Käsityöt

SYKSY TUO MUKANAAN NEULEET

Jos en nyt ilosta hihku tämän syksyn suhteen, niin ainakin syksy tuo mukanaan neuleet ja niistä minä pidän. Sain nimittäin äskettäin valmiiksi neuleen, joka on koko kesän kulkenut puikoilla matkassani, mutta en vain millään tahtonut saada sitä valmiiksi. Jotenkin lämmin kesä ei saanut innostettua minua neulomaan, vaan tein kaikkea muuta, kuten virkkasin esimerkiksi söpön helmilaukun. Nyt vihdoin sain neuleen valmiiksi ja sopivasti tähän syksyyn, tyylin ja sävyn puolesta, joten todellakin syksy tuo mukanaan neuleet.

Syksy on neuleiden suhteen kivaa aikaa, sillä harvemmin niitä kesällä kaipaa. Vaikka toki käytän neuleita ympäri vuoden, niin ehkä mieluiten kulkisin kesän hellemekoissa ja syksyn, talven ja kevään sitten pukeutuisin neuleisiin. Neuleet sopivat hyvin arkeen ja myös tilaisuuksiin, jossa tulee olla siisti pukeutuminen. Miksei se sovi myös juhliin, mutta sitten neule on yleensä hyvin ohut ja pitsimäinen ja arvokkaamman oloinen, kuin perusneule.

SYKSY TUO MUKANAAN NEULEET

Väri on yleensä se, josta lähden liikkeelle, lankoja valitessani ja toki myös langan pehmeys. Olen huomannut, että sellainen lanka, joka vähänkin ”tuntuu” iholla, jää helposti käyttämättä. Mikäli sinulla on samoja fiiliksiä lankojen suhteen, niin kannattaa valita se lanka juuri pehmeyden mukaan.

Tätä viskoosineuletta on täydennetty valkoisella alpakkalangalla, joka on pehmeääkin pehmeämpi. Olin hiukan epäluuloinen alpakan lisäämisestä viskoosilangan kanssa yhteen, sillä pelkäsin paksumman langan pomppaavan liikaa koholle. Mutta aika hyvin se neuleeseen sulautui ja sopi näin aisapariksi tähän kirjoneuleeseen tai olisikohan oikea nimitys kaarrokeneuleeseen.

Viskoosilankojen kanssa en olisi onnistunut kirjoneuletta saamaan näin tasaiseksi, joten siinäkin suhteessa lopputulos näyttää siistimmältä. Alpakkalankahan on suhteellisen lämmittävä ja näin onkin hyvä, että lämmittävämpi lanka kulkee vain miehustan kohdalla mukana. Viskoosilanka hengittää sen edestä, jos tuo alpakkalanka sattuu olemaan turhan lämmin.

Tämä alpakkalanka oli vain pieni jämälanka neuleesta, jonka keväällä tein ja postaus siitä löytyy täältä. Nyt se on kokonaan loppuun asti neulottu, joten hyvin sain ujutettua kuviot niin, että lanka juuri riitti. Pitihän taas saada jollain tavalla jännitystä tämän neuleen tekemiseen.

Kun neule aloitetaan pääntieltä, niin silloin voi huoletta tehdä alkuun lisäyksiä, kunhan pitää huolen siitä, että lisäyksiä on tasaisesti ja ne ovat kuvioiden väliin ujutettu. Kannattaa tietysti olla valppaana lisäyksien kanssa ja sovitella ahkerasti. Minulla on usein aikaisemmin tehty neule apuna, johon voin neuleen edetessä verrata ja mitata, että koko ja lisäykset ovat sopivat. Näitä kaarrokepaitoja on siitä kiva tehdä, että kuvion kanssa voi leikitellä ja muuttaa sitä, jos ei ole varmaa suunnitelmaa kuviosta.

Aloitin neuleen neulomisen ylhäältä alas ja kuviomalleja yhdistelin sieltä ja täältä. Helpotus oli suuri, kun kuviomallia ei tarvinnut jättää kesken, vaikka teinkin sen hieman muunnellen, kuin olin alkujaan suunnitellut. Rohkeasti vain kokeilemalla, ne parhaat jutut syntyvät.

Viskoosilanka on helposti rypistyvä kastelun jälkeen on hiukan painaumia ja vaikka pingotin neuleen kuivumaan, niin silti tuli ryppyjä. Ihanan pehmoinen vaalea terracotta 3513 värisävy sointuu upeasti tuon kartanon seinän sävyyn. Lanka on Sandness Garn Tynn Line ja se on todella riittävää. 50 grammassa on 220 metriä. Ostin lankakeriä 6 kappaletta ja neuleeseen upposi vain 4 kerää ja pikkuisen päälle. Sekä tietysti tuo yksi alpakkalanka oli apuna. Puikon koko oli 3.

Syksy tuo mukanaan neuleet ja tämä neule on kevyt ja sopii näin alkusyksyn hiukan viileisiin päiviin, yhdessä nahkajäljitelmä leggingsien tai farkkujen kanssa.

Kun ulkona sataa, kuten nyt, niin mikäs sen mukavampaa, kuin istahtaa alas ja tarttua suloisen pehmeisiin ja värisiin lankoihin ja neuloa. Aloitin eilen juuri syvän, tumman, viinin värisen neuleen neulomisen ja tällä kertaa isommilla puikoilla, kuin tämä neule, jotta saan sen tehtyä valmiiksi nopeammin.

Miten siellä, innostaako syksy neulomaan?

8 Comments

  • Minna

   Kiitos! 🙂 Ymmärrän, että kun neule jää kesken, niin sen jatkaminen saattaa olla todella tuskaista ja en kuitenkaan tajua, mikä siinä on. Mieli jo haihattelee uuden perään ja silti pitäisi saattaa loppuun aloitettu neulomus. Mutta tsempit sulle, kyllä ne varmasti joskus valmistuu 😀

  • 1nallepuh

   Kyllä on kaunis kuvio ja kaunis neule. En ole koskaan aloittanut neuletta ylhäältä alaspäin, kuulostaa jännältä. Noinkohan kärsivällisyys ja taidot riittäisi silmukoiden lisäyksiin. Varmasti jotain tulee neulottua talvella, mutta kuinka suurta on vielä mietinnässä⚘

   • Minna

    Ei tämä ole vaikeaa ja kannattaa kyllä tehdä ohjeen kanssa, niin tulee varmasti sopiva. Tämä on siitä kivaa neuloa, että kaikkia saumat jäävät pois ja hihat tulevat kuin itsestään. Tätä on hankalaa tajuta, kunnes on itse kokeillut. Suosittelen ?

  • Kristiina Turkki

   Niin kaunis neule sulla taas ja nahkajäljitelmäleggareiden kanssa todella tyylikäs!

   Muutaman villapaidan olen kutonut aikoinaan ja se riitti. Tätä nykyä neulon sukkaparin parin vuoden välein. Sen sijaan tyydyn ihailemaan muiden taitoja ja kauniita taidonnäytteitä 😉

   • Minna

    Kiitos Kristiina <3 Sukkaparin neulominen on hyvä juttu, koska siinä saa juuri sopivasti terapoitua itseään:D Ehkä sä joskus innostut isompaan neulomistyöhön...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *