Käsityöt

AURINGONPAISTE KORALLISSA KIRJONEULEESSA

Ihanaa, kun aurinko paistaa ja sattui juuri sopivasti vielä olemaan pari astetta aamupakkasta. Auringonpaiste korallissa kirjoneuleessa sai sen ihan hehkumaan. Koralli onkin väri, jota tänä kevät-kesänä tullaan näkemään paljon ja sehän sopii, sillä se on yksi lempiväreistäni. Kyllä se sopii hyvin vielä näin alkukevään neuleeksikin.

Tämä kirjoneule, on taas yksi hyvä esimerkki siitä, että kaikki jämälangat on syytä säästää. Sattui nimittäin niin, että aluksi suunnittelin hyvin yksinkertaista neuletta ja korkeintaan hiukan värin ja langan vaihtumista neuleen edistyessä. Minulla oli siskolta saamani vyyhti Rouva Silmusolmun käsinvärjättyä lankaa ja ajattelin sen yhdistää tähän koralliin mohairsilkkiin. Langat olin ostanut viime kesänä Tallinnasta. Se yhdistelmä alkoi silmissäni näyttämään hiukan tylsältä, joten lisäsin siihen hiukan valkoista ja beigeä mohairlankaa. Niitä oli jäänyt pienet kerät jämälangoiksi. Sehän toimi hyvin ja sain tähän pikkuisen ujutettua muutakin väriä ja näin itse korallikin siinä korostui.

KUINKA NEULOT KIRJONEULEEN YLHÄÄLTÄ ALAS

Ylhäältä alas neuleen neulominen on kovasti suosiossa neulojien kesken ja varsinkin instagram, on sellaisia neuleita pullollaan. Onhan tässä hiukan vaihtelua siihen, että aloittaisi alhaalta ja langan menekki selviää helpommin, kun näkee paljonko lankaa menee vaikka tuohon miehustaosaan. Itse taistelin taas viime metreille langan riittämisen kanssa, en siis ole oppinut vieläkään ostamaan lankaa riittävästi. Mutta toisaalta jos lankaa jää useampi kerä yli ja sitä samaa värisävyä on pyörimässä nurkissa, niin se käy minua ärsyttämään. Mutta hyvin kävi ja sain paidan tehdyksi ja langan riittämään, juuri ja juuri.

VINKIT NEULEESEEN

Mieti ensin millaisen pääntien haluat. Olisiko se O-aukkoinen vain korkea kaulus? Itse halusin tähän S-kokoiseen neuleeseen hiukan avaruutta pääntielle, joten loin aloitukseen 162 s ja neuloin sitä suljettuna neuleena pienillä 2,5 pyöröpuikoilla kaksi kerrosta. Lisäsin pian alun jälkeen silmukoita viiden silmukan välein ja jatkoin neulomista ja vaihdoin 3,5 pyöröpuikkoihin. Parin kerroksen jälkeen tein lisäyksiä joka kuudes silmukka ja taas neuloin sileää. Taas parin kerroksen jälkeen tein lisäyksiä nyt joka seitsemäs silmukka. Tässä on se hyvä puoli, että neuletta voi sovitella joka välissä, kun pujottaa toisen pyöröpuikon mukaan ympyrään, niin näkee heti, riittääkö silmukat vai tuleeko niitä kenties lisätä.

Auringonpaiste korallissa kirjoneuleessa – on tehty käyttämällä luovuutta ja leikittelemällä lankojen yhdistelmiä ja vain kokeilemalla. Kirjoneule on silloin persoonallinen, kun käyttää omia ideoita tai jalostaa muiden kuvioita, omaan neuleeseen sopiviksi. Tästä aiheesta olen aiemmin kertonutkin kierrätyslangoista tekemässäni postauksessa ja kehottanut käyttämään mielikuvitusta. Kannattaa kuitenkin laskea mielessään paljonko silmukat ovat jaollisia, joten saat kuviot osumaan oikein.

Kirjoneuleessani olen tehnyt seuraavat lisäykset kukkasten alkuvaiheessa, jokaisen kukan alempien terälehtien välissä. Sydänkuvioiden jälkeen, Auringonpaiste korallissa kirjoneuleessa – on hihojen vuoro. Jaa neule tasaisesti niin, että hihoihin tulee 64 silmukkaa ja lisää silmukoita sitten kainaloaukon kohdalla niin, että silmukoita on kaikiaan 76. Laske tarkasti, että etu-ja takakappaleeseen tulee saman verran silmukoita ja kohdista hihan aloittaminen niin, että kerroksen vaihtuminen jää kainalon kohdalle.

Kun aloitat pelkällä mohairsilk langalla neulomisen, huomaat, että hihat hiukan levenevät, mutta se on tarkoituskin. Kun hiha on riittävän pitkä, kainalosta 35 cm, niin vaihda pelkkään merinoon ja neulo joustinneuletta 10 cm ja päättele. Muista kaventaa heti lankaa vaihtaessasi niin, että silmukoita on 64 joustinneuleessa.

Kun hihat on tehty, neulo neule alaspäin kainaloista, poimien hihojen kainalosta silmukoita saman verran, kuin kainaloaukossa on ja matkien samoja kuvioita. Tee loppuun joustinneule ja päättele. Pituutta kainalosta alaspäin on 33 cm.

Eiköhän se ollut viimeinen talvinen pörröneule tälle keväälle. Näiden lumikasojen ympäröiminä ei ole pelkoa, etteikö sitä voisi vielä pitää muutaman viikon.

Joko sinä olet luovuttanut talven suhteen ja siirtynyt neulomaan tai käyttämään vain keväisiä neuleita?

6 Comments

 • 1nallepuh

  No kyllä on kaunis villaneule ja väri sopii sinulle niin hyvin. Ihanasti hehkuu auringossa! Puseroita ei ole tullut hetkeen neulottua, mutta nyt on menossa pitkävartiset villasukat. Ei itselle vaan tyttärelle kun niitä kauniisti pyysi, niin olihan se langat hommattava. Kuviota olen vähän miettinyt mutta katsotaan mitä matkan varrella keksin.
  Ihanaa viikonlopun jatkoa?

  • Minna

   Kiitos:) Pitkävartiset sukat on haastavat neuloa, joten on niissäkin oma urakkansa ja ihana olet, kun tyttärelle neulot <3 Tsempit ja iloa neulomiseen:) Ihanaa sunnuntaita!

 • Outi

  Onpa kaunis ja pirteä neule. Väri on vaan niin taas sua!
  Olen paksuimmat neuleet jo siirtänyt kaapin uumeniin ja siirtynyt kevyempiin neuleisiin. Odotan jo sitä, että pärjää ilman neuleita 🙂
  Ihanaa sunnuntai-iltaa ja alkavaa viikkoa sinulle Minna <3

  • Minna

   Kiitos ja pirteä on kyllä oikea sana tästä! Tämä on aika ohkainen muuten, mutta koska tässä on tuota mohairia ja villaa, vaikka onkin ohutta, niin ei tätä kauaa enää voi pitää, toivon:D Mutta on minullakin jokunen paksumpi neule jo työnnetty pohjimmaiseksi, mutta koskaan ei voi tietää, milloin on taas aamusta paukkupakkanen. Mutta kevät otetaan heti vastaan, kun se oikein suostuu jäädäkseen tulemaan:) Mahtavaa viikkoa sinulle myös!<3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *