Käsityöt

VALKOINEN VIRKATTU MEKKO OHJEINEEN

Valkoinen virkattu mekko ohjeineen, on nyt täällä blogissa. Tästä kun on ajoittain tullut kyselyjä ja vaikka tämä mekko on virkattu jo ennen blogin perustamista, yli kuusi vuotta sitten, niin edelleen ohje kiinnostaa. Kiva tietysti kuulla, että mekko on ollut onnistunut .

Tämä on ollut blogissa esillä tyttären päällä ja sinne tyttären huoneen uumeniin se lopulta jotenkin katosi. Meni siinä pari vuotta kunnes se äskettäin ilmestyi, kuin ihmeen kaupalla pyykkikasaan. Luulin jo heittäneeni sen kierrätykseen, mutta siellä se oli ja nappasin sen kiiruusti talteen. Pesin sen ja kyllä se himpun verran kutistui, mutta onneksi sain kiskottua sen takaisin omiin mittoihini.

Lankana tässä on ollut pehmoinen virkkauslanka, mutta en muista minkä firman, mutta se oli 500g kerä. Kannattaa valita tähän lanka, joka on suhteellisen ohutta, jotta virkkauksesta tulee tiivistä. Mekko ei tarvitse alushametta ja tämän kanssa se ei oikeastaan toimisikaan, koska tuossa vyötäröllä on tarkoitus ihon kuultaa läpi. Sopi kyllä hienosti niille kuumimmille hellekeleille ja kauniiseen Kaivopuiston rantaan.

Kädessä oleva juuttinarukassi on myös itse tehty ja siitä löytyy postaus vuoden takaa.

Mekon ideana on siis tehdä ensin kukkaset ja kiinnittää ne tavallaan vyötärölle vyöksi ja siitä sitten lähteä tekemään hameosaa alaspäin ja miehustaa sitten sen jälkeen ylöspäin. Muistaakseni tein kuitenkin miehustan ensin, sillä näin oli minusta helpompi hahmottaa tämän koko, mutta sen voi itse päättää.

Olen itse S-kokoa, joten virkkasin 7 kukkakuviota ensin ja yhdistelin ne toisiinsa rennosti virkkaamalla ketjusilmukkalenkkejä. Nappasin aina naapurikukan ketjuista kiinni ja palasin taas aloittamaani kukkaan, tavallaan siksakkia, jotta sain palaset yhdistettyä. Näin saa sovitella itselleen sopivan koon ja tämä on kyllä aika tyköistuva ja saa varautua siihen, ettei se kovin paljoa valmiina jousta, kun sitä kiskoo yllensä, ainakaan tällä langalla virkattuna.

Yritin palauttaa mieleeni, kuinka nämä kukat virkkasin ja lopulta huomasin, että on helpompaa ohjeistaa teitä kuvien kautta. Ohjeita lukiessa ota huomioon, että sinun tulee osata itse sovitella ja katsoa omat mittasi, sillä tein tätä mekkoa omaan vartaloni mukaan. Virkkaus kyllä hiukan antaa periksi, riippuen käsialasta, mutta mallikuvio vaatii aika napakkaa virkkausta, jotta tästä ei tulee turhan lötkö.

Iloa virkkaukseen!

VALKOINEN VIRKATTU MEKKO OHJEINEEN

Virkkaa 5 kjs (ketjusilmukka) lenkiksi ja siihen 12 ks (kiinteä silmukka)

Seuraavalla kerroksella pylväitä yhteensä 27 kiinteisiin silmukoihin.

Seuraavaksi 5 kjs lenkit kahden silmukan välein.

Seuraavaksi 3 kjs, keskelle lenkkiä 3 pylvään rypäs, eli älä virkkaa pylvästä loppuun, vaan jätä viimeinen silmukka vetämättä ja kun sinulla on pylväitä koukulla 3, niin vedä viimeinen silmukka kaikkien läpi kerralla, tee 3 kjs ja ja kiinnitä pylväällä kiinteään silmukkaan ja jatka.

Seuraavaksi tee 5 kjs lenkkejä kiinnittäen ne kuvassa olevalla tavalla.

Tee sitten 5 kjs, palaa 3 s taaksepäin ja tee siihen 3 pylvään setti, kuten aikaisemmin neuvoin, sitten 2 kjs ja kiinnitä lenkki pylväiden päälle kiinteällä silmukalla ja puolipylväällä tuohon isompien lenkkien väliin.

Lopuksi virkkaa 6 kjs ja kiinnitä lenkit aina pylväiden päälle ja samaan kohtaan, kuin edellisilläkin kerroilla. Nyt kukka alkaa muotoutua jo neliön suuntaiseksi. Viimeisiä pylväskimppuja on yhteensä 18, joten kannattaa muokata kukka niin, että ylös ja alas tulee 5 kimppua ja reunoille 4. Jätä kukka odottamaan.

Tee toinen kukka, mutta älä virkkaa viimeistä reunaa, (jossa on 4 pylväskimppua odottamassa) loppuun, vaan yhdistä se odottamassa olevaan kukkakuvioon, seuraavalla tavalla. Virkkaa 6 kjs ja kiinnitä se toisen kukkakuvion viimeisen kerroksen pylväskimppuun ks:lla. Virkkaa nyt 6 kjs ja kiinnitä se takaisin edelliseen kukkakuvion seuraavaan pylväskimppuun. Jatka kunnes olet saanut kukkalaput sivusta kiinni.

Virkkaa uusi kukkakuvio ja kiinnitä se nyt kahden kukkakuvion jatkeeksi. Kannattaa tarkastella myös ylhäällä olevaa mekon kuvaa, jossa yhdistäminen näkyy selvästi. Kun vyö on riittävän pitkä, kiinnitä vyö lenkiksi.

MIEHUSTAN VIRKKAAMINEN

Kun vyö on valmis, siinä saattaa kukkakuvioiden välissä olla liian isoja reikiä. Ne saadaan pienemmäksi, kun virkataan seuraavaksi vyön yläreunaan ensin 3 s ketjusilmukkalenkkejä työn ympäri ja samalla pyritään saamaan kukkakuvion pyöreä reuna suoraksi näiden lenkkien avulla. Kukkakuvioiden välissä seuraavalla kerroksella käytetään pylväitä, juuri tuon pyöreyden tasoittamisen vuoksi. Sitten alkaa mallikuvion virkkaus.

MALLIKUVIO

Mallikuviossa virkataan pylväitä ja ketjusilmukoita ensin työn ympäri oikealta puolelta ja sitten työ käännetään ja virkataan työn nurjalta puolelta takaisin ja taas käännetään jne.

Virkkaa vyön yläosan virkkaamiisi lenkkeihin seuraavalla tavalla:

Virkkaa 3 kjs, 3 pylvästä ja kiinnitä pylväät seuraavaan lenkkiin ks:lla. Virkkaa taas 3 kjs, 3 pylvästä ja kiinnitä seuraavaan lenkkiin. Huomaa, että työn tulee leventyä, jotta rinnat mahtuvat yläosan sisään. Mikäli olet rintava, niin lisää heti alussa 4 pylvästä kolmen tilalle, jotta työ levenee riittävästi. Kun olet virkannut työn ympäri, niin käännä työ ja lähde nurjalta tekemään samaa kuviota takaisin. Eli siihen pieneen, edellisen kerroksen 3 s lenkkiin, virkkaat ne 3 kjs ja pylväät ja kiinnität seuraavaan lenkkiin ks:lla. Tästä muotoutuu korimaista virkkauskuviota.

Virkkaa näin, kunnes olet rintojen korkeammalla kohdalla ja samalla kavenna kainaloiden kohdalta, kääntymällä aikaisemmin takaisin. Takaosa jää odottamaan olkaimia. Työtä kannattaa mitata ja suunnitella, minkä verran kappaleeseen tarvitaan takaosaan materiaalia ja paljonko miehustaan.

Tee kainaloaukot siten, että joka kerta käännyt yhtä pylväskohtaa aikaisemmin takaisin. Muista sovitella miehustaa päällesi usein, jotta näet miten se istuu. Huomaa myös, että pylväitä tehdäänkin nyt vain aina 2, jotta saat työn kapenemaan ja myötäilemään miehustaa.

Kun miehusta on riittävän korkea, niin aloita ensin toiselta puolelta tekemään olkaimia. Minulla on kuusi pylväskimppua, joilla aloitin ja sitten käännyin pari kertaa aikaisemmin takaisin keskeltä, mutta olkavarren kohdalla käännyin aina samassa kohtaa. Tarkista olkaimen mitta ja sopiva kohta ja kiinnitä se takaosaan virkaten pienillä lenkeillä, mukaillen kuviota. Tee toinen olkain samoin.

Yläosan viimeistelyssä virkkasin kuviovirkkausta kainaloaukon kohdalle, kiertäen olkaimen ympäri. Näin siitä tuli siisti ja saman tein myös olkaimien toisella puolella.

HAMEOSA

Kun yläosa on valmis, niin siirry virkkaamaan alaosaa. Tee samalla tavalla, kuin miehustan aloituksessa ja huomaa, että työn tulee taas levetä, pikkuhiljaa kohti lantiota. Kun olet virkannut 3 pylvään ryppäitä, noin 8 cm, niin lisää pylväitä 4 lenkkiin. Virkkaa 3 cm ja lisää nyt 5 pylvästä. Muutaman sentin päässä lisää 6 pylvästä ja jatka, muistaen aina sovittaa välillä.

Oman hameosan pituus on kukkavyöstä alkaen 43 cm, joten hametta voi pidentää oman pituuden mukaan sopivaksi. Pääasia on että hame levenee tasaisesti niin, että myös takamus mahtuu sisään. Kuten kuvista näkee, että kuosi harvenee, mitä isompi määrä pylväitä tulee mukaan.

Valkoinen virkattu mekko ohjeineen voi vaikuttaa haastavalta, sillä siinä ei ihan joka kohtaa pysty kirjoittamaan auki, joten tässä kokemuksesta on hyötyä.

Mekkoa kannattaa hiukan kostuttaa valmiina ja muokata sitä venytellen sopivaksi. Sitten vaan mekko päälle ja menoksi.

8 Comments

  • Minna

   Kiitos:) Virkkaaminen ei ole lainkaan vaikeaa, mutta tietysti se vaatii intoa ja kärsivällisyyttäkin. Aikaa se toki myös vie, mutta iloinen mieli tulee, kun työn saa valmiiksi:)

 • 1nallepuh

  Tuo on kyllä yksi onnistuneimmista töistäsi, kaunis, herkkä, käy arkeen ja juhlaan ja tosi kaunis päälläsi.
  Virkkaamista olen vähemmän harrastanut mutta noilla ohjeilla vois vaikka joskus kokeilla?⚘

 • Jael

  Aivan ihana mekko, olet tosi taitava. Ja tuo mekkosi on tosi nätti päälläsi. Itse olen niin tumpelo tuollaisissa asioissa etten osaisi tehdä tuollaista edes ohjeiden mukaan;:D

  • Minna

   Kiitos Jael! <3 Et todellakaan ole tumpelo, kyllä sä osaisit! Tämä on vain harjoittelun tulosta ja mä oon niin harjotellut, että!:D Mutta ymmärrän toki, ettei ohjeistus aina avaudu ja jos ei ole ohjeista tehnyt mitään, niin onhan se haastavaa aloittaa.
   Mutta mä en osaa tehdä ruokaa ja sä oot siinä niin huippu!!!:D

 • Sari

  Hei
  Vanha ohje, mutta vain todistaa sen ajattomuudesta!
  Kaunis ja tyylikäs!
  Olisiko mallivirkkaukselle joku nimi jotta löytyisi yksityiskohtaisempaa ohjetta? Ei nyt aukea mun aivoilla ja kokemuksella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *