokkaaminen on vain arkista puurtamista ja samojen ruoka-aineiden pyörittelyä. Toivon, että Santoku-veitsi antaisi minulle hieman enemmän itsevarmuutta kokkailuun, sillä liha-ruokia on haastavaa valmistaa. Miten käsitellä lihaa, miten leikata ja kun sitä valmistaa, niin mistä tietää, milloin liha on riittävän kypsää? Näitä tulee usein pohdittua ja varsinkin maustaminen ja heittäytyminen ruuanlaitossa, ei ole kyllä aina mennyt putkeen. Rasittavinta on tietysti allergiat, joiden takia kaikkia ruoka-ohjeita ei voi suoraan käyttää, vaan niitä pitää soveltaa ja silloinhan lopputulos ei ole varmasti sama.

Mielenkiintoista on myös se, että vaikka joku toinen valmistaisi täsmälleen samaa ruokaa, maistuu se aina paremmalta, kuin itse tekemäni. Minulta varmasti puuttuu se into ja palo kokkaamiseen, joten siksi se ruoka ei aina vain onnistu.

LIHAPATAA PUNAVIINISSÄ

Koska olen joskus onnistunut pataruokien valmistamisessa, niin ajattelin ostaa lihaa ja tehdä peruspataa ja testata uutta Santoku-veitseäni. Tätä ruokaa uskallan jopa tarjota vieraillekin, joten tätä on harjoiteltu muutamia kertoja.

Olen hiukan nirso, joten jos lihassa on paljon rasvaa tai muita epämiellyttäviä kovia kohtia, meinaa lihan leikkaaminen johtaa siihen, että suuri osa lihasta lentää roskiin. Suorastaan epämiellyttävää on yrittää jyystää niitä pahempia, sitkeitä kohtia pois paistista. Se on todellakin saattanut olla veitsestäkin kiinni, sillä nyt leikkaaminen kävi sutjakkaasti ja liha vaikutti hyvältä. Joten illallisen valmistamisessa veitsellä on väliä. Vain pari pientä rasvaisempaa kohtaa irrotin kätevästi veitsen avulla pois ja liha oli leikattu ja pääsi pataan muhimaan.

Lihapataan, joka on naudan paahtopaistia, tulee sipuleita, purjoa, paprikaa ja porkkanoita ja varsinkin porkkanoiden leikkaamisessa täytyy olla varovainen. Leikatessa veitsi saattaa lipsahtaa, koska täytyy käyttää voimaa, jos veitsi ei ole riittävän terävä. Nyt ei ollut sitä huolta ja sormetkin pysyivät ehjinä. Kyllä tässäkin täytyy myöntää, että hyvällä, terävällä veitsellä on ilo leikata, joten illallisen valmistamisessa veitsellä on väliä.

Lihapataan tulee punaviiniä, joten sitä lurahtaa pataan reilusti ja uunissa pata saa kypsentyä ja hautua pari tuntia, miedolla lämmöllä. Maustamisessa pataan antaa makua laakerinlehti ja tietysti erilaiset yritit, kuten timjami, meirami ja oregaano. Lihaliemikuutiolla varmistelen myös makua ja suolaa ei sovi unohtaa myöskään. Lopuksi lisään vielä hillosipulileita ja herkkusieniä padan joukkoon. Lisukkeena toimivat parhaiten keitetyt perunat.

Hyvin onnistui pata ja maistui perheellekin. Ei minusta ihan kokkia tule, sen tiedän, mutta hyvät välineet ovat kyllä oiva apu surkeammallekin ruoanlaittajalle. Kyllä se helpottaa kummasti, kun välineet ovat kunnossa ja ehkäpä tämä antaa potkua ja rohkeutta meikäläiselle tuleviin kokkauksiin.

Miten siellä? Oletteko taitavia ruoanlaitossa ja onko tuo veitsipuoli kunnossa?

Tuote saatu

6 Comments

 • JonnaH.

  Mulla on ollut jo 20 vuotta Sataken veitset, ihan parhaat. Suorastaan naurettavan turhauttavaa jos kylässä esim. laitetaan Fiskarsin veitsi käteen, omien veitsien jälkeen ovat aina ihan naurettavan tylsiä, eikä niillä saa edes kunnolla leikattua tomaattia. Jostain syystä suomalaiset vain rakastaa niitä. 😀 Ostan kyllä Fiskarsilta saksia, ne on parhaat, mut veitsiä ne ei osaa ainakaan vielä valmistaa. Victorinoxin veitsiä en ole koskaan kokeillut.

  • Minna

   Suomalaisille tosiaan Fiskars on tärkeä ja toki meilläkin sakset on tältä merkiltä. Veitsiä ei niinkään ja pihviveitset jo kohta kahdenkymmenen takaa sattuvat kyllä olemaan Victorinoxin, joten hyvät ovat olleet ja vierailta satelee aina kehuja. Nyt tämä Santoku oli vielä piste iin päälle:)

 • Kastehelmib

  Fiskarsin veitset on minulla käytössä. Välillä täytyy tosin terottaa, että pysyvät terässä. Veitsillä tosiaan on väliä, sillä tylsillä veitsillä ruuanlaitosta ei tule mitään. Veitsiä pitää olla omansa eri raaka-aineille. Lihapata on yksi kevättalven helpoimmista ruuista. Ruoka uuniin moneksi tunniksi ja ulkoilemaan. Kotiin tullessa vastassa on ihana tuoksu ja valmis ruoka. Ihanaa viikkoa!

  • Minna

   Hyvä kuulla, että olen oikeilla jäljillä:D Veitsellä on väliä ja uunissa haudutettu pata on juuri sellainen talviruoka, joka maistuu:)
   Ihanaa viikkoa sinne myös!

 • 1nallepuh

  Kyllä terävillä veitsillä on ilo tehdä ruokaa. Minulla on mies joka on kiinnostunut kaikenlaisista veitsistä ja hän pitääkin veitsemme ihanan terävinä, tarkkana täytyy vain olla ettei sormet jää väliin. Pata ruuat on ihan parasta ja helppoa ruokaa tehdä, kun ei hellan ääressä tarvitse koko ajan vahtia. Terävällä veitsellä ainekset pataan ja ulkoilemaan tai tekemään jotain muuta mukavaa. Keitetyt perunat tai muussi ja eikun syömään. Maukkaita hetkiä terävien veitsien ja hyvän ruuan parissa?

  • Minna

   Niin totta tuo, että veitsen pitää olla terävä! Kamalinta on yrittää juuri leikata lihaa, jos terä ei toimi. Juuri siksi pidän pataruokaa helppona ja kätevänä ruokana, sillä sitä ei tosiaan tarvitse vahtia:) Kiitos, maukkaita hetkiä sinne myös:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *