Lifestyle

KOHTEENA ABBA MUSEO

Kiinnostaako meitä kohteena Abba museo? Usein sitä tulee pohdittua, ennen matkalle lähtöä, että missä haluaisi siellä matkakohteessa käydä. On hyvä ottaa selville muutamia kohteita, museoita tai näyttelyitä, joista on tietoa jo etukäteen ja ne loput ideat usein muotoutuu paikan päällä.

Kiinnostuksen kohteena meillä oli tällä kertaa Abba museo ja siellä päätimme käydä, kun kerran olimme matkanneet Tukholmaan sillä ajatuksella, että ennätämme muutakin, kuin vain kiertää kauppoja. Tai minä sitä ehdotin ja onneksi muutkin innostuivat ajatuksesta ja kaikki me tykkäsimme siitä.

Hotellistamme, josta kirjoitin aiemmin, oli sopiva kävelymatka Skansenille, jonka toisessa päässä tämä Abba museo sijaitsi, Djurgårdsvägen 68. Sisäänpääsymaksu oli muistaakseni 20e per henkilö ja vaikka alussa sinne tuntui olevan hieman jonoa, niin ei siellä kuitenkaan kovin tungosta onneksi ollut.

Tunnustaudun Abba- faniksi ja kuinka ollakaan, myös mieheni tykkää Abbasta ja aikoinaan hän haki minua tanssimaan juuri Abban Dancing Queen biisin soidessa taustalla. Tämä oli aikaa, kun Abban musiikki teki läpimurtoa takaisin joskus -93. Eli tämä oli siinä mielessä kiva kohde ja tyttäret ovat oppineet myös tykkäämään Abbasta, varsinkin Mamma Mian jälkeen.

Mielenkiintoiseksi tämä Abba museo oli saatu ja monta eri asiaa aukeni tästäkin bändistä, joista en tiennyt. En tiennyt esimerkiksi, että Frida oli alkujaan norjalainen ja jokainen oli tahollaan tehnyt musiikkia eri bändeissä tai kokoonpanoissa jo ennen yhtyeen perustamista. Abbahan tuli itselle tutuksi lapsena, kun he voittivat Euroviisut ja sitä ennen he eivät olleet mitään suurempaa läpimurtoa tehneetkään.

Muistan kuinka iso juttu Abban uusimman biisin, saatikka levyn ilmestyminen aikoinaan oli. Mikä vielä parempaa, niin sunnuntaisin esitettiin aina Toivotaan Toivotaan – musiikkiohjelma, jossa esitettiin katsojien toivomia lauluja ja esittäjiä. Odotetuin oli tietysti joku ulkomainen kappale, sillä se näytettiin videona, joita ei muuten vielä paljoakaan tuolloin näytetty. Vielä suuremmaksi ilon teki se, että kappale ja video oli Abban uusin hitti. Tästä ei koskaan kerrottu etukäteen, joten sitä ei ikinä tiennyt, milloin mikäkin kappale ja esittäjä oli videolla.

Tässä muuten The Waterloo kitara ja toki muitakin soittimia siellä oli esillä. Videonpätkiä esityksistä ja monta juttua kulissien takaa. Meikit ja muut maskeerausvälineet olivat esillä, sekä huone stailattu esiintymislavojen takahuoneiden tunnelmalla.

Esillä oli myös mielenkiintoisia kangaspakkoja, joista on loihdittu näitä hulppeita 70-80 luvun esiintymisasuasuja. Kimalluksesta ei ollut puutetta. Hauskaa oli nähdä tämäkin puoli, sillä koskaan ei muista, mitä kaikkia esiintyvän artistin taustalla tapahtuu ja mitä kaikkea siihen kuuluukaan, jotta artisti on valmis lavalle esiintymään.

Näihin vahanukkeihin kun törmäsi, tuntui, että siinähän he olivat, ihan elävinä, ehkä hiukan pelottavan aitoina.

Tässä asu, jota käytettiin Euroviisuissa Waterloo- kappaletta esitettäessä. Taustalla pyöri video tästä esityksestä ja toi paljon muistoja tästä hetkestä itsellenikin, vaikka olin vielä lapsi.

Tietovisa löytyi myös yhdestä nurkasta ja siellä sai testata omaa Abba tuntemustaan. Ei mennyt ihan nappiin, sillä en todellakaan paljoa heidän elämästään tiennyt, vaikka muistelen jonkin dokumentin bändistä katsoneeni. Tässä pitää skarpata.

Abba museossa oli myös laulukoppeja, jossa sai laulaa karaoke-tyyliin heidän laulujaan ja me tytöt tietysti lauloimme ne kolme Abban biisiä, mitä saimme lipuillamme laulaa. Kopit oli äänieristetty, onneksi, joten siellä sai kikatella rauhassa ja takellella sanoissa. Karaokea kun ei ole tullut kovinkaan laulettua, vaikka muuten tykkään laulella, esimerkiksi autolla ajaessa radiosta tulevien kappaleiden mukaan.

Lopussa olikin Mamma Mia -asuja ja valokuvia näytteilijöiden ja Abban yhteisestä kokoontumisesta. Nyt jäin kyllä odottamaan jännityksellä, että mitä tulevaisuudessa tapahtuu Abban suhteen. Siellä oli jotakin vinkkiä, että loppuvuonna olisi tapahtumassa jotakin…. No, en kovin usko tuohon, että he yhdessä enää mitään esittäisivät.

Tämä oli kuin harppaus lapsuuteen ja nuoruuteenkin. Oletko sinä käynyt Abba museossa? Tästä linkistä pääset itse katsomaan kohdetta.

4 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *