Sisustaminen

STAILATAAN PARVEKE KESÄKSI

Kevät on jo sen verran mallillaan, että on kiva miettiä, kuinka stailataan parveke kesäksi. Tämä kevätaika kuitenkin hujahtaa niin nopeasti ja ennen kuin huomaakaan, niin ollaan kesässä. Mikä ihana ajatus, kesä! Mutta kaikki kunnia mahtavalle keväälle ja ainakin tähän saakka ei moitteen sanaa.

Olen kertonut jo aikaisemmin, että parveketta on pesty ja laiteltu, mutta vasta äskettäin sain toteutettua projektini, miten stailataan parveke kesäksi. Yläkuvassa onkin vuosien takaa kuva meidän parvekkeesta, jossa oli yli kymmenen vuotta puiset parvekelaatat betonilattian päällä.

Kyllästyin näiden ruskeaan sävyyn, jota meillä silloin oli vallalla kalusteita myöten. Maalasin kaikki ruskeat kalusteet mustaksi ja en ole katunut, vaikka teak-huonekaluja olikin hiukan haasteellista maalata, koska maali tahtoo kulua helposti pinnalta pois.

Tietynlaista harmittelua kuulen miehen äänestä vielä ajoittain, koska huonekalut olivat hänen poikamiesaikoina hankittu. Totuushan on, ettei näitä olisi saanut vetää mustaksi, kun värinä oli ruskea, mutta ei näitä poiskaan raaskinut heittää, joten se oli ainoa mahdollisuus, koska ruskealla ei ollut enää sijaa meidän kodissa. Lisäksi tein ohjaajantuolien päälliset uusiksi, joten ne kokivat kunnon kasvojenpesun ja tässä postauksessa ne ovat valmiina, muutamien valmistamiseen liittyvien vinkkien kera. Kannattaa kurkata linkit, jos löytyisi apuja vastaavanlaiseen ompelemiseen ja ideointiin.

Muistan, kun hankin parvekkeelle valkoisen nurmimaton, joka voi kuulostaa hiukan hullulta, mutta se on toiminut meillä nyt viisi vuotta ja miten mukavalta se tuntuukaan jalan alla. Sen voi imuroida, mutta vaatii aika tehokasta imutehoa ja toimivaa suutinta, joten se on yksi pieni miinus. Meillä on onneksi tehokas imuri, jolla roskat lähtevät, mutta muuten se on helppoa pitää puhtaana.


Siitepöly ei tässä näy, kuten se näkyi ikävästi puulaatoissa, mutta pestä se kannattaa välillä. Matossa on reikiä, joten suihkuttaminen on helppo tapa pitää se puhtaana ja raikastettua, veden valuessa kouruun ja siitä alas parvekkelta.

STAILATAAN PARVEKE KESÄKSI

Kun perusasiat on parvekkeella valmiina, niin on helppoa lähteä rakentamaan sisustusta. Olohuonemaiset kalusteet ja sohvat, tuovat sitä rentoa huonemaisuutta, jotka tekevät parvekkeesta lisähuoneen ja niitä ei monessa kodissa varmaankaan liikaa ole, joten parveketta kannattaa näin hyödyntää.

TEKSTIILIT TUOVAT PEHMEYTTÄ

Tekstiileillä on suuri merkitys parvekkeen pehmeään ja kodikkaaseen tunnelmaan. Minä olen ajoittain uusinut parvekkeen sohvan päällisen ja siitä tehnyt postauksen, josta saat helppoja vinkkejä toteutukseen. Postaus löytyy täältä.

Parvekkeesta saa huonemaisen, kun käyttää myös riittävästi tekstiilejä, kuten tyynyjä, peittoja ja verhoja. Meilläkin olisi kiva laitella verhoja, vaikka tuonne toiseen päätyyn, koska lasitettuna parveke on helteellä jopa liian kuuma oleskeluun. Liki neljä metriä korkea parvekkeen seinämä, josta noin kolmen metrin korkeus lasitettuna, toisi liiaksi haasteita, joten annan ajatuksen vielä muhia.

Torkkupeitot ovat meiltä yleensä siirtyneet olohuoneen kautta parvekkeelle. Kun peitot ovat jo siinä kunnossa, että niitä voisi uusia, niin parvekkeella ne vielä menevät. Korissa niitä voi säilyttää siististi, koska eihän niitä aina tarvitse esillä pitää.

HYLLYT JA TASOT VOI TEHDÄ VAIKKA ITSE KIERRÄTYSMATERIAALEISTA

Hyllyt ja tasot voi tekaista itse vaikka kierrätetyistä esineistä. Tässä kiva ja helppo idea hyllystä, jonka mies on toteuttanut. Pentikin penkki, jonka aikoinaan myös maalasin mustaksi, vietiin miehen omaan työhuoneeseen ja tilalle aloin jo haaveilla uudesta penkistä tai tasosta. Mies ennätti kyllä ensin ja nappasi tuunaamani korit ja nosti niiden päälle terassin pöytävanhuksesta jääneen palasen. Päälle hän vielä nosti lasin, joka oli jäänyt vessan rempasta, joten aika kiva kierrätyshylly tuli.

KASVIT KUULUVAT PÄÄOSAAN PARVEKKELLA

Kasvit kuuluvat tietysti pääosaan parvekkeella. Koska itse olen hiukan tunari noissa kasvien hoitamisessa, niin mielelläni valitsen sellaisia kasveja, jotka kestävät paahtavaa hellettä ja samalla tavalla myös hiukan viileämpiäkin ilmoja. Oliivipuun kannoin parina päivänä vain hetkeksi parvekkeelle, mutta illan tullen kiikutin sen turvaan sisälle. Se on tuore hankinta ja en soisi sen heti menehtyvän.

Kasvien runsaus tuo mieleen keitaan, joten varmasti tulen vielä lisäilemään kasvien määrää parvekkeelle, mutta jo muutamalla kasvilla on suuri merkitys viihtyisyyteen sekä kodikkuuteen. Minä olen muutamia yrittejä kasvattanut parvekkeella onnistuneesti, mutta pahus, kun aina unohdan hakea niitä täältä parvekkeelta, kun ruokaa laitan. Tässä on nyt tehtävä parannus.

ÄLÄ UNOHDA KORISTE-ESINEITÄ JA LUONNONMATERIAALEJA SOMISTAMISESSA

Eikä kannata unohtaa pieniä parvekkeen tunnelmaan sopivia esineitä, jotka myös tuovat sitä kodikkuutta. Vanhat maljakot, oksat ja kivet sopivat hyvin sellaiseen rentoon sisustukseen. Olemme myös mieltyneet vanhoihin ajopuihin tai puunkappaleisiin, joissa vain on sitä jotakin ja tännehän ne luonnonmateriaalit luontevasti sopivat, ulkona kun tavallaan ollaan.

TEE PIENI KAHVILANURKKAUS PARVEKKEELLE

Sain vihdoin laitettua pienen kahvilanurkan parvekkeen toiseen päätyyn ja siellä on pikku Coca-Cola jääkaappi, jonka mies oli kerran yllätyksenä meille tilannut. Mies juo mielellään cokista, joten sehän sopii meille kuin nakutettu.

Nyt tein tilaa myös kahvipisteelle, joten capsulokeitin sain paikan tästä vierestä ja siihen sopi myös kukkakuvioiset kahvikupposet. Myös roskista tuunaamani kierrätysjutut ovat löytäneet paikat parvekkeella ja tyyliltään sopivat käyttöön kahvilanurkkaani. Täällä on nyt tarkoitus nautiskella aamukavit tai päiväkahvit lämpiminä päivinä.

VALAISTUS TUO TUNNELMAA HÄMÄRTYVIIN ILTOIHIN

Vielä kun ilta hämärtyy ja pimenee on kiva istua tunnelmallisessa valossa. Kynttilät ovat aina hyvä ajatus, mutta nyt tehostin ja helpotin tunnelmavalaistusta parvekkelle led-valosarjalla. Hankin tämän valosarjan edullisesti Chlas Olssonilta

Valosarja toimii siis aurinkovalokennolla ja ihana oli istuskella tunnelmallisen valosarjan lempeässä valossa. Kynttilät täällä valitettavan usein auringonpaahteessa sulavat, joten ainakin kuumina aurinkoisena kesinä, valosarja on helpompi käyttää, kun se syttyy itsekseen ja ei tarvitse muistaa kynttilöiden sammuttamista.

Tein myös videon youtube kanavalle parvekkeesta, joten näet siitä myös parempia kuvakulmia. Tervetuloa parvekkeellemme!

8 Comments

  • 1nallepuh

   Niin viihtyisän näköinen parveke, että kateeksi käy. Meillä avonainen parveke joka on kuin tuulitunneli. Yritettiin sitä aluksi käyttää mutta merenrannalla tuulee usein, joten vähälle käytölle on jäänyt. Nauttikaa viihtyisästä parvekkeesta. Ihanaa viikonloppua⚘

   • Minna

    Voi tuo tuulisuus on kyllä rasittavaa. Meillä oli vähän samoja ongelmia, mutta lasitus auttoi. Kyllä täällä nyt pitäisi viihtyä, kunhan nuo ilmat ei vain jää tämmöiseksi kuin nyt?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *