Käsityöt

PUNAINEN OVERSIZE NEULE SYKSYN HARMAUDESSA

Punainen oversize neule syksyn harmaudessa kieltämättä piristää. Syksyssä kun mennään nyt sitä vaihetta, että kaikki tuntuu olevan lonkeron harmaata. En tiennyt, että sitäkin päivää oikein vietetään ja se on kuulemma 16.11.

Mielellään sitä nauttisi siitä valkoisesta lumipeitteestä, mistä saimmekin jo hiukan esimakua viime viikon alussa. No, nyt on sitten vain odoteltava, milloin se lumi oikeasti sataa, jotta tulisi vähän valoisuutta.

Kävimme tyttären kanssa tätä neulepaitaa kuvaamassa ja ilokseni huomaan, että pirteältä näyttää punainen väri ja antaa sitä iloa syksyyn.

En aluksi ajatellut neuloessani, että tästä paidasta tulee näin oversized. Aluksi tuntui, että uppoan tämän sisään kokonaan, mutta kun tätä olen nyt pitänyt, niin olen tähän ihastunut enemmän ja enemmän.

Tämä on iso, mutta päällä kevyt, vaikka painoi toki neuloessani jonkin verran. Oversized paita on neulottu yhtenä kappaleena. Paita on myös lämmin, mutta ei kuitenkaan kuuma. Väristä tuli mahtava, sillä yhdistin kahta eri lankaa, konepestävää Maija lankaa, 85% villaa ja 15% polyamidia sekä Schoppel, Merino Lace lankaa, 57% villaa, 20% mohairia, 23% polyamidia ja 23% nylonia. Nämä langat yhdistettynä ja viitosen puikoilla neulottuna, paidasta tuli suhteellisen tiivis.

Olen neulonut tuosta Merino Lacesta yhden punaisen neuleen, josta löytyy postaus täältä.

Punainen oversize neule syksyn harmaudessa sopii hyvin mustien kiiltävien leggareiden kaveriksi tai muuten tiukkojen pillihousujen pariksi. Asusta tulee rento ja mukava vaikka töihin, sillä meillä on töissä aina kylmä.

PUNAINEN OVERSIZED NEULE SYKSYN HARMAUDESSA OHJE

Neule on leveydeltään edestä 70 cm + hiha 40 cm ja korkeus on 74 cm. Neule neulotaan aloittaen etukappaleesta pyöröpuikoilla, kainaloaukkojen kohdalla lisätään silmukoita, kunnes hihat ovat molemmissa reunoissa sopivat pituudeltaan.

Ainoastaan pääntien kohdalla neulotaan molemmat puolet erikseen ja lopulta, kun kaikki silmukat ovat samalla puikoilla, edetään selkäpuolella vastaavasti kuin edessä. Neule etenee alaspäin lantiota kohden, kunnes kappaleet ovat yhtä pitkät. Hihansuihin tehdään resori ja korkea kaulus neulotaan pääntielle.

Aloita luomalla silmukoita 110 silmukkaa ja neulo 2o, 2n resoria 6 cm. Jatka sileää neuletta (oikealla oikein ja nurjalla nurin) kunnes koko kappaleen korkeus on 50 cm. Lisää silmukoita molemmissa reunoissa hihoja varten 5, 5, 10, 10, 10, 5, 5 eli yhteensä 50 silmukkaa. Tästä voi myös vähentää silmukoita, sillä ranteisiin neulotaan vielä tuo resori, jos ei halua liian pitkiä hihoja.

Kun kappaleen korkeus on 65 cm, päättele pääntietä varten, kappaleen keskellä 10 s ja neulo kerros loppuun. Huomaa, että nyt toisen puolen silmukat jäävät odottamaan. Päättele vielä pääntieltä 3×2 s ja neulo sileää, kunnes kappaleen korkeus on 75 cm ja luo nyt vastaavasti niskaan pääntielle 2×3 s ja lisää vielä 10 s ja jätä silmukat odottamaan. Kannattaa ottaa mukaan toinen pyöröpuikko, sillä muuten saattaa tulla hankaluuksia neuloessa, kun puikkojen pituus ei välttämättä riitä.

Neulo nyt toinen puoli peilikuvaksi ja kun olet samassa kohdassa, missä 10 s odottaa, niin jatka yhdistämällä silmukat ja neulo kuten etuosassa, mutta etenet alaspäin helmaa kohden. Muista kaventaa hihat vastaavasti, miten lisäsit etupuolella.

Kun neule on neulottu valmiiksi, ompele saumat ja tee resorit hihansuihin poimimalla tasaisesti 30 s ja neulo niillä sopiva resori. Ranteiden resorien korkeus on 9 cm.

Tee pääntiellä samoin ja tähän poimin 56 s ja neuloin korkeutta kaulukseen 22 cm. Päättele langanpäät ja nauti oversized neuleen lämmöstä.

Pakko myöntää, että minulla on iso kassi noita punaisia Maija lankoja ja niitä vielä jäi 8 kerää, joten en muista montako kerää tähän neuleeseen lopulta meni. Mutta yllättävän vähän, kokoon nähden. Tuo merino lace on todella juoksevaa ja kyllä tästä Maijastakin ihmeesti riitti, joten arvioisin kuitenkin, että noin 10 Maijaa ja kolme Merino lacea.

14 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *