Käsityöt

HELPPO IDEA VIRKATTUUN MEKKOON

Helppo idea virkattuu mekkoon, tuli virkkausmallista, jollaisesta äiti aikoinaan virkkasi verhot meidän keittiöön, kun olin lapsi. Äitiä ei enää ole, mutta virkkausmallin kopioin omaan mekkooni, vähän kuin muistoksi. Äidin keksimä tämä malli ei kuitenkaan ollut, joten varmasti malli on monelle tuttu. Itse kokeilin sitä tähän mekkoon ja toimiihan se tässäkin aivan mainiosti.

Kun paljon virkkaa ja tekee käsitöitä, niin joskus vahingossa unohtuu laatikon pohjalle asuja, joita on jo vuosia sitten virkannut. Nyt kun löysin tämän jälleen, niin ihastuin taas tämän yksinkertaiseen malliin. Tästä olen varmaankin joskus postannut kuvia, mutta en ole ohjetta selostanut.

Tämä helppo idea virkattuun mekkoon, on oikeasti yksinkertainen toteuttaa myös monessa eri koossa. Tässä vain pitää hiukan suunnitella noita pitsikukkien kohdentamisia, jotka siirtyvät hieman lähekkäin, vyötärön kohdassa, jolloin mekko hivenen kaventuu. Ihan pääntien lähelle en niitä laittanut. Jotenkin koin, että mekko on silloin rauhallisempi ja kokonaisuus ei kärsi liian useasta kukasta ja suurista aukoista. Pääntiekin istui tähän peruskuvioon paremmin.

OHJEISTUSTA MEKON TEKOON

Virkkausmallissa on vain pieniä reikäkuvioita taustana, eli pylväs ja aina välissä ketjusilmukka. Pitsikukissa virkataan muutama ketjusilmukka aloituksessa ja siirryttäessä pitsikukan keskiöön ja siitä eteenpäin, kun kukka kasvaa kooltaan.

Mekko kannattaa virkata suljettuna ympyränä ja kainaloiden kohdalta jakaa sitten etu- ja takakappaleisiin ja virkata edestakaisin. Kannattaa virkata ketjusilmukoita ensin riittävä määrä ja testata lähinnä lantion ja rintojen kohdalta mittoja itsestään ja sitten vain sommitella noita pitsikukkia työhön.

Tämän voisi toki tehdä vaikka mustasta langasta, jolloin se kelpaisi vielä syksymmälläkin. Pitkät hihat saattaisivat myös antaa mahdollisuuden käyttää mekkoa pitempään.

Minun lankani tässä mekossa oli virkkauslankaa ja puuvillaista, muistaakseni merseroitua, mutta ei sitä kovaa kuitenkaan. Merkistä minulla ei ole valitettavasti nyt mielikuvaa, mutta sama vahvuus langassa on, kuin tässä toisessakin virkkaamassa mekossani. vuosia on tosiaan vierähtänyt tämän tekemisestä, joten eipä ne langan nimet ole jääneet mieleen.

Hihat virkataan myös muutaman pitsikukan koristamana, mutta kainaloiden alle en niitä sommitellut. Hihat virkataan suljettuna ympyränä aina kainaloihin saakka ja sitten edestakaisin kavennellen hihan pyöriötä kohti. Tässä käytin hihan kaavaa apuna. Näin niihin on helpompi virkata muotoa ja istuttaa hihanaukkoon virkaten tai ommellen.

Malli mekossa on kapeahko, mutta voi siitä tehdä myös löysemmänkin, sellaisen mikä tuntuu omalta.

Toivottavasti helppo idea virkattuun mekkoon, sai sinut innostumaan virkkauksesta ja jos ei nyt, niin vaikka ensi keväänä sitten.

2 Comments

 • 1nallepuh

  Ihanan kesäinen, kaunis kuvioinen ja ajaton mekko. Mallikin on ihanan aurinkoinen.
  On siinä saanut pylväitä ja ketjuja virkata, kyllä oot taitava.
  Ihanaa viikonloppua⚘

  • Minna

   Kiitos <3! Tämä on tosiaan virkattu vuosia sitten ja oikeastaan tämä malli on helppoudessaan myös nopeakin, mutta onhan siinä silmukkaa poikineen:D
   Ihanaa viikonloppua!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *