Lifestyle

KUINKA VALMISTAA PIHAA KESÄKUNTOON

Huh, hellettä, se saa ainakin huomaamaan, että kesä on tullut ja nyt on tullut aika miettiä ja suunnitella, kuinka valmistaa pihaa kesäkuntoon. Paljon on ajatuksia ja suunnitelmia risteillyt päässä, mutta ovatko ne kaikki mahdollisia toteuttaa, niin se onkin sitten toinen juttu. Pihalla varmasti osittain juhlistetaan tyttären lakkiaisia, joten sen takia myös koristelua täytyy miettiä.

Minulla on tapana innostua vähän liikaa ja tahtoisin yhtä jos toista laitella pihalle ja terassille, mutta koska piha on niin aurinkoinen, niin kasvit joutuvat todella koville. En myöskään ole aina saanut kunnollisia neuvoja, kasveja ostaessani, joten pieleen on mennyt ja rahaa valunut hukkaan. Helppoa sen olla pitää ja koska en ole puutarhuri, niin en halua näistä stressata.

Kun muutimme asumaan tähän paritaloon noin 17 vuotta sitten, niin intoilin ja tein kukkapenkkejä, joihin koristelin valkoisilla kivillä reunat ja istutin pensaita ja mansikoita ja yrttejä tyttärille, jotta oppivat, miten niitä kasvatetaan. Innoissani kehittelin ideoita jo keväällä, kuinka valmistetaan pihaa kesäkuntoon, paljon ennen lumien sulamista.

Eipä niistä oikein tullut onnistumisen elämyksiä, sillä valkoiset kivet eivät pysyneet puhtaina, vaan olivat aina roskia täynnä. Olin järkevästi valinnut pikkukiviä, joita sitten liikkui pitkin pihaa ja sain vain todeta, ettei koristelu todellakaan toiminut.

Mansikat kyllä maistuivat tyttärille, jos niitä kasvoi muutamia. Pikkuiset jyrsijät nappasivat mansikoista osan, kun ne osuivat maahan ja linnut taas hyökkäsivät ilmasta käsin. Verkkoja virittelin ja harmittelin, kun mansikat silti tuhoutuivat. Samoin kävi pensasmustikoiden, joista pääsivät räksät herkuttelemaan, jo niiden alkuvaiheessa.

KUINKA VALMISTAA PIHAA KESÄKUNTOON

Mitä kannattaa tehdä, jos haluaa vehreyttä, mutta ei omaa sitä viherpeukaloa? Karsi turhat istutukset ja marjapuskat, jotka eivät kukoista.

Minä päädyin lopulta meidän pihassa tänä keväänä karsimaan kaikki mahdolliset kasvatukset pois ja mies nyökkäili tyytyväisenä päätökselleni. Ainoastaan mustikat jäivät, jotta vielä annan niille mahdollisuuden. Mansikat ja muut marjapensaat ovat saaneet häädön, jo keväällä ja nyt ajattelin muutaman yrtin vain istuttaa ja nekin suoraan kaupan ruukusta.

Älä stressaa siemenestä kasvattamisen kanssa, sillä se on ikuisuusprojekti, vaan osta yrtit valmiissa ruukussa ja irrota ne ruukuista ja istuta maahan. Tämä toimii ja yrit kasvaa humisten.

Kauniit kukkaistutukset ovat pihalla usein se tärkein väriläiskä ja silloin niitä kannattaa ripotella vähän joka puolelle, jotta saa kunnon kesäfiilistä.

Ruukkukukat ovat todella helppoja hoitaa ja jos vain osuu oikea kukka oikeaan kohtaan pihassa, niin nehän saattavat jopa kukoistaa. Minunkin hoivissani. Ostin jo viikonlopulla muutaman kukkasen ulko-oven eteen ja pari lumihiutaleamppelia aidan seinustalle.

Hortensian kukinnot ovat näyttävät ja siksi aina haluan kesäksi ostaa sellaisen. Ostin kolme pientä Hortensiaa, joista valkoiset eivät kestäneetkään tässä paikassa, kun aurinko porottaa, vaikka oli oikea multakin. Harmillisesti joudun varmaankin hankkimaan uuden Hortensian ja tällä kertaa ostan ison version tähän ruukkuun, vähän ennen lakkiaisia.

Juhlien aikaan ihmiset viihtyvät pihalla, joten silloin kannattaa satsata vaikka yhteen suurehkoon kukkaistutukseen ja muutamiin pieniin ympäri terassin reunoja.

Ainoa asia, mistä olen ylpeä, on omenapuut. Olen saanut kasvatettua kaksi omenapuuta, aikoinaan tyttärille istutettua, jotka kukkivat jälleen ihanasti. Näitä ei voi olla ihailematta ja nyt niitä voi taas ihailla. Puut ovat pienen pihamme keskellä paikassa, johon näkee suoraan olohuoneen sohvalla istuessa.

Toinen asia on taas nuo ikuiset riesat, eli voikukat. Villinä ne jälleen rehottaa ja vaikka niitä kuinka kitkee, ne palaavat aina takaisin. Mutta pelkkä ruohonleikkuukin auttaa asiaa, joten ei kannata menettää toivoa siitä kauniista nurmikosta, sitten joskus. Pääasia, että juhlissa piha on siisti.

Juhliin on vielä puolitoista viikkoa aikaa ja koristeluja tulen sinne vähän laittamaan, joten esittelen tätä pihaa sitten vielä myöhemmin lisää. Aika samalla setillä taidetaan mennä, kuten tässä Kesä pihalla olevassa postauksessa, jonka olen tehnyt kolme vuotta sitten. Terassikin on tuossa vielä ruman ruskea ja nythän se on ihanan musta, edelleen. Ruskean terassin öljyäminen mustaksi postauksessa löytyy ohjeistusta kuinka se tehdään ja täältä iso suositus öljyämiselle.

4 Comments

 • Kastehelmib

  Nyt tuli hirveä himo päästä pihakukkia istuttamaan. Meidän piha on varjoinen ja siihen on vaikea löytää oikeita kukkia, jotka kukkisivat koko kesän kauniina. Osa pihasta on kallioista ja multaa niukasti, joten sekin on ongelmallista. Teillä näyttää niin kauniille.

  Muutamalla näyttävällä istutusruukulla saa tosiaan näyttävyyttä juhliin. Toivotaan, että saatte aurinkoisen juhlapäivän. Onnittelut etukäteen ja iloisia juhlajärjestelyjä.

  • Minna

   No, näinhän siinä usein käy, että innostuu ja inspiroituu toisen kukkasista ja niin käy minullekin:) Nyt vaan kukkasia ostelemaan, mutta kieltämättä on tuo myös hankalaa, että on kalliota ja varjoista. Kalliot kyllä kuulostaa ihanalle, joten ei sitä ruohonleikkuuta ja muuta riesaa:) Kuitenkin vaikuttaa siltä, että aika paljon on noita kukkia jotka tarvitsee aurinkoa, muttei liikaa, joten sinänsä ehkä helpompi piha kuitenkin:) Meillä on pieni piha ja kuitenkin haluaisin yhtä jos toista, pitää vaan karsia turhia. Juhliin on pihaa kivaa laitella. Niin ja tosiaan, jos säät suosii, no sekin vielä:D Voi, kiitos kovasti onnitteluista <3

  • 1nallepuh

   Kesä ja kukat ne vaan kuuluu yhteen. Meillä on mökki missä vietämme paljon aikaa ja sinne pitää saada ikkunalaatikoihin kukat ja roikkuvat kukat ja koristeruukkuihin pihalle kukat yms. Mieheni sanoin” kaikki rahat menee kukkiin!” ??
   Mutta väittäisin, että hänkin nauttii niistä yhtä paljon kuin minä.
   Kauniilta näyttää teidän piha. Toivotaan, että pääsette juhlissakin siitä nauttimaan⚘

   • Minna

    Kyllä se kesä ne kukkaset vaatii ja kivahan pihalla on olla,kun siellä on kaunista katseltavaa. Välillä toki rahat menee hukkaan minulla siinä, kun en osaa kukkia oikein hoitaa ja toinen on myös se, että ne pitää muistaa kastella, ☺️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *