Käsityöt

KUINKA VIRKATA HELMILAUKKU

Voiko helmiä virkata? No toki voi ja ihastuttava pikkulaukku siitä virkkaamalla tulikin. Kuinka virkata helmilaukku? Ei se ole vaikeaa, pujottelee vain helmiä, no niitä on useampi sata, en laskenut ja sitten alat vain virkata. Monenlaisia kesälaukkuja onkin tullut virkkailtua, mutta en ole helmillä kokeillut ennen. Tosin nappeja olen käyttänyt koristeena, kuten tässä postauksessa.

Idean sain tähän juttuun siitä, kun näin tehtaassa tehtyjä helmilaukkuja kuvissa ja mietin, että kuinka virkata helmilaukku, joka olisi käsin itse tehty. En tiennyt miten helmiä voisi virkata, vaikka muistan kyllä nähneeni instagramissa jonkin ohjeistuksen. Päätin, että kokeilen ja teen sellaisella tekniikalla, kun osaan.

KUINKA VIRKATA HELMILAUKKU

Se oli kuulkaas ihan helppoa, mutta vaatii hiukan kärsivällisyyttä. Pujottelin helmiä, joita olin hankkinut 4 pussia, yksitellen neulan avulla virkkauslankaan. Yksi pussillinen kerrallaan, muuten tulee niin hankala hallita helmiä ja langan takertumista. En edes tiennyt paljonko helmiä tulen tarvitsemaan, kun aloitin työn. Ostin langat Tallinnasta ja virkkuukoukkuna minulla oli numero kakkonen. Aida lankaa meni yksi kerä (50g) ja toisesta kerästä alle puolet. Helmilaukku ahmi itseensä kolme ja puoli pussia helmiä.

Virkkasin ensin pohjan, johon en laittanut helmiä, sillä koin sen turhana ja sitten aloin lisäämään helmiä virkkauksen joukkoon. Mikäli tarvitset pohjan reunan virkkaamisessa vinkkejä, niin katso ne täältä. Kun helmet loppuivat, katkaisin langan. Lisäsin uuden pussillisen, pujotellen helmet lankaan, tein solmun ja jatkoin virkkaamista.

Kun olin saanut virkattua laukusta mieleisen kooltaan ja lisäsin vielä olkaimet, niin oli aika tehdä vuori laukulle.

Tilkuistani löysin palasen hiukan vahvempaa kangasta, josta tein tyttäreni ylioppilasmekkoon vuoren. Tämä sopi siksi hyvin laukun vuoreksi, koska pelkäsin, että laukku valahtaa kasaan aina pöydälle nostettaessa, mutta vuori tuo vähän ryhtiä siihen. Kiitos tyttären, hän minulle tästä vinkkasi.

Toinen tärkeä juttu, on laittaa pohjalle pohjapahvi tai jopa vanerinpala. Kierrätin samppanjapullonlaatikosta palan pahvia, on muuten aika tukevaa, joten se toimii tässä hyvin. Eihän tämmöisessä laukussa voi mitään kameraa kuljettaa, mutta kännykkä, maksukortit, avaimet, huulipuna ja peili mahtuu hyvin.

Kun vuoren reunat oli ommeltu, korjailin vielä laukun pohjaa, nipistämällä päädyistä pienellä sisäänotolla, jotta sain sen suorakaiteen muotoiseksi. Kiinnitin vuoren ja tikkailin hiukan pohjan reunoilta sitä kiinni ja lisäsin näkymättömät nepparit. No, nämä saattaa mennä kyllä vaihtoon, koska Tukholmassa minulla oli tämä laukku mukana ja välillä etsin nepparin toista puolta tovin, jotta se osuu kohdalleen ja menee kiinni. Nepparit eivät näköjään voi olla liian pienetkään, sillä ei niitä sitten jaksa olla napsauttelemassa kiinni ja laukku jää auki.

Helmilaukku oli yllättävän painava, kun sitä nosti, mutta tavallaan se näin tuntui oikealta laukulta. Helmet tuntuvat kivan terapeuttisilta ja niitä kieltämättä tulee siliteltyä.

Mukavasti se hommansa hoiti ja miellän tämän juuri sellaisena kesäisenä laukkuna, mutta toki se aina juhliin sopii, vuodenajasta välittämättä.

Mikäli innostuit tästä helmilaukun virkkaamisesta, niin kannattaa katsoa video, sillä siellä näytän, miten virkkaaminen tapahtuu.

8 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *