Käsityöt

KUINKA VIRKKAAT KESÄKSI KASSIN JÄMÄLANGOISTA

Ihana kesä on nurkan takana, vaikka sää nyt vaihtuikin kumman viileäksi. Ei kuitenkaan anneta sen häiritä, vaan valmistaudutaan kesään, joten kerron sinulle, kuinka virkkaat kesäksi kassin jämälangoista.

Kesään kuuluvat itse tehdyt, rennot kesäkassit. Monenlaisia kasseja on kaupoissa tarjolla ja hittinä on tänäkin vuonna vielä nuo kauniit korikassit, joiden perään kuolaan. Muodin ollessa suopea, näihin itse tehtyihin kasseihin, kannattaa ottaa jämälangat esille ja virkata kassi kesäksi.

Minä kaivelin muutaman puuvillaisen, sekä viskoosia ja akryyliäkin sisältäviä jämälankakeriä varastostani. Ajatus oli, että alan virkata ja teen kassin filiksen mukaan, vaihdellen langansävyjä. Yleensä minun jämälankani sointuvat hyvin yhteen, sillä huomaan aina ostavani tiettyjä värejä. Toisaalta se on varmasti tylsää, mutta sitten toisaalta, kaikki värit ovat harmoniassa ja niitä jämiäkin voi hyödyntää, eikä lopputulos näytä hullummalta. Varsinkin kun nämä sävyt ovat niitä, joihin aina ihastun uudestaan. Lopputulos oli hyvinkin beigevoittoinen, mutta sitä lankaa nyt sattui löytymään eri sävyissä eniten.

Kesäiseen kassiin vaihdoin sen mukaan lankoja, kunnes edellinen loppui ja väri saattoi vaihtua kesken kerroksen. Tein kassia kolminkertaisella langalla ja näin sain kassiini sävyt ja pinnan eläväisemmäksi.

Vähän vahingossa sain myös kassiini aavistuksen matonkudetta muistuttavan pinnan ja minusta siitä tuli näin vielä kivempi. Kassi saa siis olla rento, joten se sopii monenlaiseen kesäiseen menoon, niin kesämekon kuin suorien housujenkin kanssa.

KUINKA VIRKKAAT KESÄKSI KASSIN JÄMÄLANGOISTA

Kun langansävyt ovat valmiina ja lankaa riittävästi, niin mietit vain sopivan sävyn millä aloitat. Virkkaat aluksi ketjusilmukoita omaan kassiin sopivan määrän. En halunnut tästä mitään jättikassia ja lankakaan ei olisi riittänyt, joten minulla aloituksessa on 26 cm ketjusilmukoita ja siitä sitten virkataan kiinteillä silmukoilla ketjun toiseen päähän.

Päässä ei käännytä heti, vaan aloitetaan virkkaamaan ketjusilmukkariviä ympäri. Joten tee viimeiseksi tekemääsi silmukkaan toinen silmukka ja jatka virkkausta työn alapuolelta takaisinpäin. Kun tulet aloituspäähän, tee samoin, kuin toisessa päässä, eli virkkaat samaan silmukkaan kaksi kertaa ja siitä jatkat pohjan sivuosaa ja sitten taas käännyt jatkamaan pohjan yläosaa. Näin jatkat, kunnes pohja on sinusta riittävän leveä. Omassa kassissani se on 7 cm.

Kun siirrytään virkkaamaan kassin sivuja ylöspäin, niin reunasta pitää saada riittävän tukeva, jotta se tavallaan pysyy kasassa. Virkkaa reuna niin, että vie koukku nurjalta puolelta edellisen kerroksen silmukan läpi päälipuolelle ja käännä koukku seuraavaan kiinteään silmukkaan ja vie koukku nurjalle. Kieputa lanka läpi ja virkkaa kiinteäksi silmukaksi. Olen virkannut kesäkasseja aiemminkin, joten löydät ohjeistusta tuohon pohjan virkkaamiseen myös tästä postauksesta.

Kun pohja on valmis, niin virkkaa kassia ympäri niin kauan, että se tuntuu sopivan kokoiselta ja päättele lanka. Pohja tarvitsee tukea, joten sujautin sinne vahvaa pahvia.

Olkaimilla voi leikitellä ja virkata ne halutessaan, mutta minä ostin nahkaolkaimet askartelukaupasta ja mies teki niihin reikiä. Siitä vain sitten muutamalla pistolla kiinnitys ja laukku on valmis.

Näin helposti se onnistui ja kovin kauaa ei tämän kassin virkkaamiseen mennyt ja mikä parasta, jämälangat tuli hyödynnettyä.

Innostaako sinua virkatut kesäkassit?

6 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *