Muoti

SILKKIPAITA TOIMII HYVIN MATKALLA

Palasimme aamulla Tukholman reissulta ja tyytyväisenä voin todeta, että silkkipaita toimii hyvin matkalla, vaikka sitä ensin pelkäsin. Silkkipaita kun ei yleensä ole se helpoin matkakaveri, mutta hyvin me pärjäsimme.

Tällä kertaa jopa vietimme yön Tukholmassa. Mukava oli huomata, että matkasta sai aivan erilaisen, kun sai rauhassa tehdä asioita, eikä juosta kellon kanssa kilpaa ja yrittää ennättää nähdä mahdollisimman paljon lyhyessä ajassa. Laivareissukin tuntui mielenkiintoiselta, koska käytimme kahta eri laivaa matkan aikana. Mutta tästä kerron myöhemmin sitten lisää.

Silkkipaita ja sen ompeleminen ei ollut lainkaan suunnitelmissa, mutta niin vain ihastuin hehkuvan kauniiseen silkkiin, jonka väri ja näyttävän iso kukkaprintti veti maagisesti puoleensa. Ihmettelin kuitenkin tätä kankaan printtiä, sillä se oli painettu vain kankaan reunaan ja minusta tuntuu, ettei se painaminen ollut kohdistettu oikein, sillä kukan kuvioista jäi osa puuttumaan. Pitkään mietin, että miten tästä paitaa saisi ilman, että se olisi ihan pöhkön näköinen.

Kankaan ostamisessakin oli vielä pieni ongelma, sillä kangasta piti ostaa tietty määrä ja se määrä oli merkattu kankaaseen valkoisella poikkiviivalla. Kahden poikkiviivan väliin oli aseteltu nämä kukat, kaksi kappaletta ja ne olivat eri kohdissa, molemmilla reunoilla. Välimatka toiseen kukkaan oli aika pitkä. Joten, jos halusin ostaa tätä silkkiä, minun pitäisi ostaa se merkistä merkkiin ja silloin sitä olisi aivan liikaa ja molempia kukkia en voisi kuitenkaan käyttää, sillä printit olivat liian isoja minulle. Eniten ihastuin kuitenkin tuohon silkin taustaväriin.

Aina kannattaa miettiä tarkoin kangasta ostaessa, sillä silkki on arvokasta, mutta joku tässäkin vihjaisi, että kaikki ei ollut mennyt ihan nappiin, sillä hinta oli vain 29 e metri. Silkki on todella laadukasta muuten, mutta ehkä se oli juuri näiden kuvioiden epäonnistumisen takia kuitenkin suhteellisen edullista.

Kangasta ei ollut pakalla enää kovinkaan montaa metriä ja mietin, että yleensä nämä kankaat eivät loppuun asti ole kunnollisia, vaan lopussa kuviot saattavat loppua vaikkapa kesken.

Ystävällisesti myyjä avasi pakan ja jes, minun tuurillani siellä oli valkoisen merkin jälkeen vain tämä yksi kukka, sekä hihoihin riittävästi kangasta ja sitten kangas loppui siihen. Minä pyysin myyjän mittaamaan loppupään kankaasta, joten sain sen määrän, jonka tarvitsin. Eikö ollutkin ovelaa ja eikä tarvinnut ostaa liikaa?

MIHIN ISO PRINTTI KANNATTAA KOHDISTAA PAIDASSA

Tässäpä pulma, miten sen ison kukan sitten suunnittelee paitaan? Koska kukan printti ei ollut kokonainen, niin miten sen saa tyylikkäästi mahdollisimman edukseen silkkipaitaan kohdistettua?

Aikani sitä pyöritin mielessäni ja katselin kangasta ja pohdin omia mittojani, että millaisen siitä saisi tehtyä. Olin jo sen päättänyt, että näin voimakas kuva vaatii hyvin eleettömän mallin ja silkki printteineen saa patsastella pääosassa ja sehän se on varmasti ollut tämän kankaan suunnittelijallakin mielessä. Tosin, ehkä tämä kangas on tarkoitettu pitkään mekkoon tai hameeseen, jossa se myös olisi edukseen.

Tässä tapauksessa kuva kannattaa sijoittaa niin, että puuttuva osa jää tavallaan piiloon sivusaumaan ja paidasta tulee hieman toispuoleinen, mutta persoonallisella tavalla. Hihat sain leikattua aavistuksen levenemään ranteita kohden ja v-mallinen pääntien sopi tähän parhaiten. Yritin välttää tikkauksia, koska silkin kanssa tikkaus pitää onnistua kerralla ja muutenkin halusin tästä mahdollisimman eleettömän paidan.

Ennen matkalle lähtemistä, minut oli kutsuttu muutamaan vaikuttajille suunnattuun tapahtumaan, joten siksi päätin pukea silkkipaidan ylleni ja ajattelin myös, että se sopii hyvin myös risteilylaivalle. Silkkipaita toimii hyvin matkalla, sillä se ei ole kuuma, eli se hengittää hyvin. Lämpiminä päivinä silkki tuntuu miellyttävän vilpoisalta, mutta nyt ei sentään sellaisia ongelmia ollut.

Arkahan silkki on, joten sen kanssa pitää olla varovainen ja kyllähän se myös helposti rypistyy. Mutta muuten silkkipaita toimi hyvin matkalla ja laukusta pois otettaessakin, se näytti vielä ihan hyvälle. Turhaan näitä ompelee, jos ei koskaan raski niitä käyttää.

Reissussa mukana oli myös ihana Ted Bakerin pikkulaukku, jonka sain tyttäriltä joululahjaksi. Minullahan on iso nahkalaukku samalta merkiltä, josta olen tykännyt kovasti. Tyttäret yllättivät minut täysin tällä laukulla ja ihana lahja se olikin.

Miltä paita sinusta vaikuttaa? Mihin kohtaan sinä olisit asetellut tämän ison printin paidassa?

14 Comments

 • 1nallepuh

  Kyllä on nätti paita ja rouva on niin tyylikäs, kyllä miehesi kelpaa reissata kanssasi. Näillä mun ompelutaidoilla en heti lähtis silkkiä ompelemaan mut se iso printti on hyvä siinä sivussa eikä ehkä hassumpi toisessa hihassakaan, riippuu tietysti kuvasta. Kauniin laukun olit tytöiltäsi saanut niin sun näkönen.⚘

  • Minna

   Kiitos Nalle:) Toi olisi tosiaan voinut sopia hihaankin, mutta se etukappale olisi jäänyt hiukan vajaaksi silloin. Minä mietin vaikka miten, tuon kukan käyttämistä ja eihän se nyt mielikuvituksellisin paikka ollut, mutta se sopi siihen eteen ihan ok. Laukku oli kyllä hieno ahja ja hyvin ne tosiaan äidin tuntee:)

 • Seija

  Todella kaunis ja näyttävä paita ? Sopii sinulle kaikinpuolin hyvin, väri ja printti ja paidan malli. Upeaa käsityötä. Kuvat ovat loistavia ?? Itse en ole vielä usksltautunut silkkiä ompelemaan, mutta kyllä nyt mieli tekisi opetella, koska juhlavampia vaatteita olisi myös kiva tehdä itse ?

  • Minna

   Voi kiitos Seija:) Kyllä sinä uskallat ommella silkkiä, kun sulla on oikeanlainen neula:) Sellainen microneula on paras, että se on riittävän terävä ja ei riko silkkiä. Tässäkin on tosi yksinkertainen malli, joten silkki saa olla se juttu ja toi printti tietysti myös:) Nyt vaan kokeilemaan:)

  • Minna

   Kiitos Laura:) Silkki on kyllä vaativa, mutta ei suinkaan mahdoton materiaali ommella. Jos se kovin pelottaa, niin voi ostaa jotain halpaa tekokuitukangasta, jossa on silkin tyylienen tuntu ja harjoitella sen avulla. Ehkä olen vähän hullunrohkea, kun ryhdyn näihin ompeluihin tuosta noin vaan 😀

 • Johanna

  Ihana huulipunan sävy sinulla kuvissa! Onpa kätevä niksi tarkistaa pakan loppu millainen raportti siellä on. Paidasta tuli tosi kaunis ja sen saa asustettua varmasti moneen käyttötarkoitukseen.

  • Minna

   Kiitos:) Huulipuna taitaa olla Sensain uutuus, sävy Hamawari orange.
   Kieltämättä taputin itseäni olalle, kun älysin kysyä tuota kankaan loppua ja tytär vieressä mietti samaa, joten siitä se lähti ja hyvin kävi. Mulla on jo liikaa noita kangasjämiä, joten en halua turhaan ostella. Uskon myös, että tälle paidalle on käyttöä 🙂

 • Leena

  Onpa ihana paita ja tuo kuvion kohdistus on todella onnistunut! Itse en ole (vielä) silkkiä ommellut. Muutaman kerran jotain ohutta ”juhlakangasta” ommelleena jäänyt vähän ikävä fiilis tällaisiin liukkaisiin kankaisiin. Mutta uskon että jos houkutteleva silkkikangas tulisi vastaan niin inspiroit kyllä antamaan silkillekin vielä mahdollisuuden 🙂

  • Minna

   Kiitos ja ihana kuulla:) Nämä silkit on vaativia, mutta se vaatii vain huolellisuutta ja ehkä himpun verran rohkeutta/hulluutta lähteä näitä ompelemaan. Onneksi tämän hinta ei ollut mikään järjetön, joten siksi uskalsin kokeilla:) Malli vaan kannattaa olla hyvin simppeli, aluksi ja kun pääsee jyvälle, niin kyllä se siitä. Ai niin ja neula on ehdottomasti oltava se microneula, joka tekee kaunista jälkeä. Yksi helpotus minulla vielä on ompelukoneessani ja se on Pfaffin koneen kaksoissyöttö. Auttaa myös näissä vaativien kankaiden syöttämisessä:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *