Käsityöt

KUINKA PIRISTÄÄ NEULEPAITAA

Kuinka piristää neulepaitaa ja tehdä lopputuloksesta tyylikäs? Neuleeseen voi yhdistää myös kankaita esimerkiksi sifonkia.

Nyt on kyllä ollut mitä upein aurinkoinen sää ja siitä olen saanut lomalla ollessani nauttia. Olen ollut tehokas ja neulonut valmiiksi valkoisen neulepaidan, jossa on baby alpakkaa ja merinovillaa. Lanka on Drops Sky ja jestas, miten suloisen pehmeää se on.

Neuloessani tätä paitaa, olin suunitellut hiukan erilaista miehustaa, mutta sitten huomasin taas arvioineeni langan menekin vääriin ja aloin inspiroimaan, kuinka piristää neulepaitaa, ilman lankaa. Sehän ei ollutkaan ihan helppo juttu, koska langoista ei ollut apua, siis niistä, mitä minulla oli varastossa. Eikä tähän mikä tahansa lanka olisi sopinutkaan. Tarvitsin siihen jonkun katseenvangitsijan ja sen pitäisi kuitenkin olla valkoinen.

Pitkään hameeseen, jossa oli leo-kuvioita, olin käyttänyt aluskankaana sifonkia ja sitä pilkotti sopivasti juuri laatikon välistä, aivan kuin se olisi pyrkinyt esittelemään itseään. Kiskaisin siitä palasen esille ja mietin, että mitä jos sifongista kokoaisi röyhelön paidan pääntielle. Off the shoulder paita tästä oli joka tapauksessa tulossa, mutta tuota röyhelöä olin suunnitellut siitä langasta, mutta suunnitelmathan voivat muuttua.

Miten kauniisti tuo röyhelö asettuikaan paidan pääntielle jo heti somistamisen vaiheessa ja innostuin siitä sen verran, että rypytin ja ompelin sen välittömästi paikoilleen. Onneksi tuli taas mokattua, joten tulikin keksittyä parempi ratkaisu ja paidasta tuli persoonallinen.

Vaikka se onkin alpakkaa ja merinoa, niin se oli yllättävän mukava kaupungilla ollessani. Ei siis ollut lainkaan kuuma, kun sitä aluksi pelkäsin. Toki tämä on enemmän keväinen paita, jolloin säät eivät vielä niin kovin lämmitä. Mutta voi tämän pukea ylleen kesällä myös valkoisen topin kanssa, jolloin topin olkaimet saavat näkyä. Kesäillat saattavat olla viileitä ja kun on neulepaita kaverina, se ei kuulosta lainkaan hullummalta idealta.

Neulepaita saa olla aika istuva, joten omaan S-kokoon ei sitä lankaa mennyt viittä kerää enempää. Langassa on 190 metriä ja käytin siihen nelosen puikkoja. Arvatkaapa mitä löytyi, kun aloin järjestelemään lankojani? No siellä olikin vielä yksi kerä tätä valkoista lankaa, jota en vain ollut huomannut. Vähän huvitti, mutta parempi tästä tuli ja myös kiva idea, kuinka piristää neulepaitaa. Miksei ideaa voisi sovitella vaikka vanhaan neulottuun paitaankin. Leikkaisi vain pääntien isommaksi tuohon olkapäiden kohdalle ja huolittelisi sen koneella. Silloin voisi pääntielle myös ommella kuminauhan röyhelön alle, jotta paita pysyisi paremmin päällä. Tähän neuleeseen ei kuitenkaan kuminauhalle ollut tarvetta.

Kevääseen ja kesään sopii hyvin myös ohuenohut neule, jonka neuloin muutama vuosi sitten. Vaaleanpunaista hattaraneuletta onkin käyty kiitettävästi lukemassa.

KUINKA PIRISTÄT NEULEPAITAA OHJE

Luo 90 s ja neulo etukappaleeseen joustinneuletta 2 o, 2 n 6 cm ja neulo sitten sileää oikeaa neuletta kainaloihin asti. Minulla neuleen pituus on neuleen helmasta kainaloon 37 cm.

Tee kainalokavennukset molemmin puolin samaan aikaan. Kavenna ensin molemmissa reunoissa 3 s ylivetokavennuksin, tee toinen puoli kavennuksesta nurjalla, mutta muut kavennukset tämän jälkeen aina oikealla, neulo 2 o ja sitten tee ylivetokavennus.

Kun olet neulonut kappaleen loppuun, tee 2 o yhteen kavennus, kun silmukoita on puikoilla enää 4 ja neulo sen jälkeen 2 o. Jatka näin 9 kertaa ja nurjalla neulot aina nurin kaventamatta. Jätä silmukat odottamaan ja neulo takakappale samoin.

Hihat neulotaan seuraavasti: Luo 40 s ja neulo joustinta taas 6 cm. Neulo sileää ja lisää molemmissa reunoissa joka 4. krs 30 silmukkaa yhteensä. Lopussa sinulla on 70 silmukkaa ennen kavennuksia.

Neulo kainalokavennukset, kun pituutta hihalla on 47 cm ja kavenna ensin taas 3 s molemmissa reunoissa ja sitten seuraavilla kerroksilla oikealla puolella samoin kuin etu- ja takakappaleissa, yhteensä 7 kertaa. Jätä silmukat odottamaan ja tee toinen hiha samoin

Yhdistä ommellen tai virkkaamalla sivusaumat ja hihansaumat sekä yhdistä kainaloaukot neuleeseen.

Kerää silmukat samalle pyöröpuikolle ja neulo yksi kerros sileää ja seuraavalla kavenna ylivetokavennuksin aina 7 silmukan välein.

Seuraavalla kerroksella kavenna 6 silmukan välein jne. Kavenna näin samassa kohdassa aina seuraavilla kerroksilla, joten lopuksi kavennusten väliin jää vain 3 silmukkaa. Neulo vielä 4 krs sileää ja päättele sitten kaikki silmukat ylivetokavennuksin.

Leikkaa sifonkia noin kaksinkertainen määrä pääntiehen nähden pituudessa ja leveydessä 6 cm kaistale ja ompele päät yhteen. Huolittele reuna ja päärmää toinen reuna. Taittele vekit ja neulaa ja harsi ne pääntielle ja sovita. Minä olen huono tuossa harsimisessa, joten vekkaan samalla kun ompelen ja ta-daa se sopii, tai sitten ei ja se pitää purkaa. Ole siis viisaampi kuin minä.

Mikäli ohjeessa on kysyttävää, niin kysy ihmeessä täällä blogissa, jotta voin auttaa.

4 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *